Lemondott Schmitt Pál

  Magyarország köztársasági elnöke belebukott a plágiumbotrányba. Bár jogtalannak érzi, hogy elvették kisdoktori címét, befejezi államelnöki tevékenységét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sogorcsaba

Sógorban van kaka-óóóó! (videó)

Az RMDSZ képviselője a Magyarországról készült...
Tim Bergling, művésznevén Avicii

28 évesen meghalt Avicii

28 éves korában meghalt Tim Bergling, művésznevén...
StephenHawking

Meghalt Stephen Hawking

A 76 éves világhírű brit elméleti fizikus szerdára...

Szines
Szines
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. április 02., 13:33
2 hozzászólás. 

Lemondott köztársasági elnöki pozíciójáról Schmitt Pál, aki az elmúlt napokban adott interjúiban még azt hangoztatta: küzdeni fog, és PhD-dolgozatba kezd, hogy bizonyítson.

Szines

Schmitt Pál parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy szerinte megdöbbentő és elszomorító méltánytalanság történik vele, a leleplező cikksorozat szerinte "egy internetes portál titokzatos bloggerének" munkája. Az államfő arról beszélt, hogy szerinte sikerült félrevezetni a közvéleményt, miközben az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Szerinte egyszerűen nem szóltak neki opponensei, ezért nem tüntette fel mindenütt a hivatkozásokat doktori disszertációjában. Újból elmondta, hogy PhD-fokozatot kíván szerezni.

Schmitt Pálnak írásban kell benyújtania lemondását, a határozatot pedig az Országgyűlásnek kell elfogadnia. A törvény szerint lemondása után 15 napig tölti be a posztot, az új elnök megválasztásáig Kövér László látja el az államfői feladatokat.

A Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsának indítványára az egyetem szenátusa csütörtökön megvonta a köztársasági elnöktől a doktori címet. Orbán Viktor még a szenátusi döntés előtt azt mondta a Petőfi Népe című újságnak: „a magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam". Ugyanezt ismételte meg a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel, majd hétfőn a Fidesz frakcióülése előtt is. Mint mondta, senki más nem dönthet a lemondásról, csak Schmitt Pál.

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezen felül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Schmitt fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, amellyel a testület megvonta doktori címét. Az államfő ezt parlamenti beszédében jelentette be hétfőn, azzal magyarázva, hogy címét csak a bíróság vonhatta volna vissza. Beszédében megerősítette, tiszta a lelkiismerete, és közölte, ezért mer a parlament elé állni. A történteket ismét becsületbeli ügyként határozta meg, és úgy fogalmazott: nem engedhet igazából, a közösségi érdekek után most önmagáért is ki kell állnia.

hvg.hu/mti



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2012-04-02 15:43:00
S most Schmitt csinálsz most Palika? :evil: :evil:
avatar
mzolee
2012-04-02 21:02:49
Nagy mellenyed van ecsem:) Neked volna amit visszavonjanak? A szakkepzes es erettsegin kivul...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."