Itthon » Gazdaság

Közel háromezer köbméter fát árverez el még idén a város

A város erdeiből 2016-ban kitermelhető famennyiségnek majdnem fele már elkelt. Hamarosan 600 köbméter fenyőre lehet licitálni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

fenyofa
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2016. november 25., 13:57
0 hozzászólás. 

6311 köbméter fa kitermelését hagyták jóvá a város erdőalapjából 2016-ban. Ebből már 2557 köbmétert értékesítettek a liciteken, és 2859 köbméter van még kitermelés és értékesítés alatt. Ennél többet már nem fognak kivágni idén, tehát nem merítik ki teljesen a kitermelési lehetőségeket − nyilatkozta Csíki Endre a városháza mezőgazdasági osztályának munkatársa.

A legközelebb árverésre kerülő 600 köbméter fenyőfa a város Madarasi Hargitán levő erdejéből származik. Ennek kikiáltási árát 170-300 lej közötti értékben hagyta jóvá a városi tanács keddi rendkívüli ülésén. Az árverés időpontja még nincs kitűzve − mondta el Simó Ferenc erdészmérnök.

Nem nagy a nyereség

A város tulajdonában lévő erdős területeket a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság kezeli, a Homoródi Erdészeti Hivatalon keresztül. Így a licitre bocsátott faanyag kikiáltási árát is ez az intézmény határozza meg figyelembe véve a piaci árakat, a fa fajtáját és vastagságát.

Az árverésen való részvétel feltétele, hogy a licitálni kívánó cég ne rendelkezzen semmilyen adóhátralékkal, és legyen fakitermelői engedélye a lábon álló faanyagok megvásárlása esetén.

A liciten legalább két cégnek kell ajánlatot tennie, kötelező legalább két lépésben emelni a kikiáltási árat, egy lépés 5 százalékos drágítást jelent.

Csíki Endrétől azt is megtudtuk, a város évente körülbelül 1 millió lejes forgalmat bonyolít a közvagyonban levő erdők kitermelésével, az újraerdősítés és egyéb kezelési költségek kifizetése után ebből körülbelül 300-350 ezer lej marad profitként a városkasszában.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."