Itthon » Gazdaság

Több mint négymilliót spórolt közbeszerzésen Hargita Megye Tanácsa

Az idei év első felére vonatkozó adatok szerint a megye kiadásait több mint négymillió lejjel sikerült csökkenteni a közbeszerzések terén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

sporlas
sporlas
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. június 18., 12:25
1 hozzászólás. 

Az idei költségvetésben a beruházási közbeszerzések amúgy is alacsonyra becsült árainak 44%-os értékében írták alá a tervezett fejlesztésekre a szerződéseket – ebben az esetben tehát megyei szinten 56%-os megtakarításról számolhatunk be. A szolgáltatások terén a becsült értékhez képest a szerződések ára 79% volt, tehát 21%-ot sikerült megspórolni, míg az áruvásárlásnál – ide tartoznak a fogyóeszközök is – a becsült értékhez képest a szerződések ára 64%, vagyis a megtakarítás 36% volt. Összesen tehát a betervezett költségeket a becsült értékhez képest 48%-os áron szerződtük le a versenyhelyzetnek köszönhetően, ami 52%-os megtakarítást jelent – ez konkrét összegben kifejezve 4 429 503 lej.

A megyei önkormányzat a közbeszerzéseknél továbbra is nagy fontosságot tulajdonít a takarékosságnak és a gazdaságos beruházásoknak, és a versenyt természetesen maximális átláthatósággal biztosítja.

Az is nagy megtakarítást jelent, hogy a 2010-es országos forgalomszámlálási akciót Hargita Megye Tanácsa saját erőből végzi el, alkalmazottai és néhány polgármesteri hivatal segítségével. Az itt megtakarított pénz sem kevés: ha megnézzük a SEAP közbeszerzési hirdetőt, akkor látható, hogy más megyékben erre a célra 125 424 lejtől egészen 9 495 798 lejig költenek, Hargita megye költségvetésében viszont ez a költség nulla.

A megtakarítások mellett ráadásul, az európai uniós projekteknek köszönhetően, Hargita Megye Tanácsának 2010-es költségvetése 60 százalékkal nagyobb, mint tavaly. Felismerve a pályázatok által biztosított előnyöket és finanszírozási lehetőségeket (az önrész sokszor nem haladja meg az 5%-ot), beindult a pályázási gépezet, s ennek a munkának gyümölcsei mostanra kezdenek beérni, az első leadott pályázatokból már pénz, jövedelem lett. Eddig több mint 24 500 000 lej volt a bevétel országos és uniós vissza nem térítendő pénzalapokból, de a továbbiakban ennek többszörösére számítunk.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2010-06-19 10:29:01
Hasznos kitalállás ez a válság, "előljáróink" megtanulnak legalább spórolni. Most elgondolom, hogy ha ezt tették volna 20 éven keresztül hány centivel tartanánk előbbre...
De hát a hatalom nagy úr igaze...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."