Itthon » Gazdaság

Ünnepelt az UMGE

Múlt hét végén tartotta megalakulásának 20.-ik évfordulóját az Udvarhelyszéki Magyar Gazdák Egyesülete.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 02., 13:02
0 hozzászólás. 


A húsz évre való visszatekintés mellett akaratlanul a is napirendre kerültek a ma kérdései, így a gazdák értékesítési gondjai, a székelykeresztúri Tejgyár megvásárlásának problémája, a politikum által kezdeményezett székely gazdák szövetségének aktualitása is.

Az udvarhelyszéki gazdakörök és más gazdaegyesületek képviselőjeként jelenlevő több mint 60 küldött egyhangúan egy zárónyilatkozatot fogadott el, amelyben arra kérik Hargita megye vezetőjét, hogy hagyjon fel a gazdaegyesületek dolgaiban való beavatkozással, helyette inkább a gazdák piacra jutásának támogatását ösztönözze és segítse. Székely gazdaszövetség helyett székely gazdaszövetkezetet.

Zárónyilatkozat

Megalakulásának 20.-ik évfordulóját ünneplő Udvarhelyszéki Magyar Gazdák Egyesülete arra kéri Hargita Megye Tanácsát, hogy a székelyföldi gazdák boldogulása és piacrajutása érdekében járuljon hozzá a székelyföld helyi piacának létrehozásához, kiépítéséhez és működtetéséhez, a székely gazdatermékek értékesítési lehetőségeinek a megteremtéséhez.

Támogatjuk, hogy egy „Hangyához" hasonló székelyföldi gazdaszövetkezet, vagy Termék Értékesítő Szervezet (TÉSZ) létrehozásához és működtetéséhez szükséges alapot a megye tanácsa a költségvetéséből elkülönítsen.

Javasoljuk Hargita Megye tanácsa üzleti részeket szerezzen, hogy a tej, hús, pityóka, zöldség, gyümölcs és más helyi termék felvásárlása, feldolgozása és értékesítése érdekében szükséges intézményi háttér és infrastruktúra kialakítása, esetleg megvásárlása költségeinek fedezésére. Első lépésben meg kell találni a jogi hátterét annak, hogy a székelykeresztúri Tejgyár megvásárlásához legalább 500 gazda szövetkezeti részét fizesse be Hargita Megye Tanácsa.

Úgy gondoljuk, hogy a Székely Gazdák szövetségének szervezését a már meglevő és több évtizede jól működő szakmai egyesületekre kell bízni. Az UMGE jelenlevő küldöttei és képviselői eléggé felnőttnek és felkészültnek érzik magukat ahhoz, hogy érdekeiket megfelelően ellássák és képviseljék, úgy határon innen, mint határon túl. A Székely Gazdaszövetség induló tőkéjét viszont csak a megyei önkormányzat biztosíthatja, amihez szívesen ajánljuk fel szakmai segítségünket.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."