Itthon » Gazdaság

Indul az INSIGHT-projekt

A projekt célja információ szolgáltatása Hargita megye lakosságának és gazdáinak, ezáltal pedig Hargita megye mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének fellendítése.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

insight_logo3
insight_logo3
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. június 11., 09:35
0 hozzászólás. 

Hargita Megye Tanácsának Fejlesztési Igazgatósága, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kamarával együttműködve, INSIGHT névvel újabb pályázatot nyújtott be az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságához, amelynek célja információ szolgáltatása Hargita megye lakosságának és gazdáinak, ezáltal pedig Hargita megye mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének fellendítése.

2010 májusában lépett érvénybe a pályázat lebonyolításáról szóló szerződés a megyei önkormányzat és az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főosztálya között, amelynek értelmében 2010. május – 2011. április között mezőgazdasági ismeretterjesztő előadásokat tartanak Hargita megyében.

A pályázat célja az európai mezőgazdasági modell megismertetése a helyi gazdákkal, valamint azoknak a lehetőségeknek és előnyöknek a megvitatása, amelyek a közös agrárpolitika által a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés, valamint az egész társadalom számára nyíltak Európában. A Hargita megye lakosságát és a helyi termelőket megszólító pályázat során az újságok gazdasági rovataiban havonta megjelenő cikkek, tematikus képzések, vidékfejlesztési konferenciák, valamint hagyományostermék-vásárok révén külföldi és helyi szakértők mutatják be a közös agrárpolitikát, annak előnyeit, hátrányait, alkalmazási feltételeit és alkalmazhatóságát a helyi lakosság, gazdák, vidéki termelők számára.

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatósága által nyújtott támogatás erre a pályázati típusra általában 50%. Csak kivételes, jól megindokolt esetben nyújtanak 75%-os finanszírozást, ezért is fontosak a képzések. Az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága 84 577,00 eurót folyósít az INSIGHT projekt megvalósítására, Hargita Megye Tanácsának hozzájárulása 24 859,00 euró.

A projekt célkitűzései között szerepel a Hargita megyei vidéki lakosság ismereteinek bővítése az Európai Unió közös agrárpolitikájáról. Kiemelt helyet kap a termelők sokoldalú szerepének tudatosítása a lakosság körében, valamint a közös agrárpolitika alkalmazásának helyi lehetőségei és jelentősége. A pályázat során a projektet lebonyolító munkacsoport felhívja a lakosság és a vidéki termelők figyelmét az új kihívásokra (elsősorban a globális felmelegedéshez kapcsolódó kihívások, újrahasznosítható energia, biodiverzitás), és népszerűsíti az egészséges táplálkozási szokásokat a megye lakói körében.

A projektet lebonyolító munkacsoport öt tematikus szemináriumot és egy mezőgazdasági-vidékfejlesztési konferenciát tervez, amelyeken várhatóan 250, illetve 150 résztvevőnek szolgáltatnak hasznos információkat. Emellett egy 500 példányban megjelenő egészséges táplálkozásról szóló kiadványt fognak eljuttatni az iskolákhoz és napközikhez. A pályázat eredményeként a kivitelezők három új mezőgazdasági vállalkozás indulását várják, azonkívül számítanak a termelők és fogyasztók közti kapcsolat erősödésére és a modern farmok számának emelkedésére. A pályázat további hozadékaként az étkezési szokások megváltozását a lakosság 5%-ának körében és a helyi termékek iránt való érdeklődés 10%-kal való növekedését remélik.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."