Jó hír a melegeknek

Az Alkotmánybíróság szerdán elismerte az azonos nemű házaspárok szabad helyváltoztatási és tartózkodási jogát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Illusztráció
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. július 18., 16:18
0 hozzászólás. 

Románia korábban nem ismerte el az azonos neműek külföldön kötött házasságát, így nem részesülhettek ugyanazon jogokban, mint heteroszexuális társaik.

Az Alkotmánybíróság az EU Bíróságának javaslatára fogadta el a módosítást, amely lehetővé teszi például, hogy az Unió területén tartózkodjanak az EU-állampolgárok uniós állampolgársággal nem rendelkező azonos nemű házastársai.

A polgári törvénykönyv 277. cikkelye (Bizonyos élettársi kapcsolatok tilalma vagy házassággal való azonosítása) a második bekezdésben kimondja, hogy 'Az azonos nemű román vagy külföldi állampolgárok között külföldön megkötött vagy szerződött házasságokat Romániában nem lehet elismerni' ; a (4) bekezdés szerint pedig 'Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamai állampolgárainak Románia területén való szabad mozgására vonatkozó törvényi rendelkezései alkalmazandók maradnak'

Beperelték az államot

2016 júliusában az ACCEPT Egyesület és a Diszkriminációellenes Koalíció egy román és egy amerikai állampolgárból álló homoszexuális pár, Relu Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton esetét ismertette, akik beperelték a román államot, mert az nem ismeri el a 2010-ben Brüsszelben kötött házasságukat.

2016. november 29-én az ügyben megszólított alkotmánybíróság úgy döntött, hogy felfüggeszti a kérdés megtárgyalását mindaddig, míg az Európai Unió Bíróságától választ nem kap egy sor kérdésre ezzel kapcsolatban.

2018. június 5-én az Európai Unió Bírósága arról döntött Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton ügyében, hogy az EU egyetlen tagállama sem tagadhatja meg egy EU-állampolgár szabad tartózkodási jogát azáltal, hogy azonos nemű, nem EU-állampolgár házastársától megvonja az ország területén való tartózkodáshoz való jogot.

A házasságot tilthatják, a szabad tartózkodási jogot nem

Románia Alkotmánybírósága megkeresésére az EU Bírósága leszögezte, hogy a 'házasfél' kifejezés az azonos nemű házasfelekre is vonatkozik azon uniós jogszabályok tekintetében, amelyek biztosítják a szabad tartózkodást az EU-állampolgárok, valamint családtagjaik számára.

Az EU Bírósága hozzátette, hogy - noha a tagállampoknak jogukban áll dönteni, hogy engedélyezik-e vagy sem az azonos neműek házasságát - , arra nincs joga egyetlen tagállamnak sem, hogy korlátozza egy uniós állampolgár szabad tartózkodáshoz való jogát azáltal, hogy azonos nemű, nem EU-állampolgár házastársától megvonja az ország területén való tartózkodáshoz való jogot.

Ezen jog biztosítása nem befolyásolja a házasság intézményének meghatározását az illető tagállamban, és nem jelenti azt, hogy az illető tagállamot az azonos neműek közti házasságok elismerésére kötelezné - szögezi le a testület.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."