Gazdaság » Piac

Nyílnak már a fehér orgonák

Csak a lakodalmas nótában nyílik maximális decibellel. Visszatért a tél, havas, csúszik a piactér.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac, fotó: Csedő Attila
Illusztráció. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2014. január 28., 12:48
0 hozzászólás. 

Nem vitték túlzásba a piactér takarítását az illetékesek. A bejárat hófehér, a hókupacok közt alig lehet eljutni az asztalokig. A keskeny ösvényt jól kitaposták már a vásárlók. Az asztalok között bóklászva nem csak a kínálatra, a lábunk elé sem árt figyelni. Különben az áraktól nem, a jeges „talpalávalótól" könnyen hasra vágjuk magunkat.

„Amikor nyílnak már a fehér orgonák" – a hangszóróból maximális hangerővel szólt a lakodalmas nóta, hevítve a hangulatot, megspékelve a lesz még tavasz s aztán nyár is. Ám egyelőre a tél az úr és az évszaknak megfelelő a kínálat is.

A felhozatal, az árusok arca ismerős, az árak sem sokat változtak. Egy kiló sárgarépa 3 lej, egy kiló zellergumó, karalábé és petrezselyemgyökér 6 lej, egy kiló cékla szintén 3 lejbe került. Alma is volt, farcádi, nyárádmenti, kilója 2-2,50 lejbe kerül. Egy kiló méz 20, egy kiló pityóka 1,50-1,60 lejt kóstált.

Disznóságot is lehetett kapni: a kocsonyánk való 10 lej, egy gömböc 20-25 lej, a füstölt házi kolbász kilója 40, a hófehér házi szalonnáé 25 lej. A házi tej és a káposztalé litere 3 lejt, a házi tojás darabja 0,70-0,80 lejt ért ezen a kedden.

Volt fekete retek is, kilóját 2,50 lejben mérték, és tökmag is, egy kisebb tasakkal 5 lejért lehetett a szatyorba tenni.

Isteni volt az illata és a színe is a szárított, őrölt csombornak. Aki szereti, vihette, egy kis dobozkányit 5 lejért. Az sem mellékes, hogy egy jó szó és még egy mosoly is járt melléje.


címkék: városi piac árak

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."