Itthon » Gazdaság

Az élhető város: fejlődik a kórház

Új komputertomográf, csontsűrűség-mérő, hasi ultrahang-készülék – csak néhány azokból a műszerekből, amit hamarosan használhat a városi kórház. Számok, tények.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. november 11., 13:08
4 hozzászólás. 

Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó kórház újabb pénzösszegeket kapott ebben a hónapban a szakminisztériumtól. Közel négymillió lejre vásárolhat a kórház új gyógyászati eszközöket, illetve végezhet felújításokat az épületegyüttesben.

Még szeptemberben 751 ezer lejt, második részletként pedig 978 ezer lejt kapott a székelyudvarhelyi kórház, a fennmaradó összeghez pedig novemberben jut hozzá az intézmény.

Jelentősen bővül a műszerpark, hiszen csak erre több mint kétmillió lejt kapott a kórház: lesz új komputertomográf (CT), ami november 16-án érkezik – tudtuk meg Lukács Antal intézményvezetőtől. Továbbá csontsűrűség-mérő, hasi ultrahang készülék a fertőző osztályra, két modern műtőasztal, illetve egy elektrosebészeti platform ízületrögzítővel, de ez csak a néhány eszköz, amit felsorolt az igazgató.

Összesen 1,365 millió lejből újítják fel a fizioterápia, a belgyógyászati, az ideggyógyászati, a kardiológiai, a bőrgyógyászati, a nőgyógyászati és az intenzív osztályokat.

„Sokkal többet fejlődtünk, mint azok, akik csak beszélnek róla. Mi csak arról beszélünk, ami már megvan" – mondta kérdésünkre Lukács Antal. A kórházban jelenleg 74 szakorvos dolgozik, 16 más felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező személy, 341 asszisztens, illetve 84 segédápoló.

Egy kis kórháztörténet

A régi kórház főépületét 1886-ban építették, de anyagi alapjainak egy része még a század ötvenes éveiben összegyűlt. Az 1849-ben a Székelyföldre benyo¬muló osztrák és orosz hadsereg a katonák számára rekvirált javakért (búza, kukorica, zab) pénzt fizetett, amit egy udvarhelyi családnak adott át.

Dr. Mátyus András kutatásai szerint ettől a családtól szerezték vissza a pénzt az események után tíz évvel, és ez képezte a felépítendő vármegyei közkórház első anyagi alapját.

Az alapot bővítették: a büntetések egy részét is hozzácsatolták, illetve 1878-ban az akkori lottóból befolyó pénzből maga Ferenc József császár adott támogatást a kórházra, valamint a vármegye is hozzátette a részét. Ez az épület a mostani fül-orr-gégészeti osztály épülete, az új kórház az 1977 és 1982 között épült.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bence
2011-11-11 15:58:48
Egy kerdesem lenne: hany darab inkubator van az udvarhelyi korhazban, ujszulottek(koraszulottek) reszere?
Kosz, ha valaki tudna valaszolni!
avatar
Krisztián
2011-11-11 16:10:42
Valóban hasznos készülékek a fejlődéshez, de egyben biznisz is van a háttérben. Nagy pénzek sürögnek-forognak.
avatar
jugin
2011-11-11 17:51:37
Nem tudom ki hogy van vele de én nem a háttérben bizniszt látom meg az ilyen dolgokba én örvendek, hogy fejlődés van még ha ilyen áron is ugyan is változtatni ugy se tudunk rajta, szerintem túl kicsik vagyunk hozzá... és igen csak akkor tudjuk meg, hogy milyen is ezen készülékek nélkül mikor igen is konkrétan szükségünk lenne rá, na akkor nézelődjünk a biznisz után, akkor már késő...
avatar
leyylee
2011-11-24 19:53:37
EGÉSSÉGET NEM LEHET PÉNZEL VENNI, MONDJA A MONDÁS. AZ UDVARHELYI KORHÁZBAN CSAK PÉNZEL LEHET MEGVENNI AZ EGÉSSÉGET....,MIÉRT NEM ELLENÖRZI SENKI AZ UDVARHELYI ORVOSOK FEKETÉZÉSÉT, MERT EZT IS RABLÁSNAK HIVJÁK, FÉNYES NAPPAL ÉS A SZEMÜNK LÁTTÁRA.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."