Itthon » Gazdaság

Adófizető-barát a módosított adótörvénykönyv

Ismét megelőzte az adórendszer lova a szekeret: az adótörvénykönyv módosításainak zöme október 1-jétől életbe lépett, ám a gyakorlati alkalmazás módszertana még nem jelent meg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_gazdasag
Itthon_gazdasag
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. október 03., 12:02
0 hozzászólás. 

Az adótörvénykönyv legújabb módosításait tartalmazó, szeptember 2-án megjelent sürgősségi kormányrendelet legfontosabb előírásaival kapcsolatosan szervezett előadást a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége. A rendelkezés legfontosabb újdonságait Katona Hajna, a Székelyudvarhelyi Közpénzügyi Hivatal osztályvezetője és az intézmény igazgatója, Dimén Hunor Dénes ismertették.

„Bár a jogszabály már szeptember 2-án megjelent, a gyakorlati alkalmazásokra vonatkozó előírások (norme metodologice) még nem, ezért egyelőre nehéz konkrétumokról beszélni" – szögezte le elöljáróban Dimén. Hozzátette, míg más országokban 100 éves törvények alapján dolgoznak, nálunk gombamód szaporodnak az újabbnál újabb előírások. Az adótörvénykönyv

legkevesebb félszázszor módosult,

az újabbnál újabb jogszabályok és az azokat módosítók alaposan megbonyolítják nem csak az adófizetők, de az adó-és pénzügyi szakemberek munkáját is.

Katona Hajna osztályvezető szerint a legújabb rendelkezés, bonyolultsága ellenére mégis üdvözlendő, hiszen olyan előírásokat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően sokkal inkább adófizető-baráttá vált. Az új jogszabályok nagyobb szabadságot biztosítanak az adóköteles fizikai és jogi személyeknek, letisztáznak bizonyos általános fogalmakat, egységesítik a különböző befizetési határidőket és kibővítik az adóköteles fizikai és jogi személyek kategóriáját is.

„Ez egy nyitott törvény, amely lehetőséget ad az adófizetőknek arra, hogy saját maguk válasszák meg, milyen ritmusban, milyen rendszerességgel (havonta, negyedévenként) fizetnek adót" – hangsúlyozta Katona.

A profitadó befizetésére vonatkozó igen lényeges módosulás, hogy az új rendelkezés értelmében 2013-tól opcionálisan lehet választani a negyedévenként történő adóelőleg befizetést.

Itthon_gazdasag

A jövedelmi adók terén fontos újdonság, hogy 2012-től megszűnnek a fiskális adóbevallási nyomtatványok (Fisa Fiscala), de a munkáltatónak továbbra is kötelessége lesz rendszerességgel vezetni a nyilvántartást. A munkavállaló kérésére köteles lesz a jövedelmekre vonatkozó információkat bármikor annak rendelkezésére bocsátani.

Katona szerint érdemes alaposan átböngészni a kormányrendelet előírásait, de az adófizetők jogait és kötelezettségeit tartalmazó eljárási törvénykönyvet is (Codul de procedură fiscală). Ez, bár sok esetben szabad kezet ad az adóhivatalnak, elsősorban az adófizetőket védi.

Az új rendelkezés egyik legjelentősebb előírása a 60 napnál többet késő befizetésekre kirótt büntetőkamatok eltörlése. A sokak érdeklődésre számot tartó rendelkezéssel kapcsolatosan konkrét információkat nem tudtak adni a szakemberek. „A jogszabály megvan, de az eltörlés mikéntjére vonatkozó procedúra még nem jelent meg" – summázta Dimén.

Az előadás végén elhangzott: az adótörvénykönyv újdonságaival kapcsolatosan a helyi Közpénzügyi Hivatalnál szívesen adnak felvilágosítást, ám előtte mindenképpen érdemes a kormányrendeletet alaposan átböngészni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."