Gazdaság » Piac

Bernát: itt tudjuk a legtöbbet eladni

Nincs tolongás az udvarhelyi piacon, de ha kedd, akkor Bernát itt van, ahogy mondja, itt veszik a legjobban a homoktövist.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac jako bernat-3
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. augusztus 12., 09:52
0 hozzászólás. 

Már vagy két hete felfedeztem, a narancssárgás színű, apró, kerek gyümölcsöket. Bevallom őszintén, nem igazán tudtam, hogy mi az, így egyből lecsaptam rá. Akkor feltehetően Jakó Bernát édesapja lehetett az asztal másik oldalán, de nem volt hajlandó nyilvánosan is elmesélni mi is ez a homoktövis.

„Majd ha nagyobb lesz a kínálatom" válasszal utasított el. Bernát hamar kötélnek állt így kiderült számomra is miféle portékát kínálnak a mezőcsávási termelők.

Az asztalon nagyjából arányosan oszlik meg az a két termék, amivel ma kijött a piacra. Az asztal felén a már emlegetett homoktövis, a másik felén csemegekukorica. Csak egy éve foglalkozik komolyabban a termesztéssel, eddig csak munkahely melletti kiegészítés volt.

piac jako bernat-1

A piacra vagy ő, vagy édesapja érkezik, de mindig jön valaki. „Legtöbbször édesapám jön, én otthon végzem el a munkát" - meséli Bernát. A homoktövis és kukorica mellett még paszuly és rózsa termesztéssel is foglalkoznak, portékáikkal a segesvári és csíki piacon is megfordulnak, de legtöbb homoktövist itt tudják eladni.

De mi is a homoktövis?

„Ennek a növénynek a gyümölcse a gyógynövények közé van besorolva. Ebből lehet kivonatot is készíteni, illetve több fajta betegségnél használ, immunrendszer erősítő, tízszer több a C vitamin tartalma, mint a citromnak" - foglalja össze Bernát a főbb ismertetőket.

A homoktövis a cserjefélékhez tartozik, így bokor vagy kis fa formájában nő. A mezőcsávási termelők tíz áron körülbelül ezer fát nevelnek, ennek gyűjtik be minden évben a gyümölcsét, ami nem is olyan egyszerű.

piac jako bernat-2

„A terület mérete szinte mindegy, fontos hogy legyen hím és nőstény növény is, mert ha nincsen porzás nincsen a növénynek gyümölcse sem. A porzást a szél elintézi, de a termés az évtől függően változik, tavaly például alig lett 150-200 kg" – magyarázza a termelő.

Mivel cserjeféléről beszélünk, hamar kitalálhatjuk, hogy nem adja olyan könnyen a gyümölcsét, ugyanis a tövises ágakról nem is olyan egyszerű begyűjteni az apró gyümölcsöket. Először ágastól vágják el, ezzel megtörténik a fa „metszése" is, majd ollóval egyenként lefejtik a gyümölcsöket is. Erre azért van szükség, mert olyan erővel kapaszkodik az ágra, hogy ha megpróbáljuk leszakítani, könnyen szétnyomhatjuk a gyümölcsöt.

piac jako bernat-6

„Nem igényel gondozást, a metszés akkor történik meg, amikor a szüret. Nem lehet szemenként szedni, az ágat le kell vágni s utána ollóval levágni s bogyókat. De az ágat le is fagyaszthatjuk s utána könnyebben le lehet szedni a gyümölcsöt. A termés időszaka éghajlattól függ, eddig szeptember 15-e után kezdett beérni, de az idén korán jött a tavasz, így beért augusztus elején. A nagy meleg miatt várhatóan egy másfél hónap múlva le is érik" - meséli Bernát.

piac jako bernat-4

A gyümölcsöt magára is fogyaszthatjuk esetleg egy kis mézzel édesítve. Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk érdemes kisebb adagokban lefagyasztani, hogy tovább elálljon. De préselhetjük is vagy eleve úgy vásároljuk, így hűtőben tárolva akár egy évig is eláll.

„Ez hidegen van préselve. Csak meg van mosva a gyümölcs és hidegen átpréselve. A mag és a héj el lett távolítva" - mutatja a palackozott változatot Bernát.

Piaci árak

Homoktövis 20 lej/kg
Vöröshagyma 2 lej/kg
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Uborka 5 lej/kg
Paradicsom 5 lej/kg
Tárkony 3 lej/kötés
Zöldhagyma 1 lej/kötés
Murok 2 lej/kötés
Karfiol 4 lej/kg
Karalábé 1 lej/db
Zeller 3 lej/db
Petrezselyem 3 lej/kötés
Hagyma 1,5 lej/kg
Piros paprika 5 lej/kg
Zöld paprika 4 lej/kg
Fodros saláta 1-2 lej/fej
Újkrumpli 1-2,5 lej/kg
Uborka 3 lej/kg
Zöldborsó 4 lej/kg
Zöld paszuly 5/kg
Alma 3 lej/kg
Tojás 70 bani/darab
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Sárgadinnye 3 lej/kg
Sárga barack 4 lej/kg
Szilva 3,50 lej/kg
Szőlő 10 lej/kg
Padlizsán 4 lej/kg
Görög dinnye 2 lej/kg
Csemege kukorica 1 lej/cső



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."