Gazdaság » Trendek

Inkább munkanélküli, mint bohóc

Megrohamozták az állásbörzét a munkakeresők. Huszonegy cég kínált állást kétszáz érdeklődőnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Udvarhelyen kerestek legtöbben állást a megyéből
Udvarhelyen kerestek legtöbben állást a megyéből
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. április 25., 15:19
1 hozzászólás. 

Százhatvan munkahelyet kínáltak péntek délelőtt a Márton Áron Ifjúsági Házban megrendezett állásbörzén.

A felsőfokú képzettséggel rendelkezők a mérnök, biztosítási szakember, könyvelői állások között válogathattak. A középfokú iskolát végzettek a kereskedelemben, fémiparban, könnyűiparban helyezkedhettek el. Kerestek többek között szabót, hegesztőt, csomagolót, marketing asszisztenst, pincért és szakácsot is – tudtuk meg Kiss Eduárdtól, a székelyudvarhelyi Munkaerő Elhelyező és Átképző Iroda munkatársától.

Idén kevesebb a munkanélküli Székelyudvarhelyen, mint az előző években, de az érdeklődők száma nem csökkent, átlagosnak volt mondható.

Tudd meg, mennyit érsz

Nemcsak munkanélküliek, hanem a munkahelyváltással kacérkodók is megjelentek, hiszen az állásbörze egyik célja a munkaközvetítés mellett, hogy a vállalkozóknak alkalmat teremtsenek a munkaerőpiaci versenyképességük felmérésére, a munkavállalók elvárásainak és kínálatának felmérésére. Na, meg a munkavállalóknak is arra, hogy mekkora az értékük, mennyit ér a szakképzettségük, tapasztalatuk.

állásbörzeAkiknek nem sikerült eljönniük a börzére, azok érdeklődhetnek az iroda Bethlen Gábor utca 2. szám alatti székhelyén, vagy a www.harghita.anofm.ro honlapon az álláskínálatról. Amennyiben munkanélküliek vagyunk, és úgy gondoljuk, szakképzettségünk hiányosságai miatt nem találunk állást, bejelentkezhetünk a munkaerő elhelyező ügynökségnél, ahol ingyenes átképző tanfolyamokat szerveznek.

Mosolyba csomagolt áru

A Baby Business kft. munkatársai meg voltak elégedve a munkakeresők felhozatalával, 8-9 emberrel is elbeszélgettek, akik érdeklődtek az újonnan induló kézi csomagolórészlegen felajánlott állások iránt.

Két munkahelyet hirdettek meg eddig, de nem zárják ki, hogy több embert is felvesznek idővel – mosolyogtak a cég képviselői.

Kollektív szerződésszegők kizárva

Közben két hölgy érkezik a helyszínre, az állásajánlatokat böngészik. Egyikük lemondóan sóhajt: „Semmi jó, nőknek való állás!" Az álláshirdetésekben dekoratívként jellemeznék, kedves, mosolygós nő. Azt mondja, két hónapja nincs munkája. Azért mondott fel, mert a alkalmazói krónikusan megszegték a kollektív munkaszerződést, nem biztosították a megígért feltételeket. „Negyvennyolc évesen nem hagyom, hogy bohócot csináljanak belőlem" – méltatlankodik.

Teljesítményarányos bérezés helyett egységes bérrendszert alkalmaztak, mindegy volt, hogy milyen volt a munkabírása és a tempója az alkalmazottnak, túl- vagy alulteljesített, mindenki, mindenkor ugyanannyit keresett - folytatja.  Azt mondja, az a leggyakoribb gond a munkáltatókkal, hogy a hétvégéket nem adják meg, és nem is úgy fizetik, ahogy kellene, szabadnapot sem biztosítanak.

Eladóként dolgozott, a varrással nem barátkozik, inkább a kereskedelemben szeretne továbbra is elhelyezkedni. A telefonos diszpécseri állást nézegeti, de társa lebeszéli róla.

Tanított, de szívesen tanulna

Fiatal srácra csapok le. Tarisznyával a vállán, széles mosollyal indul kifele. Nem hagyom. Kiderül, hogy nem tizen-, hanem huszonéves, és turizmus-földrajzot végzett.

Eddig helyettesítő tanárként dolgozott, mindenféle tantárgyat tanított egy faluban, de januárban lejárt a szerződése. Nem igazán látott a szakmájában meghirdetett állást, ezért is nyitott arra, hogy kipróbáljon más munkákat is.

Erőssége a kommunikáció, úgy érzi, ebben tanárként sokat fejlődött, az angol nyelv ismerete és a B kategóriás jogosítvány szólhat még mellette – válaszol arra, hogyan ajánlaná magát. Kapott már ajánlatot egy biztosítási cégtől. Habozik, hogy mennyi a minimum, amiért dolgozna, végül kiböki: havi ezer lej körüli összeggel már megalkudna. „De inkább kevesebbet ajánlanak" – teszi hozzá.

Mikulásfestő, angyalhegesztő kerestetik

Mennyei ajánlata van az egyik keresztúri cégnek. Karácsonyi díszkivilágítás megtervezésével és megvalósításával foglalkoznak. Mivel ez többnyire szezonális munkát igényel, gyakran eljönnek az állásbörzére. Nagy Gyöngyi, a Decoration Lighting Grup kft. munkatársa meg van elégedve a börzével, gyakran vesznek fel itt megismert alkalmazottakat, de van néhány funkció, amelyre nehezen találnak szakképzett személyt.

Ilyen az alumíniummal is dolgozni képes hegesztő, az ipari festő és az AutoCad-tervező. A részlegfelelősi állásra már több a jelentkező. A cég hátránya még, hogy Székelykeresztúrra kell ingáznia a jelentkezőknek, és ezt kevesen vállalják.

Többnyire bevásárlóközpontok díszkivilágítását szokták megtervezni és felszerelni, értelemszerűen október végétől februárig tart a főszezonjuk. Azt mondja, szerinte a piaci kínálattal, munkával arányos bérezést biztosítanak, de igyekeznek prémiummal, a túlóra rendes megfizetésével motiválni a munkatársakat.

Hargita megyében három városban, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson szerveztek állásbörzét pénteken 9 órától.

Összesen 61 munkáltató, 25 csíki, 21 udvarhelyi és 15 gyergyói cég jelent meg, az érdeklődők száma megyei szinten 365 volt, ebből 138-an Csíkszeredában, 160-an Udvarhelyen és 67-en Gyergyószentmiklóson kerestek munkahelyet.

Egy személyt helyben alkalmaztak számítógép-kezelői munkakörbe, és 122 személyt kiválasztottak további ismerkedésre, interjúra vagy próbaidőre. Megyei szinten többnyire a szolgáltatói, kereskedelmi és készruha-előállítói szektorokba kerestek alkalmazottakat, de viszonylag sok famegmunkáló és élelmiszeripari állást meghirdettek – áll a Hargita megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség közleményében.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ketarc
2014-04-27 13:10:35
Mosolygos Baby Business
Vigyazat mindig kesnek a fizetessel honapokat! A munkakorulmenyek pedig brutalisak nem beszelve hogy rosszul bannak az alkalmazottakkal !
U.i: egy volt alkalmazott.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."