Gazdaság » Piac

Pál: úgy mondjuk, Isten szeme

Megláttuk Isten szemét a Kányádi mézben, és megtudtuk, hogy melyik méz nem kristályosodik meg rövid időn belül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac torok pal-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. június 03., 11:26
2 hozzászólás. 

Az udvarhelyi zöldségpiacon epres ládák alatt rogyadozik a legtöbb asztal, de most mégsem az eper felől érdeklődtem. Egyrészt, mert amíg a szabadságomat élveztem, Ufó nem csak az eper piaci helyzetét vesézte ki, de az eredetét is felkutatta.

Másrészt, még mielőtt szabadságra mentem, Török Pál méhész asztalánál időztem, akitől megtudtam, hogy ha minden igaz, egy-két héten belül idei pergetésű mézzel fog kínálni. Így ma reggel egy gyors piaci terepszemle után a méhészhez siettem, arra gondolva, hogy így egy hónappal később könnyen lehet, ha már csak a második pergetést látom.

„Este fogok is szólni neki, mert erősen sok mondanivalóm van. Egy kicsit jobban odafigyelhetne a jó Isten, az egyszer biztos, mert nekünk méhészeti szempontból ez az idei év, ez valami átlagon aluli. Nagyon rosszul indul, két nap jó idő, egy kicsi hóharmat, két nap jó idő, aztán megint egy kicsi hóharmat, így virág nincs. Ha virág nincs, akkor ebből adódóan méz is nagyon kevés" - meséli Pál jókedvűen a rossz hírt, amikor a friss mézről érdeklődöm.

piac torok pal-2

Nem indul jól az idei szezon, a változékony időjárás miatt nincs nektárképződés, így a méhek sem tudnak sokat tenni. A „vándorosoknak" is veszteség volt, meséli Pál, ugyanis ilyenkor felpakolják a méheket és leviszik Medgyes mellé, hogy az ottani akácerdőkből gyűjtsék a virágport.

„A repcén kívül veszteségesen járták meg, akác alig lett valamennyi, ha nem áll helyre az időjárás, az idei mézes év tiszta csőd lesz. Még reménykedünk, akác már nem lesz, pedig a nagy termelést az akác kellene adja az országnak, valamint a repce és a napraforgó" – magyarázza a méhész.

A multik ne jöjjenek

„Az, hogy most nekünk nem lett mézünk, az rendben van, de ez azt is jelenti, hogy Argentínából s Kínából hoznak annyit, amennyit kell, s akkor van baj. Ezt csak úgy lehet kivédeni, ha vigyázunk a magunkéra, én úgy szoktam mondani, hogy helyi termelőtől, helyi terméket, helyi vásárlónak. Ezt a kört, ha betudnánk zárni, akkor talán jobb lenne, de kéne a jó Isten is egy kicsit jobban figyeljen, mert ha nem itt velünk óriási nagy bajok lesznek" – kacagja el mondandóját Pál.

Bár nevetünk a helyzeten, Pál félelme nem alaptalan. És abban is igaza van, hogy ami a miénk, azt meg is kell őriznünk. Azt ismerjük, arról tudjuk, hogy mi az. Ahogy mondja volt már arra példa, hogy a régióból nagyobb mennyiségű mézet vásároltak fel. Mindenféle laboratóriumi vizsgálatnak és követelménynek meg kellett feleljen. Meg is felelt, aztán kiderült a sorsa. Az argentin és kínai mézhez vették meg állagjavítónak.

Elgondolkodtató a történet, ezek után köszönöm szépen, de esélyt sem adok a multi cégek polcain díszelgő mézeknek. Főleg, hogy a minőségi méz itt az orrunk előtt.

piac torok pal-5

Az asztalra kipakolt mézeket nézegetem, van itt havasi-, akác-, vegyes virágméz. Nem tudom most sem kihagyni a kérdést, hogy miféle méz a havasi méz. Mert havas virágról nem tudok, aztán ahol hó van, ott virág nincs.

Pál nem esik kétségbe a keresztkérdéstől, kimerítő választ kapok: „A havasi egy jó minőségi vegyes mézet takar, erősebb aromával és fenyőaromával. Ez a hegyvidéknek a vegyes méze, sokkal több ásványi anyaggal. A színén is látszik, hogy sötétebb."

A propolisz annyira jó, hogy már gyanús

De van az asztalon orvosi ajánlással készített gyógyméz is, a propoliszos méz. „Ezt egy dokinak a tanácsára hoztuk létre a gyerekeknek, hogy a propoliszt is tudják adni garat, orr-garat, torokfájás esetén.

