Gazdaság » Pénz

Kötelező biztosítás: a fiatalok megszívják

Dupláját is fizetheti, mint eddig, aki most köti autójára a kötelező biztosítását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

kevlarasig-3
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. november 15., 11:21
1 hozzászólás. 

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a kötelező gépjármű-biztosítások ára, de ennek mértéke messze nem volt annyira érezhető, mint az idén. Amíg az eddigi években 5-10 százalék között volt az árnövekedés, idén az 50 százalékot is eléri.

Sumákoltunk, ezért most fizetünk

Magyarázatot próbáltunk keresni, hogy minek is köszönhető ez a nagy árnövekedés. Balog Endre, a Kevlar Asig biztosító brókercég vezetőjének véleménye, hogy a drágulás a biztosító társaságok új üzletpolitikájának tudható be.

A biztosítók azt mondják, azért növelik az árat, hogy tudják fedezni az utóbbi évek veszteségeit. Eddig az volt a stratégiájuk, hogy csökkentett áron adták a biztosításokat, abban bízva, hogy így több klienst tudnak behálózni, és az utánuk bejött pénzösszeg fedezi majd a károkra kiutalt összegeket.

A számítások nem jöttek be, ugyanis nem csak több új kliens volt, hanem rengeteg kárigénylés is a társaságok irányában. Néhány cég azzal kezdett foglalkozni, hogy a balesetet szenvedett klienseket felpártolta, és tetemes összegeket pereltek ki a biztosítóktól, ugyanis a biztosító egy millió euróig minden okozott anyagi kárt kifizet, a testi sérülésekért pedig öt millió euróig térít.

A többi már csak az ügyeskedésen múlott, azon, hogy a keretösszegekből mennyit sikerült megszerezni, elperelni. Most az árak növelésével próbálják visszaszerezni pénzüket a biztosítók, leginkább attól a rétegtől, amely a legtöbb kárt okozza, azaz a fiataloktól – magyarázta az árak növekedésének okát Balog.

kevlarasig-1

A hat legnagyobb biztosítótársaság 45 százalékkal növelte a biztosítások árát az elmúlt három hónapban. A Romániai Biztosítók és Viszont-biztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) megszabta a társaságoknak, hogy olyan áron adják el a biztosítást, hogy az fedezze a biztosítási szelvény kiadatási árát és az esetleges károkat is, amelyeket a kliens okozhat.

Amik befolyásolják a végső árat

Az első és legfontosabb tényező, ami meghatározza a megkötött biztosítás végső árát, az életkor. A legtöbbet a 18-28 év közötti autótulajdonosoknak kell fizetniük, ugyanis a statisztikák szerint ők okozzák a legtöbb kárt.

Fontos tényező, hogy hol használják az autót, pontosabban hová van bejegyezve a jármű, mert pl. Bukarestben nagyobb a baleseti kockázati tényező, mint mondjuk Székelyudvarhelyen. Ha Udvarhely a megadott város, akkor a motor hengerűrtartalma a mérvadó: minél erősebb motor dübörög a motorháztető alatt, annál mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni.

A legkevesebbet az 1,2 literes hengerűrtartalmú és ennél kisebb motorral felszerelt autókért kell fizetni. Innen 200 köbcentinként növekedik az ár, illetve van a 2 és 3 liter fölöttiek kategóriája, ezeknél már jelentősen megnő a biztosítási összeg.

Bónusz-malusz

Ha jól viselkedünk, díjaz a biztosító, ugyanis balesetmenetes éveinkért bónusz besorolásokat kapunk, ami 5-től 18 százalékig terjedő kedvezményt jelent.

Ha törjük-zúzzuk a verdát, akkor bizony a mumus adja a pontokat, ami az alapbiztosítási összeg dupláját is jelentheti. A malusz pontoknál nem csak a balesetek számát, de az okozott kár nagyságát is figyelembe veszik.

 

 

A bónusz-malusz pontok alakulása évente (ennyivel kell kevesebbet vagy többet kell fizetni az alapösszeghez képest):

B1 -5%

B2 -10%

B3 -14%

B4 -18%

M1 +5%

M2 +10%

M3 +20%

M4 +30%

M5 +45%

M6 +60%

M7 +80%

M8 +100%

 

Legyen minél kisebb a motor és legyél minél öregebb, kevés balesettel, akkor kapod a legjobb ajánlatot – véli Balog, aki azt javasolja, hogy az a fiatal, aki most vásárol autót, jól gondolja meg, és ha teheti, inkább írassa valamelyik idősebb rokona nevére azt.

Ha már megvan az autó, akkor az átíratás is lehet megoldás, de leginkább csak a 2007 után gyártott modelleknél, mert a régebbieknél az átíráskor 2000 euró körüli illetéket kell fizetni.

kevlarasig-2

A Kevlar Asig vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy ne próbáljuk meg más nevére (pl. nagyszülő) kötni a biztosítást, mert ha az nem a forgalmi engedélyben szereplő nevére szól, akkor a biztosítás érvénytelen – sajnos sok bróker ennek ellenére is megköti a biztosítást.

Érvénytelen biztosítással vagy biztosítás nélkül járni nem csak kockázatos, de sokba is kerülhet. Egy egyszerű ellenőrzésnél is 1000 lejtől 2000 lejig terjed a büntetés, illetve a forgalmi engedély és a rendszám elkobzását is maga után vonhatja.

A cikkben szereplő számok csak tájékoztató jellegűek, és főleg magánszemélyekre korlátozódnak. Ha tudni szeretnéd, a te biztosításod mennyibe kerül, érdemes felkeresni egy brókercéget, ugyanis ők több biztosítótársaság naprakész ajánlatát tudják összehasonlítani.


Így alakultak az árak az elmúlt években


Peugeot 206, 1.2 motorral, 21 éves tulajdonos, féléves biztosítás

2012. június – 203,11 lej

2013. február – 314,45 lej

2013. november – 414,94 lej

 

Fiat Punto, 1.2 motorral, 65 éves tulajdonos, féléves biztosítás

2012. július – 102,35 lej

2013. január – 107,05 lej

2013. július – 100.09 lej

 

Dacia Logan, 1.4 motorral, 38 éves tulajdonos, féléves biztosítás

2012. április – 132,52 lej

2012. október – 157,23 lej

2013. január – 137,72 lej

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lachko
2013-11-15 12:19:03
hm...
Olcso reklam A kevlarnak...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."