Gazdaság » Pénz

Zebramédia: eladjuk a székely webet

Büszkén jelentjük, megszületett kistestvérünk, Zebramédiának hívják, és szüleink ügynökségnek szánták. Média, dizájn, és még valami.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Soós Róbert, a Zebramédia vezetője
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. március 18., 18:06
1 hozzászólás. 

Újabb szolgáltatással bővült az uh.ro-t kiadó médiavállalkozás portfóliója. A kisdedet Zebramédiának nevezik, egészen döglöttnek néz ki, reméljük, nem halva született, és hamarosan talpra áll.

Foglalkozása szerint ügynökség, és elsősorban a vállalkozóknak szól. Célkitűzése, hogy megszépítse, a székely s majd az erdélyi webet, és hozzájáruljon ahhoz, hogy megtörténjen a csoda: ne csak az időt és az energiát rabolja, igazi pénzt is fialjon az internet. Erről kérdeztük a Zebramédia csoport vezérigazgatóját, Soós Róbertet, aki épp a kis Zebrával van gyesen.

Miről szól a Zebramédia – mivel foglalkoztok konkrétan?

A Zebramédia egy reklám-, dizájn- és médiaügynökség, amely elsősorban reklámról és dizájnról szól, de ne felejtsük el a zebra mögött található médiát sem, hiszen mi onnan indultunk. Több médiaterméket, a manna.ro, az uh.ro, a kukker.ro internetes portálokat és a Székely Chili ingyenes reklámmagazint működtetjük.

Soós Róbert, a Zebramédia vezetője

Elsősorban ezek reklámhelyeinek eladásából élünk, és rájöttünk, hogy a régióban nagy hiányosságok vannak. Székelyföld több szempontból is fehér folt. Vannak weboldalak, de ezeket nem azért hozták létre, és főleg nem úgy, hogy eladjanak, hanem azért, mert a konkurenciának is van.

Legtöbb esetben hiányzik a megfelelő tudás, hogy milyennek kellene lennie egy hatékony, megtérülő internetes kampánynak, ezért egy-két próbálkozás után a vállalkozók könnyen levonják azt a következtetést, hogy nem is éri meg internetben gondolkozni. Sokan nem is gondolják, hogy ez tanulható, vagy ez a tudás számukra is megfizethető.

Mi sem vagyunk született online marketing polihisztorok, a médiában eltöltött hosszú, bukdácsolásokkal tarkított évek alatt, sok-sok könyv átböngészésével, folyamatos önfejlesztéssel tanultuk meg a szakma csínját.

Székelyföld több szempontból is sajátságos terület, kevés a nagyvállalkozás, így a nagy médiaügynökségeknek, amelyeknek megvan a megfelelő szaktudásuk a dizájn és a kommunikáció terén, nincs igazán célcsoportja errefelé, mert ők olyan árakkal dolgoznak, hogy azt a helyi kis- és középvállalkozók nem tudják megfizetni. Mi elég kicsik vagyunk ahhoz, hogy komolyan vegyük a kisebb vállalkozásokat, és elég nagyok ahhoz, hogy ki tudjuk szolgálni őket.

Hogyan tud egy weboldal eladni? Van akkora piac, hogy megbírjon, mondjuk egy internetes áruházat?

A weboldalon történő eladás nemcsak azt jelenti, hogy internetes áruházat működtetünk, ez csak egy kis szeglet. Sokkal inkább arról szól, hogy minden cégnek megvannak a maga kulcsértékei, kulcstevékenységei, amelyeket el szeretne juttatni a vásárlóihoz, és erre egy előnyös csatorna a mindig kéznél levő, olcsó, távolságokat kiiktató világháló.

Soós Róbert, a Zebramédia vezetője

Munkánk során rájöttünk, hogy hiába készítünk mi el egy szemcsapdás reklámot, amely megfelelő számú látogatót irányít át a médiatermékünkről a megrendelő weboldalára, ha a látogató az oldalon nem tud egyből eligazodni, nem jutnak el hozzá azok az értékek, amelyek alapján a cég szolgáltatását, termékét igénybe venné.

Nem találja meg azt, amiért átment, és rövid időn belül csalódottan elhagyja az oldalt. Az a cél, hogy a potenciális kliens meglátogassa a cég weboldalát, és onnan a megfelelő információk birtokában és minimum kellemes élménnyel távozzon.

Mi a garancia arra, hogy a Zebramédia munkatársai képesek vásárlóvá konvertálni a látogatót?

