Gazdaság » Trendek

Betonba önti a virágokat

Az inkubátorház második emeletén nyomtatja a virágtartó öntőmintákat és VR-szemüveggel nézi meg, hogy milyen lesz a tervezett ház.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Bálint György Szabolcs fotó: Egyed Ufó Zoltán
Bálint György Szabolcs fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. szeptember 19., 12:04
0 hozzászólás. 

Bálint György Szabolcs asztalán különös dolgok vannak: hajlakk, kozmetikai kendő, szemöldökcsipesz és spakli. A hajlakk biztosítja, hogy a műanyag tárgy később eltávolítható legyen a 3D-nyomtató forró felületéről, amely akár tükörtojás sütésére is alkalmas volna.

– Vannak, akik ezt a fejükre fújják? – lepődött meg Szabolcs, amikor látta, hogy hő hatására mivé alakul a hajlakk, illetve milyen vegyi anyagokból áll. Ami a saját frizuráját illeti, határozottan marad a sampon-víz kombónál, állítja.

DSC07998

A Concrete Studio ügyvezető tulajdonosa két hónapja került inkubátorba. Kaspókat nyomtat, pontosabban azok öntőformáit tervezi meg és nyomtatja ki 3D nyomtatóval az inkubátorház második emeletén. A fiatal építész nem csak, hogy kettőnél több lábon áll, de minden területen, amellyel foglalkozik, próbál innovatív lenni.

Virágot a betonba!

Az egyik asztalán két izgalmasan kinéző gép, 3D nyomtató található, de most épp munkanélküliek, mert kifogyott belőlük az üzemanyag. A sárga ASB vagy a szürke PLA fedőnevű műanyagszálakat (szaknyelven filamenteket), kilóra árulják, 65-80 lej körül van az értékük, minőségtől függően – árulja el Szabolcs.

DSC08072

Az ár és a környezetszennyezés, illetve az anyagminőség tekintetében nem mindegy az sem, hogy mennyire könnyen újrahasznosíthatók ezek a szálak. Szabolcs elmondja, hogy minél magasabb a műanyag terméken feltüntetett szám, annál nehezebben újrahasznosítható az alapanyaga.

A hatszögű kaspók és más használati tárgyak, mint például a folyékonyszappan-tartó és a lámpabúra – a hexa előtagú márkanevet fogják kapni. Egyelőre kész termék nincs, csak a nyomtatott negatívot és pozitívot láthatjuk az asztalon. Ezek a termékek betonból készülnek majd, Keresztúron, egy elhagyatott gyár területén fogják előállítani őket.

DSC08054

A virágtartók, folyékonyszappan-tartók egyelőre a romániai piacra készülnek. Szabolcs szerint idén év végén fog tetőzni az indusztrális stílus divatja világszerte. Nem fél attól, hogy lecsúszik a trendről, Romániába ugyanis minden divathullám négy évvel később érkezik, Magyarország esetében pedig kettő ez a szám.

A 3D nyomtatás amúgy nem gyors meló,

25 óra szükséges egy virágkaspó negatívjának elkészítéséhez. De nem szokta éjszakára otthagyni a nyomtatót, ugyanis tűzveszélyes a dolog, és ha valamiben téved a nyomtató, akkor kaspó helyett műanyagboglyát állít elő reggelre. Valószínű, ezért van az, hogy a virágtartó negatívját kisebb darabokból állította össze.

DSC07969

A 3D-nyomtató, ha nem akarsz különösebb bizniszt csinálni belőle, akkor is jó mulatság lehet. A körülbelül 400 dolláros szerkezettel a netről letölthető minták alapján különféle használati tárgyakat lehet nyomtatni. Szabolcs például a Catan telepesei játék figuráit készítette el, a falvakat és a városokat, na meg a rablót. De a készletből hiányzó legó darabkáinkat is elkészíthetjük vele.

DSC08005

Hátunk mögött a falon egy szintén 3D-nyomtatóval a már ismerős hexa mintára készített falióra üti az időt.

Malterbe született

A geometrikus formák közel állnak Szabolcshoz, aki építőtelepen nőtt fel, és végigjárta a szamárlétrát a malterhordótól az építésvezetésig.

DSC08036

Különben az építészet területén is újít. Azon dolgozik, hogy VR-szemüveggel egy Androidra fejlesztett applikáción keresztül megmutathassa klienseinek, hogy fog kinézni a lakásuk, amennyiben a tervei szerint készülne el. Egyelőre egy kanapét sikerült megnéznünk, ami pont illik Ufó inkubátoros projektjébe. Térjetek vissza, ha kíváncsiak vagytok rá.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."