Gazdaság » Piac

Hazarepült a zakuszkának való

Tombol a zakuszkaszezon a piacon, otthon mindenki másképp készíti, a kobátfalvi Irma néni például paszulyt is tesz hozzá.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac-3007
Repül a padlizsán, nálunk vinete
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. szeptember 16., 10:52
0 hozzászólás. 

Raffianecc, kerekes utazótáska, aragáz-szekér – nagyjából ezekkel szállították haza az udvarhelyiek a keddi piacról a zakuszkának valót, de volt, aki saját személygépkocsit vagy taxit vetett be az év egyik legfontosabb piacozására.

piac-3020

A piac bejáratnál a tormaárusok vannak többségben – mint tudjuk, ez elengedhetetlen a savanyúságok készítéséhez – hangosan kínálják, két lej egy kötéssel. A fő attrakció azonban a zakuszka néven ismert sajátos zöldségkeverék alapanyaga, ma nagyon sokan és nagy mennyiségben vették.

piac-2998

A paradicsompaprika (itteni köznyelven gogos) és a padlizsán (vineta vagy vinete) a fő alapanyagok, de hagyma is kell hozzá, sőt a főtt szemes paszuly vagy a gomba is szóba jöhet. A gogos kilója 5 lej (nagy tételben lehet alkudni), a padlizsán 3 lej, a különböző paprikák (kápia, zöldpaprika) kilóját 3 és 4 lej között kínálták a termelők és a kereskedők.

piac-3065

Hagyma is van a piacon – bár egyelőre nem nagy a felhozatal - ha többet veszünk, engednek az árból, akár 3 lejért is megy a kiló, egyébként 4-5 lej. A zakuszkához nélkülözhetetlen az olaj, ezt a piacon nem, hanem az élelmiszerüzletekben lehet megvenni, 4-5 lejért már lehet kapni egy liter étolajat.

Irma néni zakuszkareceptje

A vidékünkön is nagyon elterjedt, kenyérre kenhető főtt zöldségkeverék eredetileg Örményországból jutott el hozzánk. Rengeteg féle recept van, hiszen akárcsak a lecsó esetében (ennek is szezonja van), az "ahány ház, annyi szokás" érvényesül.

piac-3059

A kobátfalvi 64 éves Osváth Irma néni rendszeresen árul a piacon évek óta. Ő is árul piros kápiaparikát, ritkán még zakuszkát is. Mint mondja, ő három kiló padlizsánhoz öt kiló gogost tesz, illetve egy kiló hagymát. Egy kiló paradicsomot is ledarál, mindehhez egy liter olaj jár, sózza, fűszerezi.

A felsorolt mennyiségből kb. 18 üveg zakuszka lesz. "Ha paszullyal csináljuk, akkor a három kiló vinete helyett másfél-két kiló paszulyt teszünk a zakuszkához" – teszi hozzá Irma néni, aki 6-8 lejért szokott árulni egy üveg zakuszkát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."