A legényes is a világörökség része lett

Tizenöt új elemmel bővült az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listája.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sogorcsaba

Sógorban van kaka-óóóó! (videó)

Az RMDSZ képviselője a Magyarországról készült...
Tim Bergling, művésznevén Avicii

28 évesen meghalt Avicii

28 éves korában meghalt Tim Bergling, művésznevén...
StephenHawking

Meghalt Stephen Hawking

A 76 éves világhírű brit elméleti fizikus szerdára...

Legenyes
Legényes
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. december 04., 11:09
0 hozzászólás. 

A legényes tánc, a szlovák dudakészítés és az arab kávé is a világörökség része lett - közölte szerdán honlapján az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A jelöltek felvételéről az UNESCO illetékes kormányközi bizottsága döntött, amely december 4-ig Namíbia fővárosában, Windhoekben ülésezik. A tanácskozás mintegy 100 ország 500 küldöttjének jelenlétében november 29-én kezdődött.

A legényes táncot az ismertetés szerint magyar, román és roma fiúk és férfiak - ötévestől 70 éves korig - járták ünnepi alkalmakkor. A tánc elősegítette a kultúrák közötti párbeszédet és a társadalmi kohéziót, segített a fiatal fiúknak, hogy megerősítsék helyüket a hagyományos közösségekben - olvasható a közleményben.

„A dudakultúra Szlovákia-szerte fellelhető: kiterjed a hangszerkészítéstől a zenei repertoáron, a stíluson és a díszítésen át a táncig, a hozzá kötődő kifejezésekig és népi hagyományokig" - fogalmazott az UNESCO közleménye. A bemutatás arra is kitért, hogy a dudások ünnepi alkalmakkor a helyi rendezvényeken lépnek fel. A hangszerkészítés és a dudajáték családi tradícióként öröklődik, valamint a helyi közösségekben él tovább.

Kimchi

Dél-Koreából a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a kimcshi készítését választotta a bizottság. Az erjesztéssel készülő fogás legfontosabb összetevői a zöldségek, fűszerek, gyümölcs, hús és hal. Az ételt hétköznap és ünnepi alkalmakkor is fogyasztják. Bár számtalan receptje létezik, a kimcshi elkészítése országszerte hagyomány. Főzése általában a nők feladata, de amikor a télre készülve nagyobb mennyiséget csinálnak belőle, a családtagok, szomszédok vagy a közösség más tagjai is összeállnak, ami erősíti a társadalmi összetartozást.

Etiópiából a szidama népcsoport újévi fesztiválja került a listára, Görögországból a Tinos-szigeti márványfaragás, Indonéziából háromféle hagyományos bali tánc.

Kazahsztánból az improvizációs művészet, az aitis, két részvevő költői és zenei versengése jutott a listára, amelynél a közönség választ témát, a versengők pedig bizonyítják zenei képességeiket, ritmusérzéküket, eredetiségüket.

A március és április között zajló namíbiai marula gyümölcsfesztiválon a gyümölcsből készült omanogo frissítő italt kóstolják. A fesztiválra együtt készülnek a közösségek, hagyományos dalokat énekelnek, költeményeket szavalnak.

Wititi-Peru

A perui Colca-völgyre jellemző wititi tánc a felnőtté váláshoz kapcsolódik. "Jellemzően fiatalok adják elő hagyományos öltözetben vallási ünnepeken az esős évszakban. A mezőgazdasági ciklus kezdetéhez kapcsolódva a tánc, a természet és a társadalom megújulását szimbolizálja."

Szaúd-Arábiából az alardah, a táncot, dobolást és költészetet elegyítő hagyományos kulturális kifejezési forma kapott helyet a szellemi világörökség listáján, Türkmenisztánból a Gorogli hősi eposz előadása, Ománból pedig az Al-Razfa hagyományos előadóművészet.

ArabKave

Az Egyesült Arab Emírségekből az arab kávé a vendéglátás szimbólumaként került a listára. "Az arab kávé felszolgálása fontos része az arab társadalmak vendégszeretetének. Hagyományosan a vendég előtt készítik el férfiak vagy nők, és sejkek vagy törzsi vezetők is felszolgálják" - fogalmazott az UNESCO ismertetése.

Szintén az Emírségekből választották a listára a mazsilisz elnevezésű közösségi teret, ahol az emberek a helyi dolgokról beszélgetnek, vitás kérdéseket rendeznek, híreket cserélnek egymással. "Ezek a terek jellemzően tágasak, kényelmesek, és frissítők készítésre alkalmas eszközökkel is el vannak látva. A nőknek saját mazsiliszük van" - írta a közlemény.

A szellemi világörökség része lett a venezuelai Aguasay jellemző terményének, a curaguának hagyományos termelése és feldolgozása. A növényből nyert szálakból a nők különböző kisipari termékeket, például függőágyakat szőnek.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."