Gazdaság » Piac

Gáborék szeretgetik a zöldségeiket

Akkora piac van, szinte sorba kell állni a bejutásért. Csak azt nem veszünk, amit nem akarunk, s még az se biztos.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Gábor Péteréknél ekkorára nőtt a murok | fotó: Pál Edit Éva
Gábor Péteréknél ekkorára nőtt a murok | fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. szeptember 02., 11:50
0 hozzászólás. 

Mintha labirintusba mennénk, úgy kell az áfonyás, homoktövises és szedres vödrök között maradt ösvényen bevergődni a piacra.

Az útvesztő végén, a hangyabolyként nyüzsgő embersereg és a tarkabarka portékák között, a piac közepén találunk a nagygalambfalvi Gábor Péterre és feleségére, Hajnalkára.

Hatalmasra nőtt murkok és gyönyörű, egészséges petrezselyem mögött két kliens között elkortyolnak egy kis kávét. Kell is, mert ma is korán keltek, hogy reggel hatra itt legyenek.

A feleség fizetése kijön belőle

Hajnalka nem akar nyilatkozni, férjére hagyja a marketinget, pedig a zöldségtermelés, piacozás főként az ő reszortja. Ő a tősgyökeres galambfalvi, és az ő szüleitől örökölt 50-60 áron gazdálkodják ki a fizetését. Neki a föld és a piac a munkahelye. Férje a gázműveknél dolgozik, tizenkét-és huszonnégy órázik, így egyhuzamban több időt tud felszabadítani a gazdálkodásra.

gaborekzoldsegei8

Már 20 éve, hogy több mint 20 féle zöldséget termelnek a hagyományos gyökérzöldségektől a melegkedvelőbb padlizsánig, paradicsompaprikáig. A feleség szülei kezdték a gazdálkodást, ők folytatják és két fiuk közül – úgy tippel – talán a kisebbik tovább is viszi a mesterséget.

Kizárólag az udvarhelyi piacra járnak, minden kedden, pénteken és szombaton találkozhatunk velük. Ennyi év alatt itt sokan megismerték, szeretik a portékáikat és hűséges vásárlókká váltak.

Csak a piacozásból nem tudna megélni az egész család, de jövedelem-kiegészítésnek kiváló még úgy is, hogy az egyik szülőnek nincs más munkahelye. Igaz, hogy sok munkával jár, mindig akad a kertben valami tennivaló. A kapálást leszámítva, ami monotonabb, nincs két egyforma nap. Ha nem szántanak, akkor gyomlálnak, ha nem gyomlálnak, akkor kacsoznak. Napi 12 órát dolgozik a család, sokszor még a segítség is elkel.

A murok titkai

A szép egyenes, vastagszárú murok és az egészséges petrezselyem titkát kérdezem, hiszen tudom, hogy főleg az utóbbi nagyon kényes növény.

– Ezt csak lelkesedéssel, szeretettel lehet csinálni, mert ha nem így van, bizony a növények is megérzik. A murok véletlenül lett ilyen szép az idén, ugyanis gyéren kelt, a petrezselyemnek pedig kell a fekete vályogföld. Szerencsénk van a földdel, mert nagyon jó minőségű, a kollektív idején trágyagyűjtő helyként szolgált, most meg kitűnően táplálja a zöldségeket – feleli a gazda.

gaborekzoldsegei6

Magyarországi magokkal dolgozik, de vannak saját, hagyományos magvaik is, például az egyik paradicsom saját termesztésű magból van. Az idén valami lett a palántákkal, nem lettek olyan szépek, mint máskor, s ez a végeredményen is meglátszik.

A termelésben az a nehéz, hogy nem lehet előre tervezni. „– Hiába gondolom ki, hogy miből mennyit vetek, hogy is csinálom, ha az időjárás közbeszól. Az idén nyáron is a meleg idő után hirtelen lehűlés jött, egész végig rettegtünk a jégtől. Még az uborka az, amire mondhatom, hogy igazán jól sikerült".

Eladni nehezebb, mint megtermelni

Most már a munka nagyja lejárt a kertben, a paradicsom és a padlizsán kacsozása, az uborka gondozása maradt. A nagyja lejárt ugyan, de most jön a neheze, ugyanis eladni sokkal nehezebb Gáborék szerint, mint megtermelni. A vásárlók egyre igényesebbek, megnézik küllemre is, minőségre is, hogy mire adnak pénzt, és igazuk is van.

– Ezen még soha nem gondolkoztam, hogy ki diktálja a piaci árakat – neveti el magát. A bolti árak biztos, hogy befolyásolják, meg a termelés költsége. Azon kívül, hogy megterem, még ki is kell ásni, le kell szedni, meg kell mosni, pucolni, el kell szállítani, ez is benne kell, hogy legyen az árban, mert ezzel mind munka van – sorolja, miből tevődik össze egy kiló zöldségnek az ára.

gaborekzoldsegei5

Valószínű, hogy ennyi pénzért sokan nem hajladoznánk lelkesen, hogy nagy szeretetünkből juttassunk a zöldségeknek is a földeken. Hálistennek a Gábor család idehozza nekünk őket, így ugyanennyi szeretettel és lelkesedéssel simogathatjuk be a kosarunkba, majd a pocakunkba őket. Friss paprikáért, paradicsompaprikáért, szép száras zellerért, kafiolért, murokért és petrezselyemért Gáborékat keressék, ha jót akarnak enni.

Piaci árak:

Homoktövis 20 lej/kg

Uborka 5 lej/kg

Paradicsom 3-4 lej/kg

Murok 2 lej/kg

Karfiol 4-5 lej/kg

Zeller 2 lej/db.

Petrezselyem 3 lej/kötés

Piros paprika lej/kg

Zöld paprika 3 lej/kg

Alma paprika 4 lej/kg

Paradicsompaprika 5-6 lej/kg

Kápia paprika 5 lej/kg

Uborka 3 lej/kg

Őszi barack 4 lej/kg

Szilva 3 lej/kg

Borszőlő 4,5 lej/kg

Csemegeszőlő 7 lej/kg

Padlizsán 2,5-3 lej/kg

Fekete áfonya: 10 lej/liter, 40 lej/5 liter

Róka gomba: 8 lej/zacskó

Piros áfonya: 10 lej/liter

Som: 20 lej/5 liter

Torma: 2 lej/kötés

Szeder: 30 lej/5 liter



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."