Itthon » Művelődés

A Nő és a hazavárt Boldogság

Igazi premier csemegét kínált tegnap este Thália híveinek a dráMA: a városunkban még idegen műfaj, az úgynevezett kocsmaszínház hangulatából kapott kóstolót a nagyérdemű.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/drama2010/boldog1310
Itthon_Muvelodes/drama2010/boldog1310
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 14., 17:57
10 hozzászólás. 

Itthon_Muvelodes/drama2010/boldog1310Zsúfolásig megtelt tegnap este az Udvarhelyi Kávéház. A Csurulya Csongor rendezte, Vidovenyecz Edina által játszott, Pozsgai Zsolt Boldogság, gyere haza című egy személyes, zenés darabjának bemutatójára jóval többen voltak kíváncsiak, mint azt a terem befogadóképessége lehetővé tette. Akik kint maradtak, csalódottak – akik jelen voltak, szerencsések.

Az előadás kezdetét megelőző tolongás, azaz a helyekért való küzdelem – amit véleményünk szerint elsősorban a kíváncsiság gerjesztett – nem csak a rendhagyó helyszínen életre kelő, a nálunk még újdonság számba menő kávéházi színházi produkciónak szólt, hanem az est főszereplőjének, a helyi színtársulat művésznőjének, Vidovenyecz Edinának is. E kettősséghez társult részünkről egy harmadik is. Saját szemünkkel akartuk látni, lehet-e, tud-e a színésznő egymaga, és ha igen miként, minőségi színházat „csinálni" egy kávéházban, sikerül-e a viszonylag konzervatív ízlésű, és a hagyományos színházhoz szokott közönséget elvarázsolni?

Jelentjük: sikerült. Annak ellenére, hogy a felfokozott hangulatú előadás során nem minden stimmelt, és az előttünk álló ruhásfogas néha bosszantó módon takarta a történést – a szívvel-lélekkel játszó, nagyszerűen éneklő és teljes lényével jelen levő Vidovenyecz Edina előadása lenyűgözött. A helyenként – a zsúfolt és túl szűkös, zárt térben talán túl erősnek, lehengerlőnek ható – érzelmekkel csordultig telített, ám a testközelségből még inkább visszatetsző hatásvadászatot szerencsésen elkerülő, hamis színészi allűröket és énekhangot egyaránt mellőző előadás talán legfőbb érdeme, hogy lélektől lélekig szólt.

Itthon_Muvelodes/drama2010/boldog1310

Hatott és meghatotta a kávéházi közönséget: az élettapasztalattól edzetteket épp úgy, mint a színészi rezdüléseket kritikus és szakmai szemmel figyelő szakmabelieket és (bár ők nem törölgették diszkréten a könnyeiket) a szkeptikus ifjúságot is.

A tragikus sorsú Cserháti Zsuzsa emlékének dedikált, direkt kávéházi körülményekre írt Pozsgai darab igazi kihívás, hiszen rengeteg lehetőséget rejt a nyíltszíni bukásra és sikerre is. A tegnap esti premiernek véleményünk szerint az utóbbi volt – ha nem is egészen osztatlan – gyümölcse.

Itthon_Muvelodes/drama2010/boldog1310A főszereplő eszköztára minimális. Fontos társszereplő az a megcsörrenő vagy éppen az asztalon egy koktél és egy megbontatlanul maradó ásványvíz társaságában hallgató mobiltelefon.

A kávéházi adottságokat kihasználva, a színésznő egy légtérben teremti meg a tragikus sorsú bárénekesnő életének két kulcshelyszínét. A pódium, a rivaldafény, ahol „játszom, de nem vagyok látható". A kávéházi asztalok a reménykedéssel, hazugságokkal és félelmekkel teli nő mindennapjai, a hely, ahol „a boldogság és én, nem jöttünk össze sosem". E szinte tudathasadásos állapot kettősségének kifejezésmódja is kettős: zene és szövegmondás Az előadásmód minőségét tekintve a mérleg mindenképpen az előbbi javára billen el. Hozzájárul ehhez a felcsendülő Cserháti slágereket zongorán kísérő idős bárzongorista, akit nem más személyesít meg, mint a híres Zerkula család sarja, Zerkula György.

