Gazdaság » Pénz

Lassan beköltöznek a villába

Ugyan még folyik az előválogatás, az első kiválasztottak már július 1-től becuccolhatnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

inkubatorhaz04
Szakács Paál istván, a villamester, fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. június 23., 12:35
0 hozzászólás. 

Elkezdődött a preinkubációs időszak a Hargita Business Centerben, azon fiatal vállalkozások vezetőit várják, akik alacsony áron kibérelnék a 48 irodahelyiség egyikét. Az irodák fekvésüket tekintve két kategóriába sorolhatóak, egyiknek 3,90 euró, másiknak 4,50 euró a négyzetmétere, eszerint a legkisebb, egyszemélyes iroda havi bérlése 32 euróba kerül.

Az épület ugyan kicsit steril még fehér falaival, de minden készen áll a vállalkozók fogadására. Az asztalokon 123 darab 1000 euró értékű ASUS all-in-one számítógép van. Minden iroda nyomtatóval, fix telefonnal és faxszal van felszerelve. A közös termeket: a konferencia-, tárgyalótermeket ingyen használhatják az inkubátorház rezidensei, ugyanakkor a takarítás, a portaszolgálat, a professzionális őrzés-védés szintén biztosított az épületben.

Nyitóbuli és kiállítás

Szakács-Paál István, az inkubátorház menedzsere szerint kifesteni nem lehet a falakat, és az irodaház bútorait sem lehet kivinni, de behozni bármit lehet, amivel otthonosabbá varázsolhatók az irodák. Gergely Attila Levente menedzserasszisztens arról is beszélt, hogy felmerült, a falakra épp jók lennének a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjainak munkái, amelyeket egyébként nincs hol kiállítani.

inkubator02

Az ősz folyamán nyitóünnepséget is tartanak, remélhetőleg akkor a már itt lakó vállalkozásokkal közösen. Szakács Paál ismertette, eddig 20-25 cég jelezte, hogy beköltöznének, őket fogják felkeresni a következő napokban, és remélik, júliustól már fog zajlani az élet az épületben.

Az igazgató azt is megjegyezte, hogy már a közbeszerzésen a munkák nagyrészét fiatal udvarhelyi vállalkozásoknak sikerült elnyerniük. A recepciós pultot és a konferenciatermet a művészeti tanodások készítették, a sajtótájékoztatón felszolgált sütiket Mihály Ágnes sütötte, az arculatért pedig László Zsófia felelt.

Pártállás ide, vagy oda

Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke elmondta, amikor megszületett az ötlet, csupán 50 százalékos volt a támogatottsága, de most, hogy látják a beköltözésre való hatalmas igényt, mindenki a magáénak mondja a projektet. „Mi ennek örülünk, hiszen nem az a lényeg, hogy milyen úton jutottunk el ide, hanem, hogy azt a célt, amit meghatároztunk, tudjuk megvalósítani" – mondta az alelnök, aki szerint a fiatal vállalkozások 3-5 év alatt annyira megerősödhetnek itt, hogy utána megállják majd a helyüket a nagyvilágban.

inkubatorhaz10

Bíró megjegyezte, Hajdó Csaba székelyudvarhelyi tanácsossal egyet értettek abban, hogy a legnagyobb probléma jelenleg a munkaerőhiány és bíznak benne, hogyha itthon megfelelő körülmények között dolgozhatnak, akkor kevésbé választják a külföldi munkalehetőséget a fiatalok.

Hajdó elmondta, ők később vállaltak szerepet az inkubátorház körül, de a következő öt évben ugyanakkora összeggel szállnak be, mint a megyei tanács, ugyanis minden olyan magas hozzáadott értékű gazdasági tevékenységet támogatnak, amely a városban minőségi demográfiai folyamatokat eredményez.

inkubatorhaz07

„Ez jó példája annak, hogy a pártálláson túli együttműködés sikeres tud lenni, mondhatnám úgy is, hogy sikeresebb, mint a párton belüli" – viccelődött Hajdó, majd megjegyezte, hogy Barti Tihamér megyei tanács alelnöknek nem lehetett könnyű dolga gyergyóiként az inkubátorház építését koordinálni. „Hargita Megye szeme Székelyudvarhelyen van, ami a gazdaságfejlesztést illeti" – fogalmazott Barti.

