Gazdaság » Trendek

Ezért éri meg konferenciára járni

A konferencia nem csak alvásra való előadások és finom ebédek sorozata. Kapcsolatépítés, fejlődés és befektetés lehet, ha jól választasz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Üzleti konferencia
Fotó: aflaxir.co.za
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. március 20., 19:04
0 hozzászólás. 

Egy konferenciára sokan úgy tekintenek, mint egy prezentációkkal megtűzdelt gyűlésre: kiváló alkalom bámulni ki a fejünkből és szundikálni egy jót. És még egy jó ebédet is kapunk közben. Nyilván, így is fel lehet fogni, elmehetsz lötyögni, csak épp semmi értelme nincs.

Ha a szakmai fejlődés és kapcsolatépítés szavak önmagukban nem győznek meg eléggé, hogy időnként részt vegyél egy szakmai, üzleti konferencián, akkor itt van tíz tipp, amiért biztosan megéri elmenni.

1. Új arcok

Olyan emberekkel találkozhatsz, akikkel közös az érdeklődési körötök, valamint hasonló téren van szakmai tapasztalatotok. Ez óriási lehetőség, hogy bővítsd az ismerőseid körét, és növeld a befolyásod a piacodon.

2. Szélesedik a pálya

Új lehetőségek tárulhatnak fel, főleg üzleti téren. Nem baj, ha nem veszed észre őket egyből, a konferenciákon a gondolkodásmódod idővel átáll arra, hogy lásd a lehetőségeket, felismerd a számodra is hasznos dolgokat.

3. Készen állsz a kihívásra?

Kihívásokkal szembesülhetsz, ráadásul olyanokkal, amikre azelőtt nem is gondoltál volna. Az új kihívásokat nem pusztán felismerni tudod egy jó szakmai konferencia után, de ötletek és lehetőségek egész tárházával gazdagodsz, így a problémák megoldása is minden bizonnyal könnyebb lesz.

4. Ihlet és bátorság

Az előadóktól, de a többi résztvevőtől is elleshetsz új ötleteket, amik tökéletesen illeszkedhetnek a vállalkozásod mindennapjaiba. Ha látod, miként oldottak meg ők a problémákat, neked is több bátorságod lesz belevágni, de akár a hibáikból is tanulhatsz.

5. Mutatkozz meg!

Nem egy pörgős, ezrek által látogatott kiállításra mész, ahol a kiállító cégek felének sem jut idő, hogy megmutassák magukat, hanem szűk, szakmai körben beszélgetsz. Soha jobb alkalmat nem találsz, hogy megismertesd terméked vagy szolgáltatásod másokkal. Ne feledd, bár valószínűleg hasonló piacról érkező vállalkozókkal találkozol egy tematikus konferencián, ez nem jelenti azt, hogy mindenki konkurens, többeknek pont a te termékedre, vagy szolgáltatásodra lehet szüksége, és itt lesz alkalmad megmutatni nekik.

Alvó emberek egy konferencián

Részlet a Hogyan ne viselkedjünk konferencián tankönyvből

6. Legyetek partnerek!

Nemcsak eladni tudsz másoknak, de hosszan tartó és mindenki számára nyereséges partneri kapcsolatokat is építhetsz, akár szakmai, akár baráti jellegűeket is.

7. Új alapok

Egy konferencián teljesen új dolgokat is tanulhatsz, amik képesek arra sarkallni egy ügyes vállalkozót, mint te, hogy egy új termékkel, szolgáltatással, vagy ötlettel álljon elő, és így új piacokat hódítson meg.

8. Megoldás neked is

Itt kibeszélheted a problémáidat. Egy jó konferencia nem pusztán arról szól, hogy néhány nagyokos kiáll, és megmondja a tutit, hanem lehetőség van szakmai beszélgetésekre, vitákra is. Ezeken megoszthatod a többiekkel a legsúlyosabb problémáidat is, és könnyen meglehet, hogy személyre szabott, azonnal alkalmazható válaszokat kapsz.

