Gazdaság » Piac

Irma néni néha megduplázza a nyugdíját

És előfordul, hogy épp csak a benzin ára jön ki a keddi piacozásból. Most kell román barackot, vinetét venni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Kosarat vegyenek!
Kosarat vegyenek!
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. szeptember 09., 12:05
0 hozzászólás. 

Nagy a forgalom az udvarhelyi zöldségpiacon, lassan forgalomirányítót kell kirendelni az asztalok közé. Múlt heti interjúalanyaink, Gábor Péter és neje standjánál sorba kell állnom a rózsaszínű paradicsomért. A lányom ugyanis a piacról rendelte a zöldséget, amit ezidáig annyira utált, hogy ha bárki a családból megfogta, kezet kellett mosnia utána, hogy egyáltalán szóba álljon vele. Most jóízűen eszi. „– De csak a piacit anya!" – köti ki.

A piaci kofáknál megjelent a zöld dió, még mindig szezonja van a bogyós gyümölcsöknek, a román őszibarack és a vinete már a végét járja.

A hazai barack még csak mostanában jelent meg, de annyira kevés termett, hogy már nem sokáig lesz kapható – mondja az árus, miközben kiméri a kilónkét öt lejbe kerülő zamatos gyümölcsöt.

A padlizsán árus bácsi azzal kecsegtet, hogy most kell venni és eltenni a tojásgyümölcsöt, mert később megérik a magja és keserű lesz. A nagy szemű csemegeszőlő igazán ízletes, nem romlott a fele, mint a boltinak, és a darazsak is szeretik. Édes, roppanós.

Kedvesen kikosaraztak, kiseprűztek

Az árak feltérképezése után a szép vesszőkosarakat és a minőséginek tűnő seprűket szemelem ki.

Beke Irma néni és férje, József bácsi először kikosaraznak, nem akarnak beszélni, ők nem tudják olyan ügyesen bemutatni a termékeiket, mint más – indokolják a visszautasítást.

Seprűt vegyenek!

Néhány kérdés után megered a nyelve a placcon a bevásárló kosarat, cirokseprűt kínáló betfalvi párnak. Ma még nem adott el semmit – panaszolja Irma néni.

Nem adja drágán a holmit, 30 lej a bevásárló, 50 a ruhás, 40 a fahordásra és üvegkorsónak is alkalmas kosár, illetve van fedeles kenyérkosara, tálcája is. A házi cirokseprű 12 lejbe kerül, törzsvásárlók alkudhatnak is. Az üzletben jóval többet is kóstálnak a hasonló termékek. Azt mondja, hogy ha méretre, rendelésre akarunk kosarat készíttetni, azt is elvállalják.

Nyáron jobban megy a vállalkozás, előfordul, hogy 7-8 kosarat is elad, ami azt jelenti, hogy szinte megduplázza 350 lejes nyugdíját. Máskor senki sem akar kosarat, seprűt venni, olyankor a benzin ára is nehézkesen jön ki.

Azelőtt a keresztúri üvegháznál dolgozott, férje traktorista volt, de '92-ben „sommernek" küldték, akkor váltották ki a kisiparosi engedélyt. Most már férje is, ő is kisnyugdíjasok. Ha nem kosaraznának, seprűznének, meg se tudnának élni ketten a 850 lejes jövedelemből. Családi vállalkozásként működnek, a férje cukorbeteg, már nem nagyon bírja a munkát, de szerencsére a fiuk besegít.

A kosarat főzik

A kosárfonást még a szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták, Betfalván hagyománya van a mesterségnek.

Az új modelleket, mintákat egymástól lesik el a falubéli mesterek. Az alapanyagot Aradról rendelik, mert ők nem tudnak vesszőt termelni. A beszerzés után megfőzik a fűzfavesszőt, aztán lepucolják a héját, majd megszárítják. Fonás közben újra beáztatják, hogy lehessen dolgozni vele.

Kosarat vegyenek!

A fia és a férje fonja a korsónak, kenyérnek, gyümölcsnek való, valamint a bevásárlásra, és akár kaspónak is alkalmas tárolókat. Fél napba is bele telik, amíg elkészül egy darab.

A seprűt kapálják

A seprűt a férjével közösen állítják elő. Harminc áron termelik a hozzávaló cirokot. Ez egy haszonnövény, olyan akár a kukorica – meséli, mert falun felnőtt fehérnép létemre még életemben nem láttam cirokültetvényt.

Seprűt vegyenek!

A seprű elkészítése rövidebb folyamat, csak egy óra. „– De előtte még sok baj van vele. Azt el kell vetni, meg kell kapálni, le kell szedni, válogatni, lemagolni" – sorolja a munkafázisokat Irma néni. A nyelet nem maguk állítják elő, hanem egy helybéli fiatalembertől rendelik.

Miután kiválogatták a cirokot, a puhábbját felülre, a keményebbeket alulra rendezték, akkor egy présben összekötik, Irma néni pedig megvarrja őket. Ha szép kosarat, jóféle seprűt akarnak venni, keressék Beke Irma nénit és József bácsit kedden a piacon. Nem kosaraznak ki ők senkit.

Piaci árak

Homoktövis 8 lej/liter, 35 lej/5 liter

Uborka 3 lej/kg

Paradicsom 3-4 lej/kg

Murok 2-3 lej/kg

Karfiol 4-5 lej/kg

Zeller 1–2 lej/db.

Tök 2,5 lej/kg

Petrezselyem 3 lej/kötés

Piros paprika 4,5 lej/kg

Zöld paprika 3 lej/kg

Alma paprika 4 lej/kg

Paradicsompaprika 4–6 lej/kg

Kápia paprika 4,5 lej/kg

Uborka 3 lej/kg

Őszi barack 5 lej/kg

Besztercei szilva 3 lej/kg

Borszőlő lej/kg

Csemegeszőlő 6 lej/kg

Padlizsán 2,5-4 lej/kg

Fekete áfonya 10 lej/liter, 40 lej/5 liter

Piros áfonya 8 lej/liter, 35 lej/5 liter

Som 20 lej/5 liter

Torma 2 lej/kötés

Szeder: 40 lej/5 liter

Csípős paprika 6 lej/kg

Pityóka 2 lej/kg

Hagyma 2 lej/kg

Vörös hagyma: 4 lej/kg

Házi körte: 4 lej/kg

Házi alma 3,5 lej/kg

Zöldhagyma: 1,5 lej/kötés



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."