Itthon » Gazdaság

Utolsó nap veszünk, nehogy lelopják

Mindent eláraszt a krizantém a piacon és a könyvtár előtt. Nem itt termesztik, csak eladnak jó sokat belőle, azt is a hétvégén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

viragok halottak napja-6
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 28., 15:18
0 hozzászólás. 

Széles a választék krizantémból, annyira, hogy szinte lehetetlen a választás: adott esetben az dönt, hogy mennyire kedves az, aki árulja, és hogy termelő-e az illető, vagy csak viszonteladó, kereskedő. A gyertyáknál a legelterjedtebb a piros műanyagtárolós, fémtetejű mécses, ebből van a legtöbb az üzletekben. Szombaton halottak napja.

Utolsó nap vesszük meg, mert megfagyhat

Már a múlt héten megjelentek a krizantémárusok Székelyudvarhelyen, nemcsak a piacon, hanem a városi könyvtár előtt is több kereskedő kínálta a portékát. Kedden azonban valósággal elözönlötték a városi piac hátsó részét az árusok és a vásárlók, a könyvtár előtt is mintegy hét árus kínált különböző nagyságú, csomagolású és árú krizantémot.

krizantém

Mint egyikük megjegyezte, pénteken és szombaton a Márton Áron téren is árulhatnak, addig csak a Kőkereszt téren maradhatnak. Az árusok elmondják azt is, hogy általában a vásárlók „utolsó nap", november elsején veszik meg a krizantémokat, aminek két oka van: egyrészt attól félnek, hogy a temetőbe vitt virágokat lelopják, másrészt meg attól, hogy megfagynak, annyira hideg van hajnalban.

„Egy szál egy lej, egyszerű"

– mondja a fiatalember a könyvtár előtt, amikor a vágott krizantémról kérdezzük, ugyanakkor azt is közli, hogy ők nem termelők, hanem kereskedők, és marosvásárhelyi termelőktől szerzik be az árut.

krizantém

A kisebb, de cserepes krizantémok 2-3 lejbe kerülnek, a nagyobbak már 8-10 lejbe, attól függően, hogy mekkorák a virágfejek, illetve mennyi fér egy műanyagcserépbe. Előfordul, hogy a virágokat nejlonnal vagy fóliával húzzák össze, ez egyrészt védi a hidegtől, másrészt pedig tömöttebbé is teszi őket.

Cserépre, kötésre, szálára

„A fehéret veszik a legjobban" – mondja érdeklődésünkre a városi piacon a sóváradi Szántó Ervin, aki két éve foglalkozik krizantémtermesztéssel a Maros megyei településen. Mint mondja, nemcsak Udvarhelyre hozzák a virágokat, hanem más városokba is.

krizantém

Néhány helyen csokrot is vehetünk, ezek kisebb fejű virágok, 3 és 5 lej a különböző nagyságú bokréta ára. Egy szál fehér, nagyfejű krizantém ára 1,2–1,5 lej.

A piacon nemcsak sokféle krizantémot vehetünk, hanem például koszorúkat is – ezek némelyike egy kis mécsessel vagy virággal van díszítve, ezért elkérnek 10 lejt is, a sima fenyőkoszorú négy lejbe kerül. A száraz virággal díszített koszorúk vagy száraz virágcsokrok változatosak, utóbbiak 7-8 lejért kaphatóak, de egy nagyobb, ízlésesebb koszorúért már 15 lejt is elkérnek.

krizantém

Koszorút nem, de fenyőgallyat a református temető bejáratánál is lehet vásárolni, egy kis halom öt lejbe kerül – ugyanitt gyertya is van, nagyjából ugyanazon az áron, mint az üzletekben (1 lej, 1,5 lej, illetve 2 lej).

A virágüzletekben főként cserepes példányok vannak, de az jól látszik, hogy kevesebb a felhozatal, a piacon árusítók és más kereskedők jóval olcsóbban tudják kínálni a virágokat.

0,79-től kezdődnek a menő mécsesek

Gyertyákból szintén bőséges választék van, de az eddigiektől eltérően nem a piacon, hanem az üzletekben és a nagyáruházakban. A Merkúr áruházban külön polc van berendezve a gyertyáknak, és a Pennyben is rögtön a bejárat közelében találjuk a mécseseket. Ez alól majdnem egyik áruház sem kivétel, s a kisebb üzletekben is árusítanak ezen a héten.

A fehér, klasszikus, vékony gyertyát azonban nem lehet sok helyen kapni, évek óta megfigyelhető az a tendencia, hogy a díszesebb piros műanyag, vagy üveg edénybe beleillesztett, fémfödeles „kiszerelés" a menő – ezek ára 0,79-1 lejtől egészen 3 lejig terjed –, illetve a legegyszerűbb, alumíniumba töltött viaszmécses. Utóbit általában csomagolva árusítják, a húsz darabot számláló kis tasak átlagosan 6 lejbe kerül az üzletekben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."