Gazdaság » Trendek

Az olcsót is drágállják az udvarhelyiek

A hagyományosra bukunk, az olcsót szeretjük, a százast már nem nagyon vesszük. Ilyen a villanykörtefront Székelyudvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

villanykorteki
A fényt is megspóroljuk magunktól
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. október 08., 16:32
1 hozzászólás. 

Huszonöt évvel ezelőtt takarékoskodni kellett elektromos energia szempontjából, ma pedig szintén ezt sugallják. Akkoriban, a nyolcvanas évek legsötétebb éveiben a szó szoros értelmében sötétbe borult minden, amikor elvették a villanyt.

Manapság széles a kínálat az udvarhelyi szaküzletekben, sőt a nagyáruházakban is bőséggel lehet villanykörtét kapni. Három villamossági üzletbe néztünk be, mindenütt lehet hagyományos, halogén, takarékos és LED-es villanyégőt is találni, egyik szebb, mint a másik.

A spórlás a lényeg

Dáné Béla, a Korall üzlet vezetője kérdésünkre elmondta, hogy tapasztalataik szerint többféle villanyégőt vásárolnak az udvarhelyiek, de az első szempont az ára. Ugyanezt erősíti meg Jules Bessire is, a főtéri Elektro üzlet vezetője is, aki szerint az is előfordult, hogy a 2,5 lejért kínált hagyományos égőt is drágának találta egy vevő, mert szerinte csak egy lejt ért az.

Mindkét üzletvezető azt mondta, hogy a vevőnél első a spórolás, de ez nem azt jelenti, hogy az energiával spórolnának, hanem azt, hogy a lehető legolcsóbb izzólámpákat veszik meg.

villankorte2Olcsó és nagyon takarékos égőt a nagyáruházakban is lehet kapni. Előnye az, hogy nagyon alacsony az ára (1-1,5 lej), viszont nem feltétlenül tartós, a fényerősségébe is bele lehetne kötni, nem beszélve arról, hogy az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem ad fényt. A nagyáruházakban nem mindig lehet kipróbálni az égőket, ha mégis ott vásárolunk, legalább azt nézzük meg, hogy az üvegburában ép-e a wolframszál.

villanykorte3Ami a márkákat illeti, több nagyon ismert név megtalálható az üzletekben, de azt azért megjegyzi mindegyik eladó, hogy ezek nagy része a Távol-Keleten készült. „A Made in China sokszor nagyobb garancia, mint a Made in P. R. C., utóbbi általában nagyon alacsony minőségű (bár mindkettő ugyanúgy Kínát jelöli – szerk. megj.)" – halljuk a jó tanácsot, s ez nemcsak a villanykörtékre érvényes.

A LED-es lámpa a legdrágább és a legtakarékosabb

A LED égők több tízezer óráig is képesek működni, áruk jóval magasabb. Jules azt meséli, olyan eset is volt, hogy idős, vidéki bácsi tért be hozzá és LED-es lámpát kért, mondván, hogy inkább többet fizet, de legalább örökké tart.

Ha örökké nem is, de a jótállási ideje harmincezer óra, a különböző típusok ára 19 és 60 lej között váltakozik. Jules-nek van azonban olyan tapasztalata is, hogy városi, igencsak tehetős vásárló kért a legolcsóbb villanykörtékből, s a többségre is ez jellemző.

A Hanga üzletben Kovács Gyöngyvér eladó azt tapasztalja, hogy a meleg, sárgás fényt szeretik a vásárlók, de ebből is a legolcsóbb, 2-3 lejes égőket veszik meg leggyakrabban. Fontos az is, hogy mekkora a villanykörte foglalata, hiszen az új égőnek találnia kell a régi helyére. A takarékos égők, amik gyakran nem is körte alakúak, hanem fehér spirálcsövek, egyébként a középkategóriát jelentik, nagyjából 5 lejtől 20 lejig terjed az áruk.

villanykorte4Ami a spórolást illeti, a leghatékonyabban talán úgy tudunk takarékoskodni a villannyal, ha lekapcsoljuk azt. Ahogy a Szeszélyes évszakok koszorús költője, Nyomasek Bobó találóan leírta kétsoros versében: „Számlája nem lesz oly rogyasztó, / ha nincs bekapcsolva minden fogyasztó!"


A készlet még mindig tart


Négy évvel ezelőtt az Európai Unió arról határozott, hogy energiatakarékossági okokból eltünteti a száz wattos, vagy annál nagyobb teljesítményű égőket, majd ezt az energiahatárt fokozatosan csökkentik, egészen 7 wattig.

 

Ezt úgy oldották meg, hogy elméletileg a gyártást tiltották be, a polcokon levő készletet még el lehet adni. Nos, ez a készlet nálunk még mindig tart. Egyik szaküzletben, amikor azt kérdezem, hogy százas körtét még tartanak-e, frappáns választ kapok: „Még kétszázast is!", s már veszi is le a pultról az eladó a 200 wattos, négy lejes villanykörtét. Habár sokat fogyaszt, kereslet még mindig van rá, s a lerakatokban bőven van még belőle.

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Nadragulya
2013-10-08 22:44:12
égő
Hallott valaki a Villanykörte-összeesküvésről ?
Aki nem tudná :
A villanykörte-összeesküvés című film fő állítása, hogy a tervezett elavulás az 1920-as évek óta határozza meg az életünket, a gyártók ugyanis ekkor kezdték el szándékosan lerövidíteni a termékek élettartamát. Legalábbis ebből az időből származik az első látványos példája ennek, mert ekkor alakult meg a Phoebus-kartell. A világ akkor nagy villanykörte-gyártói, mint az Osram, a Philips, a General Electric, elhatározták, hogy a saját profitjuk érdekében átalakítják a villanykörte-piacot. Egyrészt érdekszférákra osztották fel maguk között a világpiacot, másrészt megállapodtak, hogy ettől kezdve egyikük sem gyárt olyan izzókat, amelyek 1000 óránál tovább képesek égni. A film szerint akkoriban 2500 órát bíró villanykörték is voltak, de a gyártóknak szükségük volt rá, hogy a fogyasztók minél gyakrabban új körtéket vegyenek. A kartellről és belső szabályairól ma azért lehet tudni, mert dokumentálták: külön bizottság tesztelte...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."