Ami nem cseng jól, az a szöveg. Az előadásmód túlságosan felfokozott, néha túl gyors, néha harsogó, néha suttogó, és ami a legbántóbb, hogy nem is mindig hangzik hitelesen. Ez az oka annak a zavaró visszásságnak, hogy a nézők néha olyankor is felnevettek, amikor egyáltalán nem volt indokolt. Bár Vidovenyecz megpróbálta „átfogni" az egész teret, a galériában ülőkhöz épp úgy szólt, mint a sarokban sört iszogatókhoz, nem mindig sikerült ezt az előadó-néző kontaktust teljes mértékben összehozni.

Itthon_Muvelodes/drama2010/boldog1310

Mindezen szépséghibák ellenére, Vidovenyecz Edina magánprodukciójának elvitathatatlan érdeme, hogy dacára annak, hogy a szinte lehengerlően erőteljes, dinamikus előadásmódjával nem „ringatta el szelíden" a nézőket, egyéniségével, a „hamu és gyémánt" kettős felragyogtatásának hangulatával mégis elvarázsolta közönségét.


10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Beherit
2010-10-14 18:19:23
Huzom bele a fuszujkamat nagypaliba es a tarsasagaba. Nekem volt egy foglalt asztalom, aztan kozoltek az eloadas elott hogy bekaphatom: nem vagyok elegge erdemes arra, hogy megnezzem - nem vagyok szakmai. A szinhaziak mit varnak ezek utan? Milyen szajizzel fizessek be legkozelebb, ha fontosabbnak tartjak a sajat maguknak valo szereplest mint a fizeto vendeget/nezot? Miert nem adtak elo startbol a szinhazban meghirdetes nelkul? Nem tisztelettel.
avatar
Csedo
2010-10-14 18:53:24
Meglehet, hogy a tehetseg es a jellem nem mindig jar kez a kezbe :P
avatar
fkv
2010-10-15 11:46:29
a rend kedvéért...
Csak a tisztánlátás végett, az oktalanul fröcsögőknek:
Az említett egyéni előadásnak a dráMA színházi találkozó keretén belül volt a premierje.
Azoktól akik önhibájukon kívül most kiszorultak, elnézést kérünk, de értelemszerűen a korlátozott számú helyek miatt ilyenkor a vendégeink és a kollegák élveznek elsőbbséget.
Az előadás része lesz annak a programnak, melynek célja, hogy a színházat vigyük ki a nézőkhöz, így természetesen lesznek további előadások is.
Természetesen Ingyen! Pl. a október 21-én is. A foglalásokat az adott helyszíneken kell majd intézni a vendéglátókkal.

Ui: Aki így fogalmaz, mint Beherit az biza’ eddig is keveset költhetett könyvekre és színházra, vagy ha mégis, sajnos feleslegesen, mert nem sok nyoma maradt. Biztos vagyok benne, hogy közülünk senki sem akart bekapatni vele semmit… B)
Ha pedig valaki az én burámat nem bírja, akkor meg ne a színházzal kötekedjen.

Köszönöm.
Np.
avatar
tipetupa
2010-10-15 13:55:09
re: a rend kedvéért...
"Azoktól akik önhibájukon kívül most kiszorultak, elnézést kérünk, de értelemszerűen a korlátozott számú helyek miatt ilyenkor a vendégeink és a kollegák élveznek elsőbbséget."

