Itthon » Művelődés

Régiók Népművészeinek Találkozója

Október 9-én és 10-én városunkban rendezték a Régiók Népművészeinek Találkozóját, melynek idei házigazdája az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete volt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

RegiokNepmTalal
RegiokNepmTalal
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 20., 11:07
0 hozzászólás. 


Az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete 1979-ben alakult, melynek célja a tárgyalkotó népi kultúra hagyományainak és értékeinek felkutatása, ápolása és terjesztése, valamint az utánpótlás nevelése.

RegiokNepmTalal

E cél elérése érdekében, október 9-10 között szervezték meg a Régiók Népművészeinek Találkozója rendezvényt, mely túlmutat Udvarhelyszék határain, idecsalogatva Erdély több régiójából népművészeket, akik közös kiállítás alkalmával mutatták be alkotásaikat, ezáltal segítenek jobban megismerni tárgyi népművészetünket, népi kultúránkat.

Ahhoz, hogy a ma fiataljait igaz értékeink felbecsülhetetlen nagyságára taníthassuk, szükséges az alkotók munkájának folyamatos ismertetése, elemzése. A meghívott szakelőadók, néprajzkutatók, néprajzosok, muzeológusok pedig hasznos előadásaikkal tették még színesebbé rendezvényünket, így nyújtottak segítséget ahhoz, hogy hiteleset alkothassunk! – olvasható a szerkesztőségünkbe eljutatott közleményben.

RegiokNepmTalal

Október 9-én, szombaton fogadták az ideérkező vendégeket, és berendezték a népművészeti kiállítást - Csíkszék, (Gyergyó, Gyimes), Erdővidék, Háromszék, Kalotaszeg, Marosszék, Nyárádmente, Beszterce, Udvarhelyszék régiókból résztvevő népművészek munkáiból.

Udvarhelyszéki táncokat mutatott be a Kékiringó Néptánccsoport, csoportvezetőjük Both Aranka. Népdalokat énekelt Pál Kincső és szavalt Mihálykó Szilvia, mindketten a Nyírő József Általános Iskola tanulói, Máréfalváról.

RegiokNepmTalal

11 órakor került sor, Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármesterének hivatalos nyitóbeszédére, majd a Hargita Megye Tanácsának képviselője, Benyovszki Lajos tartotta meg ünnepi köszöntő beszédét. Ezt követően Tifán Irén, az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete elnökének köszöntő beszéde következett, aki bemutatta az egyesület tevékenységét. Utána megismerhettük a résztvevő régiók népművészeit és népviseletüket.

Szilágyiné Kis Lukács Erzsébet Kalotaszegről érkezett, aki Erdélyben elsőként részesült népi iparművész címben, majd Szatmári Ferenc, a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség elnökének köszöntő beszéde következett. Az egyik kedves meghívott előadó, Gaál János nyugalmazott múzeumi főrestaurátor volt, a Magyar Néprajzi Múzeumtól, Budapestről érkezett, aki - Az én millenniumom - címmel tartott előadást. Festett mennyezetkazettáiból láthatott képeket a nagyérdemű.

RegiokNepmTalal

Halász Péter néprajzkutató A jó népművész is holtig tanul címmel tartott előadást és a Magyar Művelődési Intézet és a Népművészeti Tanács oktatói, minősítési rendszeréről értekezett. Szintén kedves meghívott előadó, Harangozó Imre néprajzkutató, az Ipolyi Arnold Népfőiskola tanára, aki Újkígyósról, Békés megyéből érkezett. Előadásának címe: Sokat gondolkoztam a régi atyákról - Adalékok a magyar népművészet világképi hátterének kutatásához.

A „Zsíros kenyér" szünet után Miklós Zoltán néprajzos, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársának előadása következett Bandi Dezső hatása a népművészetre címmel. P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa - A népművészet határán címmel tartott előadást.

Lukács Andrea és Zsigmond Endre, az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének tagjai, néprajzosai a nyáron végzett gyűjtőmunkájukat mutatták be : A gyékényfonás múltja és jelene a Beszterce megyei Tacs faluban címmel. Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeumot látogatták meg. A nap végén Irodalmi esten vettek részt az érdeklődők - Gaál János, főrestaurátor közreműködésével, aki Áprily Lajos, Wass Albert és Kós Károly művekből mutatott be néhányat.

Október 10-én, vasárnap szakmai kiránduláson vettek részt a vendégek, Udvarhelyszék nevezetességeinek megismerése céljából, műhelylátogatás a Nyikó mentén, visszafelé pedig a Küküllő mentén. A csapat elsőként a máréfalvi Tájházat és a székelykapukat tekintette meg, Szallós Kis Judit, a Kőlik Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnökének irányításával. Innen a Szejkefürdőn található Borvízmúzeumba látogattak, majd Nyikómalomfalván Pap Jenő székelykapufargónál műhelylátogatást tartottak, aki a székelykapu- és kopjafafaragásról beszélt az érdeklődőknek. Innen Siménfalvára érkeztek, ahol az egyesület tagjánál, Ráduly János, vesszőfonónál műhelylátogatást tettek, majd a székelykeresztúri ebéd után meglátogatták a Gyárfás-kúriát. Kirándulásuk végső állomása Kőrispatak volt. Szőcs Lajos szívélyes fogadtatása után, megtekintették a Szalmakalap Múzeumot.

A rendezvény végén kiértékelték a két napot, majd kötetlen beszélgetésre került sor.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."