A romló város: amikor a szemét a patakba fagy

Szemetesek a városon áthaladó patakok, de ezzel nem mondunk újat. Mára már beléjük fagyott a háztartási szemét és a műanyag palack is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Szemetes patakmeder
Szemetes patakmeder
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. november 22., 16:17
1 hozzászólás. 

Patakmeder-néző sétánkat a Homoród utcában kezdtük, ugyanis az itteni fahíd mindig is egy gócpont volt a szemét szempontjából, a nyáron még egy fotelt is láttunk békésen szunyókálni a mederben. Így meg se döbbenünk, amikor az a látvány fogad, hogy a háztartási szemét nemes egyszerűséggel belefagyott a patakba. A rossz ebben az, hogy ha akarná se tudná onnan senki kiemelni.

itthon_kozelet/patak2211

Fotó: Kakasy Botond

A híd másik felén némileg más a helyzet: összesen tizenkilenc műanyagpalackot számoltunk meg néhány négyzetméteren, szintén jégbe fagyva. Feltűnt, hogy ép almák is ülnek a vastag jégben, de ez lenne a legkisebb gond, hiszen egy alma (vagy több is) még lebomlik. Írnám, hogy megeszik a patak élőlényei, de az a sanda gyanúm, hogy ebben a patakban már nem nagyon tanyáznak élőlények.

Ez a „pont" állandóan ezt a képet mutatja – az ott lakók hiába takaríttatják ki minden évben (nem is egyszer), néhány hét elteltével újfent így néz ki. A fagyban egyébként az a jó, hogy nem érzik a szag, a télben pedig, hogy a hó betakarja ezt a képet. Szép fehér lesz itt minden hamarosan.

 

A Bosnyák patak szőlője

Ha átmegyünk Kadicsfalvára, a szépen csordogáló Bosnyák patakát vehetjük szemügyre. Nagy gond itt nincs, a kipréselt szőlőmaradványokra ugyanazt mondhatjuk, mint Szombatfalván az almára: ez a legkevesebb.

itthon_kozelet/patak2211

A műanyagpalack azonban itt is műanyagpalack, a nejlon pedig itt is nejlon, s szép egészségesen itt is bele van fagyva a patakba. Így kell ezt csinálni, mit nekünk szeméttároló vagy szelektív hulladékgyűjtés!

 

Gumiabroncs, gumikrízis

Habár nem számít patakmedernek, de patakok ömlenek bele: a Lakatosok utcájával párhuzamos vízlevezető az egyik legszemetesebb környék. Nemcsak azért, mert kétes anyagokat szállít, hanem a partján elhelyezett szeméttárolók miatt is.

A guberálók sajnos elég nagy rendetlenséget tudnak csinálni – máshol is, de ez a hely kiemelkedő példa. Most is jól látszik a kezük nyoma, a szétdobált szemét. Viszont az a gyanúm, hogy a gumiabroncsokat nem ők hordták a mederbe.

itthon_kozelet/patak2211

Körülbelül húsz gumiabroncs fekszik ott, s nem tudunk nem arra gondolni, hogy a téli gumikrízisben azt mondta volna a főnök valahol egy műhelyben, hogy „Öcsike, eriggy pakóld bé a papucsdácsijába ezeket, s szabadulj meg tőlük valahol!" Eddig jutott el.

 

A Varga-patakba lőtt labda

Még egy pont, ami hátravan: a Varga-patak legutolsó szakasza a Tompa László utcában, közvetlenül a Nagy-Küküllőbe való beömlés előtt. Van itt is nejlonba csomagolt háztartási szemét, de patakba lőtt gumilabda is.

itthon_kozelet/patak2211

Messze van a szeméttároló, a megoldás tehát az, hogy dobjuk bátran a patakba, hadd vigye a víz. A vízügy és a polgármesteri hivatal úgysem büntet, esetleg takarít utánunk évente egyszer vagy kétszer. Szemetelésért még nem büntettek meg senkit, és minden lebomlik, mert „természetes" anyag.

Az, hogy a patakban nincs hal, az szintén nem érdekel senkit, mert az üzletben van elég, s végül is csak arra való, hogy megegyük, nem arra, hogy éljen.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pali
2011-11-23 10:24:59
igy van hetfon reggel jon az abroncs Betlenfalvarol de ki is irhatad volna a ceget is Zoltan

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."