Itthon » Gazdaság

Tánczos: Székelyföldet a kezdeményezési szellem és kedv fogja megváltani

Nemzetközi szintű szakmai konferenciával rajtolt ma a II. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_Kozelet/gyumolcs2309
Itthon_Kozelet/gyumolcs2309
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. szeptember 23., 16:52
0 hozzászólás. 

A Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért főszervezésében holnap kezdődő II. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál nyitányát jelentette az a nemzetközi szintű szakmai konferencia, amelyet ma tartottak meg a Művelődési Ház koncert- és kiállítótermében.

A Közösségalapú vidéki gazdaságfejlesztés – kihívások és lehetőségek című és tematikájú konferencia elsődleges célja: helyi szinten gazdagítani a fenntartható vidéki gazdálkodás elméleti és gyakorlati tudástárát. A szervezők a gyakorlati bemutatókra helyezték a hangsúlyt, az előadásokat és a szekciómunkálatokat három fő téma köré csoportosították: közösségalapú gazdaságfejlesztés Székelyföldön, a Hagyományaink gyümölcsei projekt bemutatása, illetve az erdélyi, magyarországi, norvég és francia hasonló kezdeményezésű sikeres projektek bemutatása.

Itthon_Kozelet/gyumolcs2309

Tánczos Barna, Knut Ringstad, Márton Mária, Kolumbán Gábor

A szekcióülések fókuszában a vidékfejlesztésben jelentős szerepet betöltő vidéki turizmus és LEADER program témák álltak. A szakmai rendezvényt kiegészítette és szó szerint kóstolót nyújtott a Művelődési Ház kiállítótermében felállított erdélyi és külföldi LEADER akciócsoportok standjainak gyümölcsöket, házi készítésű lekvárokat, tejtermékeket felvonultató kínálata.

A konferenciával kapcsolatos sajtótájékoztatón Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány kuratóriumi elnöke, Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és a norvég Knut Ringstad, az Innovation Norway főtanácsadója méltatták a norvég-román együttműködés révén létrejött program jelentőségét. Az eddigi együttműködést mindkét fél egyértelműen pozitívnak minősítette és a folytatással kapcsolatosan is pozitív véleményeket fogalmaztak meg.

„Az egyértelmű jelentősége ennek az együttműködésnek az, hogy úgy a norvég, mint a székelyföldi gazdák tanulhattak egymástól. Olyan tapasztalatokkal gazdagodhattak, amelyek a mindennapi életüket könnyebbé teszik és pénzt is tudnak keresni egyúttal" – fejtette ki Knut Ringstad főtanácsadó.

Itthon_Kozelet/gyumolcs2309„Egyedi kezdeményezésnek vagyunk szemtanúi. Úgy gondolom, hogy a Civitas Alapítvány által megpályázott összeg egyértelműen segíteni fogja a helyi, gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdákat és amennyiben novemberben a két kormány között megszületik a memorandum a további pályázási feltételek biztosításához, akkor támogatni kell a helyi kezdeményezéseket, szervezeteket, hogy hasonló alapokra pályázzanak.

Lehetőségek nyílnak meg helyi gazdák számára, amelyeket hasznosítani tudnak ahhoz, hogy olyan termékeket állítsanak elő Székelyföldön, amelyek megállják a helyüket nem csak a helyi, de a külföldi piacon is" – foglalta össze véleményét Tánczos Barna államtitkár. Hozzátette: a jövőbeli sikerhez még rengeteg munkára és időre is szükség van, ám a „párját ritkító" program során megtapasztalt „kezdeményezési szellem és kedv fogja megváltani Székelyföldet".

A norvég partnerséggel lebonyolított, a hazai vidékfejlesztési gazdaságpolitika szempontjából létfontosságú program finanszírozásával kapcsolatosan elhangzott: a norvég kormány jóvoltából körülbelül 42 millió eurót juttattak el 30 romániai szervezethez.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."