Itthon » Gazdaság

Sokan nem tudják fizetni a hatalmas biztosítási összegeket

Adósság egyik percről a másikra, mégpedig óriási. Nagyon sok független vállalkozást működtető személy számára néhány éve óriási fejtörést jelent egészségügyi biztosításuk kifizetése.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. január 31., 17:24
2 hozzászólás. 

Az úgynevezett AI-k, ÎI-k és PFA-k számára keletkezett probléma annak köszönhető, hogy egyrészt nem ismerték a törvényt, amikor – sok esetben – munkaadójuk kívánságára kénytelenek lettek egyéni vállalkozók lenni, másrészt pedig a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár csak évek múlva értesítette őket a kötelezettségükről. Interjúnk Duda Tihamér Attilával, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnökével.

Az egyéni vállalkozók évek után szereztek tudomást arról, hogy a jövedelmük után egészségbiztosítást kell fizetniük. Vannak olyanok, akik munkakönyvvel is és egyénivel is dolgoztak – nekik is kell az egyénire fizetni vagy elegendő, ha munkaadója kifizette a munkakönyvre a hozzájárulást? Miért értesítették őket későn, évek múlva? Ha 2006-ban tudtak volna a 2005 évi kötelezettségeikről, akkor tudtak volna fizetni, de legtöbbjük csak 2009-ben vagy utána kapott értesítést, s akkor már akkorára duzzadt az összeg, hogy nem tudták törleszteni.

A törvénykezési folytonosság és az érvényben lévő törvények értelmében, az egyéni vállalkozások esetében létezett, illetve létezik egy egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség. Lévén, hogy e személyek nem jelentek meg az intézményünknél nyilatkozattétel és hozzájárulás-fizetés céljából, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár (CASJHR) nem tudott a létezésükről addig, amíg egy érvényben lévő, a Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) és a Országos Adóigazgatási Ügynökség (ANAF) között létrejött egyezmény alapján a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár nem kapott adatbázist a létező, jövedelmet megvalósító szabadúszó magánvállalkozásokról. Ezen adatbázisok feldolgozása alapján történik az értesítések és felszólítások kiközlése az egyéni hozzájárulás megállapítása, a nyilatkozat letétele és a kifizetés megvalósítása érdekében.

Mit mond a törvény?

A 145/1997. számú törvény már fizetési kötelezettséget szab az egészségbiztosítási alap irányába a szabadfutók (magánvállalkozók) esetében: a 150/2002. Sürgősségi Kormányrendelet (51. cikkely, 2. bekezdés, b.) pont) pedig megerősíti ezen fizetési kötelezettséget, hangsúlyozza a szabadúszók és az engedéllyel rendelkező személyek esetében. Ugyanakkor megtoldja azzal, hogy ezen hozzájárulás nem lehet kevesebb az országos minimálbér szerinti hozzájárulásnál, abban az esetben, ha a személy csak a magánvállalkozásából származó adózandó jövedelemmel rendelkezik.

Míg a 150/2002. Sürgősségi Kormányrendelet általánosságban fogalmaz ezen a téren, addig a 95/2006. Törvény 257. cikkelye, 3. bekezdése meghatározza, hogy azon személyek, akik a 2. bekezdés szerint egy időben többféle jövedelemmel rendelkeznek (fizetéses alkalmazottak, magánvállalkozók-szabadúszók, mezőgazdasági jövedelemmel rendelkezők, nyilvántartott munkanélküliek, kis- és nagy jövedelmű nyugdíjasok), minden jövedelem után kötelesek fizetni az egészségügyi hozzájárulást.

Hány egyéni vállalkozót érint ez Hargita megyében? Hát Székelyudvarhelyen (és környékén)?

A 2005. évre érvényes pénzügyi adatbázis alapján 1500 körül van Hargita megyében azon egyéni vállalkozók száma, akik adózandó jövedelmet valósítottak meg, de nem tették le jövedelmi nyilatkozataikat és nem fizették a kötelező egészségügyi hozzájárulást. Ebből a vállalkozó tömegből körülbelül 55-60% Székelyudvarhelyt és környékét képviseli.

Körülbelül hányan fizettek rendszeresen és hányra tehető azoknak a száma, akiknek évek óta csak halmozódik a tartozásuk?

A 2010. év végi adatbázis alapján körülbelül 4800 azon egyéni vállalkozók száma, akik kifizetéseket eszközöltek az Egészségügyi Alap irányában. A nyilvántartások szerint körülbelül 4000 a rendszeresen fizető, míg kb. 1300 a rendszertelenül fizető, vagy egyáltalán nem fizető (csak nyilatkozatot letevő) vállalkozó.

Néhányan kényszerből, munkaadójuk kérésére-követelésére voltak kénytelenek egyéni vállalkozást indítani, ugyanakkor munkaadójuk nem informálta őket arról, hogy jövedelmük bizonyos százalékát biztosításként kell befizetniük. Évek után tudták meg, de arra már számukra kifizethetetlen összegekkel (sok esetben 6-7000 lejes vagy még nagyobb összegekről beszélhetünk, mert közben kamatozott) „ébredtek fel". Ezt valamilyen formában tudja-e „tolerálni" a biztosítóház, elnézőbb tud-e lenni ezekkel a – gyakorlatilag bérből, havi 8-900 lejből élő – egykori, vagy jelenlegi vállalkozókkal?

