Az élhető város: méltó emléket Gönczi Lajosnak!

Megváltozik a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium előtti tér arculata: eltűnik a Backamadarasi-szobor.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium
Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. április 27., 09:27
0 hozzászólás. 

A 2004-ben emelt Backamadarasi Kis Gergely szobor a közeljövőben eltűnik a boltíves bejárat alól, a szobrot szülőfalujába, a Nyárád-menti Backamadarasra szállítják – avatott be a változásokba Tőkés Zsolt, a kollégium igazgatója.

Mint ismert, az idei tanévtől a kollégium visszakapta a főépületet is, s jelenleg ennek felújítása zajlik, őszig a belső munkálatokkal, illetve a homlokzat renoválásával is végeznek. Már létezik egy terv arra nézve, hogy az épület előtti teret hogy alakítsák át, mert a jelenlegi helyzete nem a legjobb. A sétányok több helyen elromlottak, a Benedek Elek szobor talapzata is összetöredezett.

itthon_backa

A terv az, hogy még idén szobrot kapjon Gönczi Lajos volt igazgató, aki 170 évvel ezelőtt született és az ő nevéhez fűződik a száz évvel ezelőtt felépített iskolaépület születése. Tőkés elmondta, hogy Gönczi szobrát a szovátai Sántha Csaba fogja elkészíteni, az ő műhelyében is öntik ki az alkotást.

A távlati tervek között az is szerepel, hogy az iskolaalapító Bethlen Jánosnak is szobrot készítsenek, illetve Kis Gergelynek is – utóbbi a jelenleginél kisebb lenne, s mind Gönczi, mind pedig Bethlen arányaiban kisebb méretű mellszobrokat kapnának.

Backamadarason a helyiek úgy tervezik, hogy a ma még Udvarhelyen álló szobrot (ezt Sebestyén Róbert készítette) ebben a hónapban átszállítanák oda és pünkösd hétfőjén avatnák fel ünnepélyesen.

A jelenleg álló Benedek Elek szoborról Tőkés azt mondta, hogy annak sorsába nem szól bele: amennyiben a nevét viselő iskola át szeretné helyeztetni a saját udvarára, megteheti, de ha nem, akkor a szobor marad (ez Tőkés szerint a nyár folyamán eldől), hiszen a nagy mesemondó a kollégium diákja volt egykor.

itthon_backa

Szeptember 8-án tartják a Kárpátmedencei Református Tanügyi Intézmények harmadik találkozóját, ennek Székelyudvarhely ad otthont, s erre időzítik mind az épület, mind az előtte levő tér teljes megújulását, illetve a szobor felavatását.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."