Itthon » Gazdaság

Sikerrel zárult a Civitas Alapítvány támogatási programja

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány sikerrel zárta az a pályázati programját, amely udvarhelyszéki szervezeteknek szólt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

faiskola_017
faiskola_017
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 28., 12:24
0 hozzászólás. 


A Civitas Alapítvány 2009 decemberében hirdetette meg pályázati programját, melynek megvalósítását a Norvég Kormány támogatja, a Norvég Együttműködési Program a Gazdasági Növekedésért és Fenntartható Fejlesztésért Romániában keretében. A tender azoknak az udvarhelyszéki szervezeteknek szólt, akik valamilyen módon tenni kívántak az itt honos gyümölcsfajták szélesebb körű megismeréséért és fennmaradásáért. Hiszen Udvarhelyszék egy kiváltságos földrajzi elhelyezkedéssel rendelkezik, mely lehetőséget nyújt a sokszínű hagyományos gyümölcsfajták megterméséhez. A mi feladatunk, hogy ezt a gazdagságot felismerjük és felelősséget vállaljunk érte. Egy ajándékba kapott kincs, amelyet gondozni és ápolni kell, amely odafigyelést igényel, de ugyanakkor gazdagítja e vidék természeti sokszínűségét, és hozzájárul e táj egyediségéhez.

alma_031

Az elbírálás eredményeképpen 13 szervezet nyert támogatást: az alsósófalvi „Farsangolók Egyesülete”, a székelyudvarhelyi „Ficánka és barátai“ Egyesület, „Csillagvár" Szülők és Pedagógusok Egyesület, „Neveljünk együtt!” - Kipikopi Egyesület, a Vulticulus Földrajzi Társaság, a Korondi Unitárius Egyház, a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola és alegysége a rugonfalvi Makkai András Általános Iskola, az Oroszhegyi Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a ,, Pro Educatione- Keresztúr,, Egyesület, a Farcádi Református Egyház, a kobátfalvi Gálfi Sándor Általános Iskola, a muzsnai Viharsarok Egyesület, valamint a szentegyházi Szentgellért Alapítvány.

A széleskörű elképzelések más-más célcsoportot szólítottak meg. A székelyudvarhelyi és környékbéli napközikben és óvodákban a szülők közreműködésével a gyerekek megismerkedhettek a helyi gyümölcsfajtákkal és a gyümölcsből készült lekvárokkal, szörpökkel, levesekkel, salátákkal, illetve süteményekkel. A programok keretében a nevelők különös hangsúlyt fektettek az egészséges táplálkozásra és a természet megismerésére, védelmére. Az új ismereteket, tapasztalatokat a gyerekek rajzokban, kollázsokban dolgozták föl.

alma_007

Több udvarhelyszéki iskolában gyakorlati programokat szerveztek a diákoknak. A rugonfalvi, siménfalvi, kobátfalvi és oroszhegyi iskolások a gyümölcsészet titkaiba voltak beavatva. A fiúknak a gyümölcsösben tartott gyakorlati képzésen alkalmuk volt megismerkedni a fa születésének és növekedésének titkaival. Ahogy az egyik gyerek beszámolójából kiderült, a program során megértette, hogy a faoltás egy régi fafajta újjászületését és ezáltal a továbbélését jelenti. A lányok hagyományos gyümölcsrecepteket gyűjtöttek össze és próbáltak ki. A korondi és a sófalvi iskola tanulói a sóvidéki gyümölcsrecepteket kutatták fel. Az iskolások „kutató” munkája által elindult a falvakban egyfajta párbeszéd az idősebb generáció és a fiatalok között, amelyből meghitt beszélgetések alakultak ki. A begyűjtött tudásból kiállításokat, illetve bemutatásokat szerveztek a helyi iskolákban, művelődési házakban. Oroszhegyen a helyi múzeum kiállító tárgyait bővítették régi gyümölcsfeldolgozó eszközökkel. Rugonfalván és Siménfalván almabállal zárult a projekt, melynek keretében vetélkedőt szerveztek a gyermekeknek, és bemutatásra kerültek a népi kultúra közkincsei.

faiskola_001

A farcádiak, muzsnaiak és derzsiek gyakorlati tapasztalatot és tudást kaptak helyi és külföldi szakemberektől a fa ápolásának módozatairól, valamint az elöregedett fák újító metszéséről. Ugyanakkor a helyi újságokban szakmai rovat indult a gyümölcsösök kialakításáról, gondozásáról. Így sikerült elindítani közösségi szinteken is azt a folyamatot, amely környezetünk rendezettségéhez vezet és a helyi gyümölcsfajták fennmaradását szorgalmazza.

A Vulticulus Földrajzi Társaság egy újszerű kezdeményezést indított Udvarhelyszéken. 14 falut összekötő több mint 70 kilométeres bicikliút kijelölését vállalta, amely hagyományos gyümölcsösök mentén vezet végig. Így lehetőség adódik úgy a helyieknek, mint az idelátogatóknak megtekinteni és megismerni e helyi gyöngyszemeket, elbeszélgetni a gazdákkal és tudást szerezni saját értékeikről, kincseikről.

faiskola_017

A támogatásban részesült szervezetek által sikerült több mint 5.000 embert megszólítani és bekapcsolni az udvarhelyszéki gyümölcsösök megmentéséért indított törekvésbe. Az alapítvány ezúton is köszöni mindazoknak, akik támogatták valamelyik projekt megvalósulását és tettek azért, hogy „őseink kertjei jövőben is gyümölcsözzenek”.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."