Csak azt nem ertem, hogy ha tenyleg igy van, akkor miert nem szervezik olyan helyre, ahova a nagyerdemu nem jut el, es nem erzi magat kirekesztve. En is jartam ugy, hogy lemaradtam helyhiany miatt nehany eloadasrol, koncertrol. Es igen, roppant rosszul esik az emberfianak illetve lanyanak. Rengeteg hely van, ahol lehetne szervezni, olyan helyeken, ahol nem kell belefulladni a cigifustbe sem. Mint pl a volt Studio mozi, kulturhaz, Ifihaz nagyterme. Szoval ertem en, hogy kulturkodjunk, de nem lehetne vegre emberibben?
avatar
kalman
2010-10-15 15:33:15
Kedves Nagy Pal (fkv) igazgato ur! Kizarolag szerinted ertelemszeru, ha a kollegaid neked elsobbseget elveznek egy eloadason - a kijelentesed a hozzaertesedet, a kozonseg tiszteletedet jellemzi ... igazan szepen kiallitottad a bizonyitvanyt magadrol!
avatar
fkv
2010-10-15 16:13:03
Úgy látszik nem voltam elég világos.
Tehát: értelemszerű, mert lefoglaltuk a termet és azokra számítottunk akiket mi hívtunk. Aki külsősként akarta megnézni, az tőlünk erre az estére nem kaphatott helyet. Ha valaki mégis foglalt asztalt, az tisztázza azzal, akinél lefoglalta...
tipetupa: ennek és az ilyen előadásoknak pont az a lényege, hogy más környezetben zajlik, legyen az kávézó, kocsma, könyvtár, autóbusz, stb.,mert így teljesen más a hangulata. Így van értelme.Pont ezért nem is lehetett cigarettázni, mert tudjuk, hogy mit jelent ez nézőnek, énekesnek egyaránt...
És nem maradtál le, mert -mint már jeleztem- még többször lesz az előadás.

kalman: azt gondolom, jobb ha nem ítélkezünk elhamarkodottan.
Ha továbbra sem érthetőek indokaink, akkor sajnos egy elnéző elnézésen kívűl, itt többet nem szeretnék hozzátenni.
avatar
fkv
2010-10-15 16:26:43
továbbá
...az a gond itt mifelénk, hogy ha valakinek valami nem tetszik ebben a városban, legtöbbször csuklóból lazán leszólja (sokszor a fent látott alpári módon, lehetőleg névtelenül), ahelyett, hogy egyszer csak egy sima kérdésként feltenné, hogy miért is történt ez vagy az a dolog úgy? Mert hátha nem ismeri az előzményeket, amelyek miatt kialakult egy számára kellemetlen helyzet. (mint pl. most a mi esetünkben)
Ennyi is elég lenne, hogy kiegyensúlyozottabban éljünk egymás mellett.

Na de azt gondolom, hogy aki ért az megért.

(S íme milyen jól fel lehetett hívni a figyelmet Vidovenyecz Edina e nagyszerű előadására, melyet minden érdeklődőnek lesz alkalma megnézni. :) )
Np
avatar
tipetupa
2010-10-15 18:22:14
Orulok, hogy tisztaztuk a dolgokat:) Vidovenyecz Edina eloadasat mindenkepp meg szeretnem nezni, remelem az uh.ro oldalon idoben ertesulok rola es helyet is kapok ;)
avatar
lemese
2010-10-15 18:36:10
Tisztelt tipetupa, természetesen, ahogy eddig is, minden színházi előadást és más kulturális eseményt is idejében beharangozunk honlapunkon a Művelődés rovatban.
Az előadást mindenképpen érdemes megnézni :-)Örvendek, hogy felkeltettük az érdeklődésedet.
Tisztelettel,
Lázár Emese
avatar
tipetupa
2010-10-22 00:13:22
Örömmel jelenthetem, hogy sikerült megnéznem. El vagyok ragadtatva. Fantasztikus. Vidovenyecz Edina tündöklő volt. Köszönöm. Beherit, lépj túl sértődöttségeden, és nézd meg ezt az előadást, kocsmában, mert tényleg ott lesz az igazi.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."