Itthon » Gazdaság

Engage projekt: kapcsolatteremtés Hargita megyei kistelepülésekkel

Az ENGAGE projekt fő célja segíteni a vidéki régiókat Európa-szerte abban, hogy költséghatékonyan építsenek ki szélessávú hálózatot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

BorbolyMoldovan
BorbolyMoldovan
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 02., 08:41
1 hozzászólás. 


„A kistelepülések elöregedését, elnéptelenedését fékezheti meg a szélessávú internethálózat kiépítése” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke április elsejei csíkszeredai sajtótájékoztatóján, amelyet Moldován József távközlési államtitkárral közösen tartott az Engage projektről. Ennek fő célja segíteni a vidéki régiókat Európa-szerte abban, hogy jobban megértsék, hogyan lehet kiépíteni szélessávú hálózatot költséghatékonyan a vidéki térségekben, a fenntarthatósági követelményeknek megfelelően vagy éppen a helyi népesség és gazdasági tevékenység erősítése érdekében. Hargita Megye Tanácsa egyedüliként pályázott az országból, partnerségben a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumával. A megyei önkormányzat elnöke szerint a falvakon élő fiatalokat otthon tarthatnák azzal, hogy megteremtik számukra a külvilággal való gyors kapcsolatot.

BorbolyMoldovan

Borboly Csaba és Moldován József

Moldován József államtitkár szerint az Engage projekt elősegítheti Hargita megye fejlődését. Mint tájékoztatott, a projekt arról szól, hogy fejlettebb régiók segítenek kevésbé fejlett régióknak, hogy ugyanarra a szintre kerüljenek, harmonizálódjanak és átvegyék a jó praktikákat, ami bejáratott módszer az Európai Unióban. „Romániában is nagyon közel vagyunk a digitális világhoz, és az ehhez szükséges rendszer kiépítése létfontosságú” – mutatott rá Moldován. Az államtitkár szerint nagyon fontos a megyének, hogy fejlessze a szélessávú internethálózatot, mert az ma már infrastruktúrának számít. A minisztérium strukturális és kormányzati alapokat is próbál bevonni fejlesztéseibe, és a szélessávú hálózatok kiépítése segíti az e-kormányzás nevű projektet, amely által adatbázisokat hoznak létre és összehangolják a jelenlegieket. Ezek a programok az egyént szolgálják azáltal, hogy leegyszerűsítik az ügyintézést.

Borboly Csaba újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az Engage projektnek hosszú távon mutatkozik meg az eredménye. Bár a Hargita megyére eső rész, az 50 ezer euró kevésnek hangzik, távlati hatása óriási: további lehetőségek nyílnak Hargita megye előtt európai, illetve kormányzati alapok lehívására. A pályázat összértéke egyébként 1,5 millió euró.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Zaza
2010-04-02 12:15:00
A kistelepülések elöregedését, elnéptelenedését fékezheti meg a szélessávú internethálózat kiépítése. Waooo. De hogyan is?????

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."