Jött a segély, aztán ment is

Megjött a segély, tolongtak. Megkapták a segélyt, vitték. De nem tudták megenni, túlontúl sok volt. Eladják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

segely2411
segely2411
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. november 24., 10:59
3 hozzászólás. 

Az Európai Unió segíti a rászorultakat: liszttel, rizzsel, cukorral és mindenféle élelmiszerrel támogatja a szegénység felszámolását, nem gondolva bele abba, hogy a helyi önkormányzatok által és szigorú kritériumrendszer szerint kiosztott élelmiszer nem mindig ott végzi, ahol kellene.

segely2411

Fotó: Kakasy Botond

Az „úniós segílly" annak rendje és módja szerint meg is érkezett, ki is vették az érintettek: volt, aki raffianeccel, volt, aki kéziszekérrel, volt, aki lovasszekérrel, és volt, aki személygépkocsival. Mindenki másképp csinálja.

A fölhalmozódott élelmiszerkészlet azonban valahogy nem akart elfogyni, így a rászorultak egy régebbi módszerüket vették elő: nemes egyszerűséggel nekifogtak eladni. Árulták a gyár előtt, árulták mobiltelefonon és árulták (no, nem kedden) a piacon.

Gondolom, hogy még az engedélyt is beszerezték az árusításhoz, hiszen elvileg élelmiszert – mégpedig nem is annyira rossz minőségű rizset és lisztet – kínáltak a kőasztalokon. Vagy a gyár előtt, ahová – mint tudjuk – nem szükségeltetik semmiféle, de semmiféle engedély élelmiszer-árusításra.

Tény, hogy nincs tolongás a lisztért, meg egyébért, nem is lehet kellemes árulni, pláne, ha még valaki le is akar fényépezni, ami ugye tilos, mert személyiségi jogok és a fotós kötelezettségei.

Ámbár azon is el lehet gondolkodni, hogy ha valaki kap húsz kiló lisztet, mihez kezd vele, mert ahhoz, hogy kenyeret vagy egyebet süssön belőle, kell még gáz, sütő vagy kemence, netán kenyérkészítő gép, minimum egy konyhaasztal (ezen kellene meggyúrni), víz, villanyáram, só, s ha jól emlékszem, akkor élesztő is. No meg igényel némi szaktudást és munkát is, vannak pékek, péksegédek, akiket erre képeztek ki, sajnos egyre kevesebben.

Igen, azért lennének, hogy elkészítsék a mindennapi kenyerünket, amit nekünk meg kellene becsülnünk, mint tették azt a régiek, akiknek idejében igencsak megbecsült volt ez a szakma.

S ezek mellett azon is el lehet, vagy el kellene gondolkodni, hogy milyen ennek az uniós szociális segélyezésnek a rendszere, a módszere és melyek a következményei? Mert az sem igazságos, hogy egyeseknek van és még több lesz, de az sem, hogy valakinek nincs semmije és még ebből sem részesül. Vagy csak pénzért veheti meg attól, aki kapott. Mert ez az uniós liszt (egy részének) sorsa.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
czymi53
2011-11-24 14:42:38
támogatás ... de mi az igény
A rászorulóknál azt is meg kellene vizsgálni, hogy ténylegesen van-e igény a támogatásra (tudom, ez elég nehéz ügy). Mert ismerek olyant, aki nélkülöz, de inkább éhezik, mint hogy lemondjon a pálinkájáról... :(
... És ezzel lehet, hogy elveszi a támogatást attól, aki elfogyasztaná az élelmiszert... :angry:
avatar
lala
2011-11-24 22:35:27
raszorultsag
Jo lenne komolyabban megvizsgalni, ki is az, aki igazabol raszorul a segelyre. Kulonben egy jo cellal inditott kezdemenyezest jaratnak le az illetekesek. Pl. az, hogy valaki kisnyugdijas, egyaltalan nem elegendo feltetel a raszorultsagra, ugyanis a parjanak lehet egy hatalmas nyugdija vagy lehet masfajta jovedelmuk. Talan a csaladon beluli egy fore eso jovedelem sokkal valosabb kepet adna a raszorultsagrol.
avatar
hofika
2011-11-24 23:34:00
Ezek mint rászorulok voltak,nem annyira az élelmiszere mint a belőle fakadó üzlet, pedig ma eladjak feláron ,holnapután meg veszik bolti áron és milyen jót nyertek,szerintem az kellet volna hogy fel osztani havonta kap 1 kiló lisztet,1 kiló puliszka lisztet ,nem hogy egyszerre kiadjak és jövőhetén sírnak újból

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."