9. Ne becsüld alá a sajtó erejét!

Egy rangosabb konferencián számíthatsz arra, hogy jelen lesz a sajtó is. Ha rögtön nem is fognak reklámcikket írni rólad, itt egy óriási lehetőség, hogy professzionális környezetben beszélgess velük, akár hosszan tartó megállapodásokat kössetek, és így az üzeneted el tudd juttatni a nagyközönségnek is. Ha igazán ügyes vagy, biztos lehetsz benne, hogy egy rövid beszélgetés után a sajtó fog keresni téged, hogy írhassanak már valamit rólad.

10. Nem vagy egyedül

A vállalkozók ritkán verődnek csak úgy össze, hogy egy sör mellett üzletről beszélgessenek. Egy konferencia már csak azért is jó, mert itt megismerheted a saját üzleti környezeted, és rájöhetsz, miben vagy igazán jó, és miben kell még jobbá válnod, mint a konkurencia.

Nagyon vidám emberek egy konferencián

Csak semmi pánik, egy konferencián sem szokták a levegőt bokszolni

Helyszíni tanácsok

Ha már eldöntötted, hogy ott a helyed egy szakmai konferencián, akkor nem árt megjegyezni néhány dolgot. Az első és legfontosabb, hogy légy tisztában azzal, miről is szól az egész. Minden konferenciáról találsz részletes tájékoztatást a menetrendről, a beszélőkről és a különböző témákról. Ha hosszabb, egész- vagy akár többnapos a rendezvény, érdemes kiválasztani azokat az előadásokat, amik a leginkább érdekelnek, és mellőzni azokat, amiken úgy érzed, nem sok újat hallanál.

Ha ismerőseid is lesznek a résztvevők között, érdemes lehet társulni valakivel, akivel a konferencia ideje alatt folyamatosan meg tudod beszélni az újdonságokat, ebédszünetben meg kidumálni a csinos recepciós csajt. De azért ne ragadj le a havernél, remek új ismeretségeket is lehet kötni.

Egy konferencia akkor tud igazán érdekes lenni, ha végig ott vagy. Persze, egy hosszabb eseményen jó válogatni az előadások között, de ne hagyd ott a közepén, ha már úgyis ott vagy. Ki tudja, lehet az utolsó előadáson hallod meg éled legjobb tippjét.

Ha ottalvós, tehát hosszabb az esemény, szállj meg az ajánlott helyszínen – ez sokszor pont az a szálloda, ahol egyébként is zajlik a konferencia. Valószínűleg a legtöbb résztvevő is itt lesz, így a köztes, üres órákat is fel tudod használni kapcsolatépítésre.

A mindent kihasználó vállalkozó

Ne feledd, ha állófogadást, vacsorát, vagy bármilyen bulit tartanak a konferencia végén, ott sem lehet teljesen lazítani. A potenciális kliensek, üzleti partnerek, vagy akár a következő főnököd is ott lehet, és minden bizonnyal megjegyzik viselkedésed, főleg, ha nagyon hivalkodó vagy.

A névjegykártya olcsó, de megfizethetetlen: nem várhatod el, hogy mindenki megjegyezze a neved, és az elég blama, ha egy darab kockás lapra firkantod le az email címed bemutatkozáskor. Legyen nálad egy nagy köteg névjegykártya, és osztogasd is, akinek csak lehet. Ugyanakkor fogadd is el mindenkiét: egyrészt szükség is lehet rá, másrészt könnyebben be tudod azonosítani a partnereket, ha később keresnek.

A jobb konferenciák után megveheted az előadások anyagait e-könyvként, vagy CD-n. Ne sajnáld a pénzt ezekre, hiszen általában nem drágák, ellenben strukturáltan, összeszedett formában tálalják a lényeget, amit egyébként is untál jegyzetelni az előadás alatt.

Légy aktív: már azzal is sokat nyersz, ha végighallgatod a téged érdeklő előadókat, de ha vannak kérdéseid, akkor tedd is fel ezeket, hiszen az egész téma új értelmet nyerhet. Azt sem szabad elfeledni, hogy egy-egy jól irányzott kérdéssel értékes, és számodra felettébb hasznos információkkal gazdagodhatsz.

Végül ne feledd, hogy nem csak résztvevői és előadói vannak egy konferenciának, hanem szervezők is. Ismerkedj meg velük, és ne feledd megköszönni munkájukat, főleg, ha megérdemlik. Ezzel az apró gesztussal minden bizonnyal jó benyomást teszel rájuk, és kiemelkedsz a tömegből.


címkék: konferencia

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."