Azért mertük a Zebramédiát létrehozni, mert az online portálok és a reklámügynökségek nagyon hasonló elven működnek. Az internetes újságokban is minden cikket külön reklámoznunk kell. Aki a főoldalra érkezik, azt képekkel és lead-nek nevezett bevezető szöveggel kell rábírnunk arra, hogy bekattintson, és el is olvassa a cikket.

Mi ehhez értünk: a funkcionális dizájnhoz – legyen szó internetes oldalról, vagy reklámról – és a szövegíráshoz. Ezt a tudásunkat próbáltuk meg hasznosítani, amikor elvállatuk, hogy egy mobiltelefonnal kereskedő cég és egy üzletlánc weboldalának elkészítésében közreműködünk, vagyis dizájnt, szöveget készítünk. Úgy tűnik, sikerrel.

De még nagyon fiatalok vagyunk, igazából csak a március végi konferenciáink után startolunk el.

Honnan tudjátok ti egy adott vállalkozás üzenetét, értékeit jobban megfogalmazni, mint maga a vállalkozó?

Nem tudjuk. A weboldalkészítésről, az online reklámkampányokról azt kell tudni, hogy az igazán kiválókat nem egy ember hozza létre. Nagyon fontos az, hogy a megrendelőnk együttműködjön velünk és a programozóval. Ahhoz, hogy egy internetes oldal hasznos is legyen, jónak kell lennie a dizájnnak, a szofvernek, és tartalmaznia kell azt a néhány szót vagy mondatot – ami általában elfér egy papírszalvétára –, amiért a vállalkozó elindította a cégét.

Soós Róbert, a Zebramédia vezetője

Amikor egy munkát elvállalunk, és ennek megvannak a nagyon szigorú feltételei, akkor a projekt idejére egy csapattá alakulunk a megrendelővel, és a sajátunkként gondolunk az ő céljaira. Csak így tudunk kreatív energiát felszabadítani, és úgy dolgozni, hogy ne azon gondolkodjunk, nekünk megéri-e vagy sem. Ezért nem dolgozunk nagyon olcsón, ha azt tennénk, nekünk sem tetszene a végeredmény.

Apropó olcsóság. Miért ilyen drága a konferenciátok?

Tavaly is szerveztünk egy konferenciát még Eko Media Group néven, ahová 5 lej volt a belépő. Mikor nagyon beteltek a helyek, még tíz helyet kiírtunk, ezt már pénzért. Azok jöttek el, és figyeltek végig, akik kifizették.

Most épp azokat a kulisszatitkokat fogjuk elárulni, amelyek alapján egy kis- és középvállalkozó eldöntheti, hogy igazából szüksége van-e neki az internetes jelenlétre, s ha igen, hogyan fogjon hozzá a költözéshez, mire figyeljen, hogy ne csak pénzkidobás és hatalmas csalódás legyen az egész. A konferenciák kitalálásánál az vezérelt, hogy nem tudunk egyszerre sok jelentkezőt elvállalni, egyszerre csak néhány céggel tudunk együtt dolgozni, de tudásra szomjas cégvezetőknek egy-egy konferenciával is tudunk segíteni.

Soós Róbert, a Zebramédia vezetője

És hogy mennyire drága? Azt gondolom, hogy annak a vállalkozónak, aki száz eurót nem tud kifizetni, a cégével nagy bajok vannak. Sosem fog reklámozni, így az ár igazából szűrőként is működik. Aki nem képes tudásra, tapasztalatszerzésre és kapcsolatépítésre félévente száz eurót szánni, az szerintem nem veszi komolyan önmagát, a vállalkozását, és a vele dolgozó embereket.

Csinálhatnánk ingyen is, de senki sem venné komolyan. Mi sem.


Részvételi díj

 

436 lej + áfa / fő. A belépő tartalmazza a felszolgált frissítők és munkaanyagok árát. A helyek száma korlátozott, helyszínenként 20 fő.

 

A konferencia időpontjai

 

Székelyudvarhely: március 28., 12 óra 30 perc, Septimia Hotel, Orbán Balázs u. 106 szám
Csíkszereda: március 29., 12 óra 30 perc, Hunguest Hotel Fenyő, Nicolae Bălcescu utca 11 szám  

 

Fill out my online form.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Soós Róbert
2013-03-20 15:56:22
Ha valakinek kérdései lennének, akkor ne tartsa magába. Szívesen válaszolok, akár itt, akár mailben: hello@zebramedia.ro

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."