Iohannis megmondta a tutit

Nem tart attól, hogy leváltanák, és nem is akarja elsietni a döntést Kövesi menesztésének ügyében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

iohanbehiv
Nincs jogalap a leváltására. Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. június 12., 15:52
0 hozzászólás. 

Klaus Iohannis nem tart attól, hogy felfüggesztik tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészének visszahívása kapcsán. Az államfő azt nyilatkozta kedden, hogy egy ilyen kezdeményezésnek nem lenne jogalapja.

„Azt gondolom, hogy a szociáldemokraták kissé sietnek. Én semmit nem mondtam arról, hogy milyen döntést hozok, csak arról beszéltem, hogy figyelmesen elolvasom az alkotmánybíróság döntését és indoklását a DNA főügyészének visszahívása kapcsán. (...) Egyes politikusok nagyon igyekeztek szóba hozni a felfüggesztést. Ismétlem, nem lesz semmilyen felfüggesztés, mert nincs jogalap erre. Hogy egyes szociáldemokrata politikusok ezzel akarnak érdekesebbnek tűnni a tévében, az az ők dolguk" – fogalmazott Klaus Iohannis.

Az államfő azt is mondta, hogy észszerű határidőn belül kell határozni Laura Codruţa Kövesi menesztésének ügyében.

Tisztázzuk a dolgokat, mielőtt lépnénk

„Észszerű határidőn belül döntést kell hozni, nem várhatunk, mondjuk, decemberig. De nem hiszem, hogy valaki komoly ember elvárja tőlem, hogy egy-két napon belül gépiesen életbe léptessek egy határozatot. Ismétlem, nem szeretném, hogy egy olyan államban éljünk, amely egy tartalom nélküli formán alapszik, hanem azt szeretném, hogy ha már felmerültek ezek a problémák, akkor beszéljük meg, tisztázzunk dolgokat, mielőtt lépnénk" – mondta Iohannis.

Az államfő szerint nem igaz, hogy Laura Codruţa Kövesi esetleges lemondása oldaná a feszültségeket.

„Paradox módon, nem, mert a kérdések felmerültek, a dolgokat leírták az alkotmánybíróság egy határozatában, és ezeknek választ kell kapniuk. Nem állhatunk, és azon gondolkodjunk, hogy jó, de akkor most mi lesz az ügyészekkel, mi lesz a korrupcióellenes harccal? Nem, a korrupcióellenes harcnak folytatódnia kell, az ügyészeknek függetleneknek kell maradniuk, semmiképpen sem kerülhetnek politikai ellenőrzés alá, semmiképpen sem lehet egy szuperminiszter, aki előírja az államfőnek, hogy mit kell tennie. Tehát, nagyon fontos, hogy ezeket a dolgokat letisztázzuk, máskülönben egy olyan bizonytalanság marad, amely ahelyett, hogy tisztázná, csak súlyosbítja a helyzetet" - fejtette ki Iohannis.

Úgy vélte, hogy azáltal, hogy nem ad gyors választ, nem szegi meg az alkotmányt, hanem felügyeli annak betartását.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."