Gazdaság » Piac

Ez nem az a piac

Egy hölgy azt mondja, hiába méri ki a kért adagot, ő mindig rádob pár plusz darabot. Mert ő a Sziget negyed és mindenki Béla bácsija.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

fotó: Kakasy Botond
fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. július 15., 10:26
0 hozzászólás. 

A megszokottól eltérően ma nem a városi zöldségpiacon nézelődtem. Miklos Béla bácsi asztalánál álltam meg a Sziget utcai kis piacon. Több mint tíz éve jár ide, van, hogy négy-öt alkalommal is egy héten, attól függ mennyi munka van a mezőn, meséli a nyugdíjas termesztő.

Arra a kérdésre, hogy mióta foglakozik termesztéssel kacagva vágja rá, hogy amióta megszületett. „Én ezzel foglalkoztam életemben. Amíg nem lettem beteg traktoron dolgoztam, aztán megműtöttek, beteg nyugdíjba tettek, azóta foglalkozunk kis mértékben a termeléssel" – emlékszik vissza.

piac belaba-1

A környéken mindenki ismeri, bizalommal jönnek a hozzá az emberek, de Béla bácsi is bevallja szeret itt lenni. Igazi központ a negyedben, sokan megállnak szót váltani vele. Amíg beszélgetünk, addig is folyamatosan érkeznek a vásárlók és beszélgetőtársak.

Türelmesen várnak, amíg kérdezősködöm, a vásárlók közül van, aki azért sopánkodik, hogy pont most,

amikor fényképezik Béla bácsit,

milyen keveset vásárol. Van, aki távozáskor rám néz és mosolyogva mondja „ez legalább házi", de olyan is akad, aki úgy elkezdi dicsérni Béla bácsit és a termékeit, hogy nem bír a mondat végére jutni.

„Hodgyában van egy 98 áras terület, ezt a feleségemmel műveljük, de amikor összegyűl a munka, akkor fogadok napszámost. Termelünk paszulyt, tököt, hagymát, murkot, petrezselymet, karalábét, krumplit, csemegekukoricát, szóval mindent, ami az asztalon van. Egyfélével hiába jövünk a piacra, így ha egyik nem megy, megy a másik" – számol be Béla bácsi.

piac belaba-4

Érdekes kis világ, ami Béla bácsi köré épül a Sziget utca közepén. Mitől ilyen hiteles? Mitől ilyen sajátságos? Talán mert

nem a pénz élteti

ezt a kis szigetet. Ezt az is megerősíti, amikor azt kérdezem, megéri betegnyugdíjason ezzel kínlódni, ismét felcsillan az öreg szeme:

„Figyeljen ide, én magának őszintén megmondom, erősen nem vagyunk rászorulva erre. A nyugdíjam elég szép, de ha én annak idején leblokkoltam volna magamat, hogy én beteg vagyok, akkor nem tartanék itt. Így lefoglalom magamat, találkozok magával, találkozok barátokkal, beszélgetünk, itt eltöltöm az időt és egy kicsi pénz is jön mellette. Amit termelünk, és itt eladunk, annak az árát általában megeszi a kocsi, tartok 5-6 disznót, ami megmarad zöldség, azt megeszik azok" – adja meg a válaszokat a hogyanokra és a miértekre.

piac belaba-3

Az asztalon most is bőséges a kínálat, van itt tök cékla, krumpli, káposzta, paszuly, cukkini, karalábé, hagyma, murok, petrezselyem. A murok most jól sikerült, azt kimondottan ajánlja mindenkinek Béla bácsi, aki elmondta, hogy a gazdálkodásnak is megvan a mag csínja-bínja, de a legnagyobb titka a kapálás.

„Tisztán kell tartani a földet, mert az olyan, mint amikor az ember egy vetett paplanos ágyba fekszik, vagy egy gyengébb ágyba."

Piaci árak

Vörös hagyma 2 lej/kg
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Uborka 5 lej/kg
Paradicsom 5 lej/kg
Tárkony 3 lej/kötés
Zöldhagyma 1 lej/kötés
Murok 2 lej/kötés
Cseresznye 10 lej
Karfiol 5 lej/kg
Karalábé 1 lej/db
Zeller 4 lej/db
Petrezselyem 3 lej/kötés
Hagyma 2 lej/kg
Paprika 6 lej/kg
Fodros saláta 1-2 lej/fej
Újkrumpli 1-2,5 lej/kg
Uborka 3-3,5 lej/kg
Zöldborsó 4 lej/kg
Zöld paszuly 5/kg
Alma 3 lej/kg
Tojás 70 bani/darab
Tök 3 lej/kg
Retek 3 lej/kötés
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Kajszibarack 6 lej/kg
Sárgadinnye 6 lej/kg
Görög dinnye 2 lej/kg
Szilva 8 lej/kg
Meggy 8 lej/kg



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."