Itthon » Művelődés

dráMA III – fajsúlyos kínálattal rukkol elő

A Tomcsa Sándor Színház harmadik alkalommal verbuválja össze találkozóra a hazai kortárs dráma tolmácsolóinak színe-javát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 07., 18:02
0 hozzászólás. 

„Egyelőre még nem tartunk ott, hogy fesztivál jellegről beszéljünk. Ez egy baráti, bensőséges találkozó, amelynek fókuszában a hazai magyar-román kortárs dráma és annak rangos tolmácsolói állnak" – szögezte le a rendezvény lényegét Nagy Pál színházigazgató. „Ami a programot illeti egyet léptünk előre, fajsúlyosabb, mint előző években" – összegezett az igazgató. A négy nap alatt román és magyar nyelven tolmácsolt kortárs darabok kelnek életre a deszkákon, amelyeket a nagyérdemű, olyan nagyágyúk tolmácsolásában láthatja, mint a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Temesvári Csiki Gergely Állami Magyar Színház, a Galaci Fani Tardini Színház társulata.

A házigazda Tomcsa Sándor színtársulat háromszor lép színre, többek közt egy, az Aradi Kamaraszínház művészeivel közös produkcióban láthatjuk őket. Jelen lesz az aradiak mellett a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Piatra Neamț-i Ifjúsági Színház. Az estébe nyúló előadások nemcsak a jó értelemben vett bőség zavarába ejtik a nagyérdeműt, de színes felhozatalt is ígérnek. A nagyszínpadi stúdió térben előadott produkcióktól a felolvasó színházon át a rádiós hangjátékig minden műfajba belekóstolhatunk.

Szasza

Szarvas Zsuzsanna, Nagy Pál, Csurulya Csongor

Délelőtt sincs üresjárat a dráMa háza táján. Az erre az időpontra tervezett szakmai kerekasztal-beszélgetéseken neves hazai és budapesti színházi szakemberek, drámaírók, műfordítók avatnak be a román-magyar kortárs dráma rejtelmeibe, jelenébe és jövőjébe is. Ezek az előadások és kötetlen beszélgetések nem csak szakavatottaknak szólnak, a színházművészetet kedvelő laikusok számára is érdekesek – hangsúlyozta Csurulya Csongor, művészeti vezető. Hozzáfűzte: irodalomtanárok és diákjaik megtisztelő jelenlétének például felettébb örvendenének.

A dráMa találkozó kísérő programjai közül hagyományosnak számít a színtársulat női csapatának keze munkáját dicsérő alkotásokat bemutató Alkotni jó! kiállítás. Újdonság az Ignácz Rózsa életét bemutató tárlat, amely az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából lesz megtekinthető a Művelődési Ház előcsarnokában.

Szasza

A nagyszínpadi és stúdió előadásokat a Művelődési Ház nagytermében mutatják be. Rendhagyó helyszínnek számít az Udvarhelyi Kávéház és a kultúrház elől induló autóbusz – az erre jegyet váltók utazás közben nézhetik meg a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művésznője, Borbély B. Emília Mady - Baby egyéni produkcióját.

A jegyek ára 12 lej, kivétel a kolozsváriak keddi előadása, amit 20 lejért lehet megtekinteni. Kedvezőbb és olcsóbb megoldás a dráMA bérlet, amit 50 lejért lehet megvásárolni a jegypénztárnál – tájékoztatott Szarvas Zsuzsanna közönségszervező.

A hétfőn 15 órakor ünnepi megnyitóval rajtoló dráMA III - kortárs színházi találkozó részletes programja és az előadások kezdési időpontja elérhető a http://www.szinhaz.ro/index.php?s=1243104546 címen.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."