A propolisz önmagában is jó, ez egy olyan csodaszer a méhektől, ami annyira jó, hogy már gyanús. Mindenféle fájdalom, gyulladás és bántalom ellen jó, annyira komplex anyag, hogy le a kalappal" – viccelődik Pál.

Nem tudom, más hogy van vele, de én utálom, hogy megveszem az aranysárga folyékony mézet és, amikor legközelebb akarok enni belőle, már nem folyik, és úgy kell kivakargatni az üvegből. Nem csak a vizes-fürdős újramelegítés a megoldás, ahogy erről már korább írtunk.

piac torok pal-9

Páltól újabb trükköt tudok meg. A jó méz kivétel nélkül kristályosodik, mondja, amikor a minőségi méz ismérveiről faggatom. Az asztal alól előkap egy befőttesüveget, elsőre azt hittem, disznózsír van benne.

Na így néz ki a méz, ha kikristályosodott, mutatja, de eladásra mindig felolvasztja, úgy piacosabb.

Felesége hamar vissza is teszi szatyorba, hogy ne lássák a vásárlók. Nem szeretik így az emberek, azt hiszik, cukor van téve bele, azért ilyen.

Ellenben megtudom, hogy a szacharóz és a fruktóz közötti arany határozza meg, hogy mennyi idő alatt kristályosodik meg a méz. Így például, a repceméznek pár nap, az akácnak három év is kell, hogy lekristályosodjon.

Pál kihangsúlyozza, hogy függetlenül az időtől, a jó minőségű méznek le kell kristályosodnia. Amíg folyik, ha felfordítjuk a mézes üveget és szép fényesen megy fel a buborék, akkor az olyan, mint az Isten szeme, tehát jó minőségű a méz.

Mitől vegyes a vegyes méz?

Közben még letisztázunk néhány tévhitet, többek közt a vegyes méz fogalmát. „A vegyes méz nem azt jelenti, hogy a maradék repce mézet összekeverjük az akáccal vagy napraforgóval. A vegyes méz az, amit Kányádban a bogarak júniustól júliusig vegyes virágú legelőről összehordanak. Ezt az aromát nem lehet semmivel sem utánozni" - tisztázza a szakember.

Én hiszek neki, harminc év tapasztalattal és sok-sok képzéssel a háta mögött, készíti a mézet és hozza a piacra. A méhészkedésbe beleszületett, édesapja '77-ben eladta egy tehenüket, aminek az árából tíz méhcsaládra futotta. Innen kezdődött minden. Akkor még nem voltak képzések, a méhészetet egymástól tanulták és saját bőrükön tapasztalták.

piac torok pal-8

Pál sokat tanult édesapjától, majd később létrehozták a Méhész Egyesületet, aztán a Mézlovagrendet. Több tanfolyamot is elvégezett, és azóta a tíz méhcsalád 150-170-re duzzadt. Amióta otthagyta az ipart, főállásban méhészkedik a feleségével, de nem ritkán a gyerekek is besegítenek.

Ha nyalánkságot keresnénk, vagy valamilyen nyavalyánkra csodaszert, akkor ne hagyjuk ki Pál asztalát.

Piaci árak

Méz vegyes 20, havasi 22, akác 24 lej/kg
Retek 3 lej/kötés
Uborka 5 lej/kg
Paradicsom 7 lej/kg
Zöldhagyma 1 lej/kötés
Cseresznye 10 lej
Karalábé 2 lej/kg
Karfiol 4 lej/kg
Piros retek 1,5-2 lej/kötés
Főzőtök 5 lej/kg
Hagyma 2 lej/kg
Eper 5-7 lej/kg
Paprika 11 lej/kg
Román paradicsom 7 lej/kg
Fodros saláta: 2,5 lej/fej
Újkrumpli: 2,5 lej/kg
Uborka 3-3,5 lej/kg
Zöldpaszuly 11/kg
Alma 3 lej/kg
Tojás 70 bani/darab
Káposztaféle palánt 30 bani/db
Paprika, karfiol, zeller palánt: 50 bani/db
Paradicsompalánt 1,5 lej/db
Hagymapalánt 3 lej/csomó
Napos csirke 3 lej
Három hetes csirke: 8 lej
Kacsa: 35 lej



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
laboda
2014-06-03 13:15:21
pergelt pergető
Boccs, de nem inkább pergetésű "pergelésű" helyett ?
avatar
boti
2014-06-03 13:34:05
re: pergelt pergető
avatar
laboda
Boccs, de nem inkább pergetésű "pergelésű" helyett ?

De igen :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."