Országos » Gazdaság

Vegyes választási rendszert vezetnének be

Német mintára vegyes választási rendszert vezetnének be Romániában - erről hozott elvi döntést a választási törvényt előkészítő parlamenti különbizottság.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. április 13., 14:40
0 hozzászólás. 

A parlamenti helyek felét egyéni választókerületes, másik felét pedig pártlistás rendszerben töltenék be – mondta Márton Árpád az RMDSZ parlamenti képviselője, a testület tagja.

Az újítás szerint minden szavazópolgár két voksot adna le - az eddigi egy helyett - a képviselőházi, illetve szenátusi jelöltekre: az egyik szavazattal az adott választókerületben induló egyéni jelöltek egyikét támogatja, a másikkal a számára szimpatikus pártlistát.

"Az állandó választási hatóságot felhatalmaztuk, hogy a német modell alapján, ami egyébként a magyarhoz is hasonlít, jövő hétre kidolgozzon egy konkrét tervezetet erre a részre, a mi bizottságunknak pedig április 30-ig kell elkészülnie a törvénytervezet egészével" - mondta Márton Árpád.

A parlamenti különbizottságnak még nyolc másik elvi kérdésben kell döntenie, így arról is, hogy hány fős legyen a parlament.

Romániában 2008-ig arányos, pártlistás választás volt, de az utolsó voksolást már egy kompenzációs, egyéni választókerületes rendszerben bonyolították le. Az eredménnyel minden párt elégedetlen volt, ahhoz ugyanis, hogy a pártok szavazatarányosan jussanak parlamenti helyekhez, egy bonyolult kompenzációs rendszert dolgoztak ki. Emiatt csak az a jelölt jutott biztosan mandátumhoz, aki kerületében megkapta a voksok több mint felét, az viszont már nem lehetett előre látni, hogy a töredékszavazatok melyik kerületben eredményeznek mandátumot. Több párt vezető politikusa esett ki emiatt szavazatok tízezreivel a parlamentből, miközben meglepetésemberek kerültek be néhány tucatnyi vokssal.

A jelenlegi parlament mandátuma november végén jár le.

Forrás: MTI



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."