Országos » Gazdaság

Óvást emelt az államfő a televízió- és radióilleték eltörlése ellen

Klaus Iohannis szerint sérti az alkotmányt annak a 102 féle illetéknek az eltörlése, amit a parlament korábban megszavazott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

KlausJohannis-6
Klaus Iohannis államfő Fotó: archívum
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. november 16., 13:22
0 hozzászólás. 

A parlamentben három hete olyan tervezetet fogadtak el, amely több mint százféle díj és illeték eltörléséről rendelkezik.

A jogszabály egyebek között eltörölné a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat, a cégbejegyzési illetéket, az ideiglenes útlevelekre fizetendő konzuli illetéket.

Kiterjed a rádió- és tévéelőfizetési díj eltörlésére is, annak ellenére, hogy ez ellen a függetlenségüket féltő közmédiumok, hazai és nemzetközi médiaszervezetek is tiltakoztak.

A román média a december 11-i parlamenti választásokkal hozta összefüggésbe azt, hogy a PSD a választási kampány küszöbén, rekordsebességgel fogadtatott el törvényt a parlament mindkét házával a különféle díjak és illetékek eltörléséről.

Iohannis szerint a törvénytervezet elfogadásának módja számos pontján sérti az alkotmányt, ezért a tervezet teljes megsemmisítését kérte a taláros testülettől.

Az előzetes normakontrollt kérő levelében az elnök kifejti: az adóterhek csökkentése és a bürokrácia egyszerűsítése össztársadalmi cél, ám ezt megfontolt, hatékony, előre látható és felelős intézkedésekkel kell megvalósítani.

A PSD törvénytervezetének elfogadásakor ezzel szemben nem kérték ki a kormány álláspontját, nem rendelkeztek a finanszírozás nélkül maradó intézmények sorsáról, a szenátus pedig anélkül szavazta meg egyetlen nap alatt a tervezetet, hogy annak költségvetési hatásait érdemben tanulmányozta volna - olvasható az elnöki beadványban.

Az alkotmánybíróság várhatóan csak a választások után hozza meg döntését az illetékeltörlés ellen emelt államfői óvás ügyében.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."