Mondjunk nemet a torkos csütörtöknek

Torkoskodjunk vagy óvatoskodjunk? Böjt előtti nagy evés vagy csak a gyomor alázása? Torkos csütörtök másképp.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

2012_0120_fogyas
2012_0120_fogyas
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. február 23., 17:45
2 hozzászólás. 

Torkos vagy falánk csütörtök, mindegy minek hívjuk, a lényeg a nevében is rejlő mértéktelen evésről szól. A népi hagyományra alapozott, mára üzleti fogásra épülő esemény a bendőnk alapos kibéleléséről szól. De ez nem meglepő, hiszen fogyasztói társadalom vagyunk és az élelmiszeriparra is jó nagy hangsúlyt fektetünk.

2012_0120_fogyas

Bár alapvető biológiai funkcióról van szó, mi szép nagy szertartásos dolgot csinálunk belőle. Félreértés ne essék, én is szeretek jókat enni. Csak egyszerűen kezd bosszantó lenni, hogy az evés köré épül az életünk. Nézzük csak, miről is beszélek.

Születésnap van a családban? Együnk. Kicsengették a gyereket? Együnk. Bérmálkozás, konfirmálás? Együnk. Házasodik valaki? Együnk. Karácsony van? Ide a töltelékest. Sorolhatnám még. Az együtt élő párok közt egyik leggyakrabban feltett kérdés: Mit eszünk ma?

A torkos csütörtök újabb indok, hogy addig tömjük magunkat, míg a köldökünkből rugós-bicska módjára pattan ki a felgyülemlett szösz. És, hogy egy egyszerű csütörtöki evésből újabb szertartást csinálhassunk.

Ilyenkor rengeteg csábító ajánlattal bombáznak a vendéglátósok, de mégis azt mondom, mondjuk nemet az indokolatlan, hasfakasztó evésnek. Nem a vendéglők reklámját akarom rontani, csak arra ösztönzök mindenkit, gondoljuk végig, miről is szól az egész.

Adott egy fix ár – felénk 25 lej szokott lenni –, amit ha kifizettünk, foghatunk is neki a nagy zabálásnak. Nem kell idegeskedni, hogy hányadik kör étellel jön a pincér, korlátlan mennyiségben ehetünk. Bár néhány szabály itt is van, például amit kikértünk, meg is kell enni. Az akcióban terítékre kerülő ételeket bátran végigehetjük, nem lesz nagyobb a számla, s még csak meg sem szólnak, hogy tömjük magunk.

 

A ló túlsó oldala

Mivel szeretjük kihasználni az ilyen alkalmat, már útban a vendéglő fele elhatározzuk, hogy Kis János módjára kiesszük az adott vendéglőt a vagyonából. Csak ügyeljünk, nehogy úgy járjunk, mint az említett hős.

Nekiesünk a kínálatnak és megpróbálunk mindenből enni. Mindenből és jó sokat. Tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit bírunk enni, mégis úgy érezzük, hogy a huszonöt lej többszörösét fogjuk most eltüntetni. Elfeledjük, hogy hasunk befogadóképessége véges.

Gondoljunk arra is, hogy egy napi menü 12 lej körül van, amivel jó lehet lakni. A keretből kettőre is futja, de az már sok. Ha jóllaktunk, akkor meg minek enni. Ekkor jön képbe a másik indok, hogy az adott vendéglátó kínálatába kóstoljunk bele.

Amikor válogatni akarunk, csak akkor tűnik fel, hogy messze nincs benne az akcióban az étterem teljes kínálata. Valahogy az igazi ínyencségek kimaradnak.

Huszonöt lejjel rövidebben, makacsul belakva, enyhe rosszulléttel hagyhatjuk magunk mögött a nagy akciót. Utána jövünk rá, hogy nem is olyan nagy buli ez, nem kóstolhattuk meg a finom falatokat és bolondul megtömtük magunkat.

Ha párunkkal mennénk enni, akkor ötvenlejes keretből kell kitalálni valami okosat. Valljuk be, nem kell nagy konyhatündérnek lenni, hogy ennyi pénzből, de akár kevesebből is jót együnk. Ha egy kicsit utánaszámolunk, a feléből össze lehet ütni valami finomat, és ami már nem esik jól, később is meg lehet melegíteni.

 

Kinek ajánlott?

Ha mondjuk kacagva, a leves után a másodikat várva gyúrsz be két családi pizzát, miközben a szénsavas üdítőt literszám gurítod le. Ha a disznóvágáskor tíz tojásból eszed a tojásrántottát, amíg elkészül a lesi-pecsi. Ha a kolbász mellé zsíros kenyeret eszel, hogy ne csömörölj meg. Akkor neked való. Ha nem ismertél magadra, akkor egyél egy jót csütörtökön, de inkább csináld magadnak.

Ha mégis otthon maradnánk

Flekken hasábburgonyával, két főre

- két nagy szelet flekkennek való hús – 10 lej
- 1 kg burgonya – 1 lej
- sajt – 0,50 lej

Natúr csirkemell párolt zöldséggel, két főre

- előre felvágott vegyes zöldség – 5 lej
- csirkemell – 10 lej



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mekkmester
2012-02-24 08:38:16
Mindennek megvan a 'fílingje'. Olcsóbb otthon legurítani egy pohár sört a flakonból, mint ugyanazt a kocsmában a pincérrel kihozatni. Olcsóbb megnézni egy filmet az ertéelhárompluszkettőn (vagy, urambocsá' egy letorrenteltet), mint moziba menni, és mégis műkodnek a kocsmák, az éttermek, a mozik, a kismamaklubok, a cégbulik, a szabadidőközpontok, mert más az otthon, és más a közösség hangulata, és így van ez jól.
A torkos vagy falánk csütörtök csinnadrattájának célja az éttermek népszerűsítése. És egy érv mellette, az otthonmaradás helyett: míg a flekkent otthon őrizni kell (ha nem ezt teszed, lehet, hogy kormosan kell elfogyasztani), addig az étteremben készen választhatsz a flekken, csirkemell, vadpecsenye és még sokminden közül.
A lényeg -amit a cikkíró is szorgalmaz- a mértékletesség.
avatar
boti
2012-02-24 13:30:36
@mekkmester: A 'fíling' részével egyetértek. Sőt a népszerűsítéssel is. Az egyik gond, hogy legtöbbször az értéket sem tudod lefogyasztani, magyarán bármikor tarthatsz egy "torkos csütörtököt" és a vele járó feeling-et. A mértékletességgel meg az a probléma, hogy ilyenkor cél, hogy minél többet egyél, azaz megtérüljön a 25 lejed. Ördögi kör ez amiből nehezen tudsz kikászálódni, úgy hogy az jó legyen. B)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."