Gazdaság » Piac

A nagy krizantémmustra

Maros-megyei krizantémokkal, illetve mécsesekkel van tele a város. Halottak napjára készülnek a piacon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

piac virag 1027-11
Krizantémok a piacon, fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. október 27., 15:09
0 hozzászólás. 

Nagy volt a nyüzsgés a városi piacon, ahol immár nem a káposzta eltevésre, hanem a halottak napjára készülnek inkább a vásárlók. Rögtön a bejáratnál mécsesek fogadnak bennünket, amelyekből a legkisebb 70 baniba, a legnagyobbak 4 lejbe kerülnek és a kettő között minden méretet fel lehet lelni.

piac virag 1027-1

Az egyszerű fehér gyertyákat csomagostól lehet megvásárolni. Egy huszonöt darabos készlet 5, egy száz darabot tartalmazó csomag 15 lejbe kerül, így azok, akik a következő november elsejére is készülnek, rögtön spórolnak 5 lejt a nagyobb kiszerelés megvásárlásával.

piac virag 1027-3

A piacon mégsem a mécsesek dominálnak, hiszen a rengeteg színben pompázó krizantémok az egyeduralkodók.

A krizantém, avagy margitvirág az őszirózsafélék családjába tartozó, több mint 40 fajt számláló, többnyire Kelet-Ázsiából származó növénynemzetség. Neve görög eredetű, aranyvirágot jelent. A krizantémok az ősz utolsó virágai, de számos, korábban (akár májusban is) nyíló változatuk is ismert.

Akármerre járunk, a rengetegféle krizantémból két típust találunk, a legnagyobb mennyiségben a multiflórát, de mellettük, az ugyanebbe a családba tartozó, nagyobb fejű, általában fehér színű klopoti is észrevehető, ami után hiába böngésztünk, nem igazán találtunk rá. A Függetlenség utcai Kék Iringó Virágos Ajándékboltban azonban tanúsították az árusok, van ilyen.

piac virag 1027-12

A piacon el sem kell mennünk a kizárólag virágokkal telített hátsó részhez, mert egy 82 éves néni nagyon szép csokor multiflórával kínál útközben. Ez 5 lejbe kerül. Ugyanitt a néni saját készítésű koszorúit is megvehetjük, díszítésétől és méretétől függően 15-20 lejért.

piac virag 1027-5

A hátsó részen mindenféle színben pompázó multiflórával van tele a tér. Egy kisebb cseréppel már 3-4 lejért vásárolhatunk, ezek általában nagyon kis fejű, nem egészen kinyílt virágok. Találunk belőlük egészen a 25 lejes, legszebb állapotában pompázó, robusztus cserepekig mindenféle méretben. Az úgynevezett klopoti 10, illetve 15 lejbe kerül, ez függ a száron lévő ágak számától. Általában egy 10 lejes cserépben 10 ág van.

piac virag 1027-7

A töklámpásoknak is most van az ideje, 4 lejért sütőtökhöz juthatunk hozzá, míg 5-től 10 lejig kifejezetten töklámpásnak ajánlott hatalmas dísztököket találni néhány standnál.

piac virag 1027-14

A Városi Könyvtár előtti téren is ugyanezeken az árakon vehetünk magunkat krizantémokat. „Hajnal óta potyára kint vagyunk. A piacon mennyi?"- szegezte hozzám a kérdést egy árus és egy „ugyanennyi"-vel hamar meg is nyugtattam. Elmondásuk szerint nem igazán van forgalom, holott ők is rásegítenek mécsesekkel a vevők odavonzására. 2-3 lejbe kerülnek a nagyobb mécsesek, a teamécsesnek 50 bani darabja.

piac virag 1027-17

A Bethlen Gábor Általános iskolával szemben lévő piacra is ellátogattunk, ahova már a lenti piacról ismerős arcok hordják a krizantémokat, így azok árban is megegyeznek a városi piacon levőkkel. Viszont itt találtuk a legnagyobb választékot mécsesekből, amelyek között hatalmas angyalkával, illetve virágokkal díszített példányokat is vásárolhatunk 10 lejért.

piac virag 1027-20

A krizantémmustránkon kiderült, hogy a virágok 95 százaléka Maros-megyéből származik, ezek vagy Marosvásárhelyeik, vagy Nyárádszeredaiak, esetleg Hármasfaluból hozzák őket. Az árusok elmondása szerint az itteni kertészetekben nem igazán találni ennyire szépeket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."