Itthon » Gazdaság

Érdekvédelmi egyesületbe tömörítik a székelyföldi haltermelőket

A régió haltermelőit érdekvédelmi egyesületbe tömörítő szervezet alapító szándéknyilatkozatát A halgazdálkodás fejlesztésének lehetőségei Erdélyben konferencián írták alá.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

HalasKonferencia
HalasKonferencia
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. február 25., 12:03
0 hozzászólás. 


A haltermeléssel, halgazdálkodással, halfeldolgozással és értékesítéssel, sporthorgászattal foglalkozó vállalkozókat összefogó,és érdekeit képviselő  egyesület alapító szándéknyilatkozatát László János, a homoródszentpáli halastavakat működtető Agropisc kft. tulajdonosa, Lokodi Gergely, a vármezői Salmo Impex kft. és Kósa Albert, a bölöni Ágota kft. igazgatója a negyedik alkalommal megrendezett A halgazdálkodás lehetőségei Erdélyben halászati konferencia keretében rendezett sajtótájékoztatón írták alá.

HalasKonferencia

„Székelyföldön egyre szaporodnak a halászattal, halgazdálkodással, sporthorgászattal foglalkozó vállalkozások. Ezért vált aktuálissá, hogy a régióban megalakuljon egy halászati érdekvédelmi szervezet, amely felvállalja az ezen a területen tevékenykedő vállalkozások összefogását, érdekképviseletét" - áll a szándéknyilatkozatban.

HalasKonferencia

A szövetség létrehozásának apropóját, céljait illetve a városunkban negyedik alkalommal megszervezett halászati konferenciának az ágazat fejlődését serkentő szerepét sajtótájékoztatón ismertette a szakmai tanácskozás kezdeményezője, főszervezője és egyben házigazdája, László János üzletember. Bezsámolójában  kiemelte: örvendetes tény és a sikeresség bizonyítéka, hogy a tanácskozás régió szintűvé nőtte ki magát, ugyanakkor nem csupán neves, hazai és magyarországi meghívottak tartpttak előadást, de a konferenciát a két ország illetékes minisztériumainak képviselői is megtisztelték jelenlétükkel.

HalasKonferencia

A Küküllő Szállodában lezajlott, egy napos rendezvényen a román szakhatóságot  Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Marisandra Piriianu, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője, a Halászati Operatív Program (HOP) egyik koordinátora, a magyarországi felet pedig Bardócz Tamás, a  Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője és dr. Váradi László, a  szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet-HAKI főigazgatója képviselte. A meghívottak egyhangúan pozitívan értékelték a szakmai konferenciát, ami László János szerint „már hagyományosnak mondható, gyökeret vert Székelyföldön és hozzájárul a Székelyföld és a régió fejlesztéséhez."

László János a mai konferencia egyik legnagyobb sikereként értékelte, hogy a magyarországi és a romániai minisztériumok képviselőit egy, mindkét fél számára hasznos tapasztalatcserére „sikerült egy asztalhoz ültetni"

Gratulált a hasznos kezdeményezésért Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár, mint mondta, feladatkörébe tartozik a hazai Halászati Operatív Program is (HOP), amit ennek a fórumnak köszönhetően sikerült összehasonlítani a magyarországival.

HalasKonferencia

Táncos kifejtette: meglepetés volt, hogy ezen a téren az uniós pénzalapokat tekintve Románia nagyságrendekkel nagyobb, több mint 300 millió eurós összegből gazdálkodhat, szemben a magyarországi 30-34 milliós alappal. „Ez a program egy óriási lehetőség a romániai, székelyföldi halgazdálkodóknak. Hatvan százalékos uniós támogatást lehet igényelni a halászati tevékenység bővítésére, fejlesztésére, modernizálására és hal alapú termékek feldolgozására."

Hozzátette: „az akvakultúrára 88 millió eurós, a feldolgozás, forgalmazás és beruházás finanszírozására pedig több, mint 33 millió euró megpályázható uniós alap áll a halászattal foglalkozó vállalkozók rendelkezésére". Az államtitkár ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott a szakágazat és az abban tevékenykedő vállalkozók jövőjét illetően.

Bardócz Tamás, a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője szerint a konferencia kiváló tapasztalatcsere és Magyarország ezen a területen igen fontos partnernek tekinti Romániát - ezért fontos az együttműködéshez szükséges utakat megtalálni.

„A két ország halászati operatív programja nyújtotta lehetőségek kihasználását szintén fontosnak tartotta és már meglévő piac mellett az innováció, a fejlesztés, a krszerű halgazzdálkodás fontosságát emelte ki előadásában és az azt összegző rövid értékelőjében dr. Váradi László a HAKI főigazgatója, a Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) elnöke.
A konferencia megszervezését  Hargita Megye Tanácsa is támogatta.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."