Sajnos ez nem mentesíti a vállalkozókat a kötelező egészségügyi hozzájárulás kifizetésétől.

Lehet-e csak külön az eredeti összegeket (magát a hozzájárulást) kifizetni, a kamatokat pedig később? Van-e erre lehetőség?

A törvényes előírások értelmében, az adósságokat (alapadósság és a hozzá járó kamatok) időrendi sorrendben kell befizetni a törvény által meghatározott fizetési határidők figyelembevételével – ezt a 92/2003-as Sürgösségi Kormányrendelet 115. és 169. cikkelyei szabályozzák.

Meddig tart(hat) a biztosítóház türelme, a kiküldött értesítőket mikor követi felszólítás? Mi következik a felszólítás után? Aki nem tud fizetni, csak az összeg töredékét – pl. tegyük fel, hogy van összesen 10 000 lejnyi tartozása és ebből kifizet, mondjuk ezret, de többet egyszerre nem tud, mert az kb. a havi fizetése – azzal mi fog történni, mikor kapja a következő fizetési felszólítást?

Az állami költségvetéssel szemben lévő adóságok így az Országos Társadalmi Egészségbiztosítási Alappal (FNUASS) szembeni adósság ellen indított végrehajtásnak nincs lejárati, illetve jogelévülési ideje. Ezt a 92/2003 Sürgősségi Kormányrendelet 142-es cikkelyének 4. bekezdése szabályozza.

A végrehajtás, a tartozás behajtása hogyan valósul meg, mi az eljárás? A végrehajtó elkobozhat-e anyagi javakat a tartozótól vagy csak a bankszámláját zárolhatja? A bankszámláján mennyit zárolhat?

A végrehajtás az ún. felszólítás (somaţie) kiközlésével veszi kezdetét. A felszólításhoz a végrehajtási jogcím (titlu executoriu) egy példányát kell csatolni, ami magába foglalja az alapadósságot, a kamatot (majorare de intârziere) és a büntetőkamatot (penalizare). A kézbesítési dátumtól számítva a személynek 15 naptári nap áll rendelkezésére, hogy intézze adósságát. Ez idő elteltével, az adósság ki nem fizetése esetén, a végrehajtó szerv folytathatja a végrehajtást, az összes végrehajtási formában. Elindíthatja a bankszámla letiltási folyamatot (poprire), az ingó/ingatlan vagyoni végrehajtást (executare silită mobiliară/imobiliară) az adósság teljes megszűnéséig.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ciher
2011-01-31 21:03:48
sokan nem t ...
2003 ban a munkakonyves allasom melle elinditottam egy AI t en naiv torvenytisztelo allampolgar . de soha senki nem vilagositott fel osszes kotelezettsegeimrol.A tavaly fel lettem szolitva az egessegugyi penztar reszerol .hivatkoztak egy 2003 as protokol szerxodesre .amit a penzuggyel kotottek.ugyan csak 2003 ban.ami alapjan kerik az egessegugyi hozza jarulast.KERDESEM miert nem kertek 2004 ota,ha akkor kuldenek ertesitot,felszo;itast,biztos kifizettem voln.AZ EGESSEGUGYI biztosito is tevedett,legalabbis mulasztott,akkor miert tart igenyt a kamatokra? Ha mindent kifizetek, es netan beteg leszek,tekintettel arra ,hogy munkakonyves is vagyok, akkor dupla gyogyszerezesben reszesulok? Netan nem kell adnom halapenzt,vagy nekem fognak adni?Mivel leszk jobban ellatva ahoz kepest ,aki csak 3 honapra visszamenoleg fizet?28 eve dolgozom munkas vagyok es most olya osszget kernek kamatostul eggyut,hogy az adosok bortoneben fogom vegezni,vagy amit terveznek szereny hajlekombol ki fognak lakoltatni,
avatar
lordking
2011-01-31 23:03:55
Igaza van cihernek! Én nem értem, hogy lehet valamiről úgy dönteni, hogy a benne levőket nem értesítik le! Azt sem értem, hogy most hogy tud felszólítást küldeni, régebb pedig nem tudott...És ha már tévedtek, mert tévedtek, akkor miért nem adnak lehetőséget arra, hogy az ember kamatok és "penálitöcök" nélkül kifizetni. A lakószövetségeknél is, ha elérem a kamattal az alapösszeg értékét, akkor tovább már nem számíthatnak rá kamatot, vagyis csak max. 100% kamatot tehetnek rá, többet nem! Miért nem lehet emberségesebben bánni a törvénytisztelőkkel? Miért nem tudják a "nagyokat" megfingatni, akik százmillókkal lopják meg az országot? Ja, nekik lehet....
Ez így nem korrekt!
:woohoo:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."