Itthon » Gazdaság

Mikor kopogtatnak az ajtón a végrehajtók?

Mindenkit megcsapott a válság szele, ki így, ki úgy reagált a nehéz gazdasági körülményekre. Dimén Hunor Dénest, a Közpénzügyi Hivatal vezetőjét az adósokról kérdeztük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. március 26., 13:11
0 hozzászólás. 

Hány cég szerepelt, illetve szerepel a székelyudvarhelyi adóslistán?

Két-három évvel ezelőtt 1500 olyan cég volt Udvarhelyen, akik tartoztak az államnak, ez a szám megduplázódott. Kb. 3000 olyan cég van városunkban, akinek 1 lejnél több tartozása van.


Vannak kóros tartozók?

Vannak folyamatos tartozók. Esetükben van türelmi idő, hiszen a pénzügynek nem halott cégekre van szüksége, hanem olyanokra, akik adót fizetnek. Azoknál nincs baj, akik jönnek, kommunikálnak velünk és megértjük, hogy fizetési problémáik vannak. Akiknél kóros a baj, azoknál elindítjuk a csődeljárást – csődbiztos, törvényszéki bíró szól bele a tevékenységbe.


Melyek az ilyenkor megtett lépések?

A végrehajtási procedúra első lépése, hogy kiküldünk egy felszólítást (szomációt), amelyben értesítjük a cégvezetőt, adófizetőt, hogy van tartozása. Ezek után következik a bankletiltás. Ebben az esetben szól azért a telefon: próbáljuk rávenni az adófizetőt, hogy fizessen. Ha ez nem történik meg, akkor a végrehajtóink kopogtatnak. Első körben foglalnak, majd felértékelik a javakat és utolsó lépésként el is árverezik azokat. Ha ezek fedezik a tartozást, akkor a számla kiegyenlítve.


Ha valaki időközben rájön rá, hogy kifizetheti tartozását, akkor mi az eljárás?

Igen. Egy olyan kedvezményt hozott a harmincas kormányhatározat tavaly októberben, hogy aki 2011. augusztus 31-ig nyilvántartott adósságát év végéig befizette, akkor eltörölték a büntetőkamatot teljes egészében. Ha ezt idén július 30-ig fizeti ki, akkor a büntetőkamat felét törlik el.


Mi van azokkal, akik fizetnének is, meg nem is, azaz részletekben törlesztenének?

Ha a banki tiltás megvolt és a bank küldi át az adófizető pénzét, akkor nem jár a kedvezmény. Ha önszántából fizet, akkor jár a kedvezmény, ez lehet banki átutalással és készpénzzel is végezni.


Vannak Székelyudvarhelyen végrehajtók?

Kényszervégrehajtók Székelyudvarhelyen mindig is voltak, csak ezt a foglalásos, árverezéses procedúrát a megyei pénzügyes kollégák végezték idáig. Tavaly év közepétől az udvarhelyi pénzügyi kollégák végzik el a munkát.


Visszatérve a kóros tartozókra, nagyságrendben mekkorák a hiányzó összegek?

Két kategóriáról beszélhetünk: vannak vállalkozók. akik saját vállalkozásukból halmoztak fel tartozást, itt legtöbb 700 ezer lejről beszélünk. A másik kategóriába azok tartoznak, akik más cégében voltak társtulajdonosok vezető funkcióban. Csődeljárás után úgymond nyakukba varrták a tartozást, ebben az esetben 5,5 milliós hátralékot is nyilvántartunk.


Megkezdődött a csődeljárás, de a szóban forgó személy semmivel sem rendelkezik, azaz csak egy személyazonossági igazolványa van. Akkor mi történik, ha semmi nincs a nevén? Hogy lehet tőle behajtani az összeget?

Olyan személytől, akinek nincs jövedelme, nincsenek javai, nincs ahogyan behajtani a tartozást. Ebben az esetben van egy olyan procedúra, amikor fizetésképtelenné nyilvánítjuk - románul insolvabil.

Ez azt jelenti, hogy esetében megáll a kamatszámolás. Öt évig követjük az adófizető létét, a jövedelmeit, a javait. Minden évben kötelező módon meg kell vizsgálnunk, hogy valami változás történt-e. Ha nem változik a helyzete, nem lesznek javai, jövedelme, akkor öt év után a tartozást az állam elnézi, eltörli.


Csupán öt év kell, hogy az állam eltöröljön mindent?

Ez a lehetőség csak elméletileg létezik. Nem nagyon tudok olyanról, akinek eltöröltük volna az adóhátralékát ilyen módon. Öt év rövid időnek tűnhet, de ez idő alatt valami csak történik, például lesz jövedelme és akkor minden kezdődik elölről.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."