Gazdaság » Piac

Ferenc: amikor szabad vagyok, dolgozok

Most kell káposztát venni a zöldségpiacon, mert, ahogy Ferenc mondja sok termett belőle, így nincs ára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac gaspar ferenc-5
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. augusztus 19., 09:49
0 hozzászólás. 

Irány a piac, ebből biztosan jó töltött káposzta lesz Karácsonykor.

Azt nem tudom, hogy a hirtelen beköszöntő hidegfront miatt, vagy csak azért, mert fizetés előtti héten vagyunk, de gyenge mozgás van a városi zöldségpiacon. Feltehetően az utóbbi. A gyenge nap ellenére Gáspár Ferenc asztalánál hevesen pakolja óriás műanyag edényekbe a paradicsomot, káposztát egy fiatal pár.

piac gaspar ferenc-1

„Gazdálkodom amióta vissza adták a földeket, olyan szűk húsz éve, nagyjából ennyi ideje járok a piacra is. Nem volt családi hagyomány a zöldségtermelés, mi kezdtük el, saját ötlet volt" - meséli Ferenc

Akárcsak a kezdetekkor, úgy most is csak másodállásban gazda, Székelykeresztúron egy hektárnál is nagyobb területet művel meg családjával.

Az asztalon szétnézve szép, formás zöldségek sorakoznak, látszik, hogy nem elhanyagolt gazdaságban termett. Bár városi gyerek vagyok, azért én is tudom, nem kis munkával jár, hogy az embernek jó termése legyen. Kíváncsian kérdezem, miként lehet bírni a nyolc órás munkaidő mellett még egy ekkora kert gondozását?

piac gaspar ferenc-2

„Nehezen, nehezen! Ez elég kemény kihívás fizikailag és szellemileg is. Amikor szabad vagyok, akkor a zöldségesbe tevékenykedek, vagy vetünk, vagy a talajt készítjük elő. A munkahelyemen egy hetet dolgozok, egy hetet szabad vagyok, így amikor pihenek, akkor ezt csinálom" - kacagja el magát Ferenc, miközben a munkabeosztását végiggondolva tudatosul benne is, hogy a munka utáni pihenést is munkával tölti ki.

Az egy hektárt is meghaladó terülten Ferencék megtermelnek mindenféle zöldséget, amit a környék klímája megenged. Az asztal most is gyönyörű piros paradicsomtól, zöld- és piros paprikától, padlizsántól, pityókától, káposztától rogyadozik.

piac gaspar ferenc-4

„Nem csak egyféle terméket termelünk, hanem többet. Az idén megy ez, jövőbe megy az, utána nem megy egyik se, ezért általában minden van. Most például káposztából van sok, nem kell senkinek így nincs ára se. De van szép paradicsomom, paradicsom-paprikám" - mondja Ferenc, miközben a portékáit mutatja.

Közben megérkezik Ferenc felesége is, aki csak villámlátogatást tesz, mert megy is vissza az asztalsor másik végéhez, ott árul ő. Ekkor látom csak, hogy régi ismerőst köszönthetünk személyében, ugyanis Ferenc felesége Gáspár Ildikó , akivel még márciusban beszélgettünk.

piac gaspar ferenc-3

„Kicsit több termés lett most, így mindketten kint vagyunk a piacon" - mondja Ferenc, aki közben azt is elárulja, hogy ha jó a termés és nem pusztítja jégeső, árvíz, vagy károkozó, akkor még meg is éri termesztéssel foglalkozni.

„Az ember a munkát nem számítja, s amit keres örvend neki" – teszi hozzá.

Ha a piacon járunk, ne hagyjuk ki Gáspárék asztalát, friss paprika, paradicsom, padlizsán, káposzta és egyéb Székelykeresztúron termett zöldség közül választhatunk.

Piaci árak

Homoktövis 20 lej/kg
Vöröshagyma 2 lej/kg
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Uborka 5 lej/kg
Paradicsom 3,5-4 lej/kg
Tárkony 3 lej/kötés
Zöldhagyma 1 lej/kötés
Murok 2 lej/kötés
Karfiol 4 lej/kg
Karalábé 1 lej/db
Kápia 5,5 lej/kg
Zeller 3 lej/db
Petrezselyem 3 lej/kötés
Hagyma 1,5 lej/kg
Piros paprika 3 lej/kg
Zöld paprika 4 lej/kg
Fodros saláta 1-2 lej/fej
Újkrumpli 1-2,5 lej/kg
Uborka 2,5 lej/kg
Zöldborsó 4 lej/kg
Zöld paszuly 5/kg
Alma 3 lej/kg
Tojás 70 bani/darab
Káposzta 1,5-2 lej/kg
Sárgadinnye 3 lej/kg
Sárga barack 4 lej/kg
Szilva 3,50 lej/kg
Szőlő 5-7 lej/kg
Padlizsán 2,5 lej/kg
Görög dinnye 2 lej/kg
Csemege kukorica 1 lej/cső



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."