Füstbe ment terv a reggeli mellé

Szakács-Paál bemutatta a stábot, köztük Gergely Attila Levente menedzserasszisztenst, a Sapientia Tudományegyetem oktatóját, aki főként a külföldi inkubátorházakkal, egyetemekkel és a helyi iskolákkal való kapcsolattartásért lesz felelős. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek már a középiskolában tudjanak a lehetőségeikről, és ha ötletük van, ne féljenek megvalósítani azt.

Éppen ezért dolgozták ki az inkubátorház-roadshowt. Bejárják Udvarhelyszék középiskoláit, valamint a környékbeli egyetemeket és bemutatják, hogy milyen szolgáltatásokkal tudják segíteni a frissen induló vállalkozásokat.

A stáb több programot is kidolgozott, szeptember végén például 12 vállalkozót, akik az inkubátorházba tevékenykednek és IT-hoz kötődő vállalkozásuk van, elvisznek majd Közép-Kelet Európa legnagyobb IT konferenciájára.

inkubatorhaz09

Egy másik projektjük a Bizniszvitamin nevet viseli majd, melyet kéthetente fognak megrendezni: ez egy reggeli gasztroelőadás lesz, ahol erdélyi sikeres vállalkozók mesélnek majd arról, hogy hogyan indultak el. Nem csak a sikerről lesz szó, ugyanis minden második alkalommal kudarc előadást is tartanak, ahova olyan vállalkozókat hívnak előadni, akiknek már voltak kudarcélményei vállalkozásvezetés terén.

Szakács-Paál bemutatta Berkeczi Zsolt sajtóreferenst és Borbély Erika jogtanácsost, akihez majd bátran fordulhatnak tanácsokért az épület lakói. Ő ismertette a vállalkozások beköltözési feltételeit és az ehhez szükséges leadandó iratokat.

Jelentkezési feltételek:


● újonnan létrehozott, friss vállalkozások, nem idősebbek 3 évesnél

● székhelyük vagy legalább egy munkapontjuk Udvarhelyszéken* található

● a kis- és középvállalkozások csoportjába tartoznak

● termelői vagy szolgáltatói tevékenységet folytatnak

● elfogadják a felajánlott tanácsadási és mentorálási szolgáltatásokat

● nincsenek csőd/felszámolási eljárás, újraszervezés alatt valamint tevékenységük ideiglenes felfüggesztésének terhét sem viselik

● elsősorban innovatív területen fejtik ki tevékenységüket

● kötelezik magukat, hogy az inkubátorházba való beköltözésüket követő 3 hónapon belül megkezdik tevékenységüket

● kötelezik magukat, hogy az inkubátorházba való beköltözésüket követő 6 hónapon belül legalább egy új munkahelyet teremtenek amelyet fenntartanak az inkubátorházban való tartózkodásuk egész ideje alatt

 

A szükséges iratok:


● kérelem az inkubátorház igazgatójához

● a vállalkozás alapító okiratai – másolatban (Act constitutiv)

● a Cégbíróság által kibocsátott bejegyzési bizonylat/tanúsítvány – másolatban (Certificat de înregistrare)

● az előző év pénzügyi helyzetét igazoló iratok (Bilanț contabil)

● az elkövetkező 3 évre vonatkozó üzleti terv

● igazolás arról, hogy annak kiadásának napján a jelentkezőnek nincs tartozása sem a helyi, sem az állami költségvetés felé (helyi polgármesteri hivatal, ANAF)

● vállalkozó önéletrajza

Szakács Paál szerint a tanácsadás mellett a pályázatokra való lehetőség a legnagyobb előnye az inkubátorházba való beköltözésnek, hiszen az inkubációs törvény elfogadása után, ha a Hargita Business Center megkapja az inkubátorház titulust, akkor 20 ezer lej vissza nem térítendő támogatásra tudnak pályázni minden itt lakó vállalkozás részére, továbbá a saját működési költségeikre is.

IT jöhet, fáradtolaj nem

A titulus megszerzéséhez kérést kell leadniuk a minisztériumhoz, ehhez csatolniuk egy fenntarthatósági előtanulmányt és egy üzleti tervvel, amik már el is készültek, emellett a közüzemi szolgáltatókkal megkötött szerződések másolatát és egy dokumentumot, amely bizonyítja, hogy jogcímük van az inkubátorházra, minimum tíz évre.

inkubatorhaz03

Az eddig beköltözni vágyók között elsősorban tervezők, programozók vannak. Gergely Attila Levente elmagyarázta, hogy fáradtolajfeldolgozó is jelentkezett, de „pályázat úgy volt elképzelve, hogy start-upokat, azaz nagy potenciállal rendelkező vállalkozásokat fogadnak be".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."