Itthon » Gazdaság

Jobb szezont remélnek a szállásadók

Indul a turistaszezon ezerrel, de sikerül-e „megfogni" a vendégeket? Mivel csalogatják, marasztalják és milyen szezonra számítanak az udvarhelyi és környékbeli szállásadók idén?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Szallasadok
Szallasadok
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. május 23., 11:34
0 hozzászólás. 


Hajdó Noémit, a Turisztikai Programokért Fejlesztési Egyesület programfelelősét, panziótulajdonost kérdeztük.

Mielőtt a tavalyi és az idei szezonra rátérnénk, kérem, mutassa be röviden az egyesületet az Olvasóknak.

Az egyesület 2009-ben jött létre, hét alapító tagja van. Tagsága egyelőre nincs, ez tudatos választás volt, a cél az, hogy egyelőre egyformán szolgáltatunk mindenki számára, s miután bizonyítottunk, nyitunk a tagság felé. Valószínűleg ez jövőre fog megvalósulni, mert egyre többen jelezték, hogy igény van rá. Honlapunk sincs még, mivel nincs tagdíj, tehát bevétel sem.

Milyen volt a tavalyi szezon? Mennyire volt teltház, mikor, az év melyik periódusában volt a csúcsszezon és mikor pangás? Belföldi vagy külföldi turisták voltak zömében a szállóvendégek?

Tavalyi évre hivatalosan egy átlag 35-40 százalékos lefedettséggel számolhatunk. Csúcsszezonnak a téli hónapokban, december számított a szilveszter miatt, illetve nyáron július. Pangás február-novemberben volt. Mint a korábbi években, tavaly is inkább magyarországiak érkeznek húsvét, pünkösd nyár időszakában, szilveszter és május elseje között a belföldiek voltak többségben a szállóvendégek. Emellett, mivel tavaly a városban több befektető is végzett beruházásokat ezeknek a cégeknek az ügynökei, szakmunkásai is jelentős számú vendégéjszakát töltöttek el.

Panziótulajdonosként mit tapasztalt, leginkább mire vágyik az idelátogató hazai és mire a külhoni turista?

Nálunk egyéni turisták, családosok, ügynökök a vevőkör, mivel kicsi a panzió és max. 13 főt tudunk elszállásolni kényelmesen. Tapasztalatom szerint a hazai turisták, a román vidékről érkezők kikapcsolódni jönnek, azaz pihennek a szó szoros értelmében, sokat alszanak, együtt vannak a házban, közösen főznek, ellátogatnak Parajdra vagy Segesvárra. Ezzel szemben a magyarországiak sokkal aktívabbak, szeretnék 5-6 nap alatt bejárni Székelyföldet, reggeltől estig úton vannak, de utolsó nap amikor összegeznek mindig megjegyzik, hogy hát még a felét se tudták megnézni, abból amit ajánlottunk, így legtöbbször mindig azzal az ígérettel távoznak, hogy visszajönnek folytatni felfedező útjukat.

Múlt héten tartották a szállásadók havi tanácskozását. Szezonkezdetkor hol fáj legjobban a szállásadóknak, mi jelenti számukra a legnagyobb problémát?

Az utóbbi időben elindultak a különböző hatóságok ellenőrei: tűzoltóság, Sanepid, rendőrség, turisztikai szakhatóság, munkaügy a fekete munkát keresik mindenfele. S rengeteg a bürokrácia, előírás, s büntetnek is rendesen, ritka az a vállalkozás, amely nem kap büntetést. Sokszor nem az a kérdés, hogy megbüntetnek-e, hanem hogy ki mennyivel ússza meg, hiszen egyszerűen képtelenség minden előírást, szabályt betartani. Ennek egyik fő oka, hogy a vállalkozók nincsenek kellőképpen tájékozódva az előírásokról, mert teljesen hiányzik a tájékoztatás.

Beköszöntött a jó idő, indul ezerrel az idei szezon. Véleménye szerint milyennek ígérkezik?

Az idei szezon a jó idővel együtt kezdetét vette. Az áprilisban tapasztalt kevesebb vendégszám után a mutatók májusban növekedni kezdtek. Az igazi pörgés, ahogy a korábbi években is, a pünkösdi búcsú alkalmával veszi kezdetét. Biztató, hogy a nyári helyfoglalások is kezdenek szép számban növekedni. Minden vendéglátó egy, a tavalyinál jobb szezonban reménykedik, és természetesen mindenki igyekszik minél több vendéget háztájára csalogatni. Van, aki árkedvezményekkel, van, aki különleges programcsomag-ajánlattal. Ami döcög még és egyes szállásadók még nem jöttek rá, hogy a javukat szolgálja az, hogyha ezeket a programcsomagokat még ideérkezés előtt ajánlanák a vendégeiknek, hiszen ezzel növelik annak esélyét, hogy a turisták akár több éjszakát is eltöltsenek a panzióban.

Az egyesület konkrétan miként, mivel járul hozzá ahhoz, hogy a tavalyinál sokkal jobb évet zárjanak a szállásadók?

A Turisztikai Programok Fejlesztéséért Egyesület erre a szezonra nagy lendülettel készül. Egyrészt aktívan részt veszünk a Székelyudvarhelyi Akciócsoport munkájában, így az első székely vörös darabont díszőrségváltás megszervezésében, amelyre június 10-én, pénteken 18 órától a Székely Támadt várban kerül sor, s nyár folyamán minden szombaton szintén 18 órától. Másrészt pedig egy programajánló kiadványt állítottunk össze és jelentettünk meg 2000 példányban Programajánló 2011 Udvarhelyszék és környéke címen. Célunk, hogy az idelátogatóknak ízelítőt adjunk azokból a látnivalókból, amelyet Székelyudvarhely és környéke kínál, természetesen azzal a nem titkolt szándékkal, hogy minél többet időzzenek nálunk.

SzallasadokHogyan jut el ez a turistamarasztaló programfüzet kiadvány az idelátogatókhoz, hol és milyen áron lehet hozzájutni?

A kiadvány, amelynek megjelenését a Szülőföld Alap nyertes pályázatából az Erdélyi Gondolat Egyesület támogatta, természetesen ingyenes. Első körben egyrészt a szállásadóknak fogjuk kiosztani, másrészt pedig a Tourinfo irodában és a turisták által leggyakrabban látogatott helyeken lesz kapható.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."