Itthon » Művelődés

Irma, te… (keser)édes és viszontagságos komédia

Irma, te édes! - a Tomcsa Sándor színtársulat nagy sikerű, ám viszontagságos körülmények között színre vitt év végi előadás „megcsúszott" bemutatója csütörtökön lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

_I6R1T7fs2FI_TRhYCx5ugbI/AAAAAAAADXg/52FdrqkaiHc/s640
_I6R1T7fs2FI_TRhYCx5ugbI/AAAAAAAADXg/52FdrqkaiHc/s640
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 10., 15:34
1 hozzászólás. 

A közös nagyszínpad-használat miatt decemberről januárra halasztott bemutató, a szó szerint „áramtalanított" előszilveszteri előadás miatt keserűen és édesen, igen kalandosan indult útjára, de a tűzpróbán átesve végül nagy sikert aratott és teltházas előadással búcsúztatta az óévet a helyi színtársulat évzáró ünnepi előadása, az Irma, te édes. A darab bemutatójára rendhagyó módon csak ezen a héten, csütörtökön, azaz január 13-án, este hét órától kerül sor.

A zenés-táncos vígjáték kalandjainak kulisszatitkairól Nagy Pál színházigazgató és Csurulya Csongor művészeti vezető, a darab rendezője ma számoltak be. „Az elmaradt bemutató, az előzetesen nem közölt áramszünet miatt sötétségbe borult és elmaradt december 30-i ünnepi előadás, a négy beteg, torokgyulladásos színész nem voltak a legjobb ómenek" – sorolta a nem éppen „édes" gondokat Csurulya.

_I6R1T7fs2FI_TRhYEU6xE1I/AAAAAAAADXg/YU5NjWMd2Tk/s640

Minden jó, ha vége jó – a színtársulatot és a rendezőt minden bosszúságért kárpótló, meg- és kiérdemelt közönségsiker nem maradt el. A két és fél órás, ízig-vérig franciás hangulatú darab kiváló választásnak bizonyult és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Annak ellenére, hogy a rendező szerint van pár, de az adott körülmények között teljes joggal fel nem róható hiányossága. Véleménye szerint élőzenével, nagyobb tánckarral természetesen lehetett volna egy sodróbb erejű, telítettebb előadást is színre vinni, ám „ezzel a létszámmal (a darabban fellép a teljes társulat – szerk. megj.) ennél látványosabbat, a jelenlegi körülményekhez igazodva lehetetlen lett volna produkálni."

„A közös színpadhasználat rányomta bélyegét az előadás próbáira" – indokolta a megkésett bemutató okát Nagy Pál igazgató is. Mint mondta, a város kulturális intézményei – a Székelyföldi Filharmónia, a Táncműhely, a Művelődési Ház és a színház – között folyik és sajnos ebben az évben tovább folytatódik a harc a nagyszínpadért. A város tulajdonába visszakerült volt mozi épülete nem oldotta meg az áldatlan helyzetet – a filharmónia nagyobb koncertjeinek továbbra is a Művelődési Ház nagyterme ad otthont. Az igazgató szerint a megoldás egy másik nagyterem lenne, s bár „ráférne erre a városra", egyelőre ez csak álom marad.

Nagy úgy véli, a Csurulya Csongor által felsorolt apróbb szépséghibák kozmetikázására, a hasonló problémák megoldására vonatkozó konkrét elképzelés van, de a megvalósításhoz pénz nincs. Mint mondta, egy-egy zenés-táncos produkció alkalmával, örömmel és szívesen együttműködnének például a Székelyföldi Filharmóniával, vagy az Udvarhely Táncműhellyel, de anyagi fizetséget felajánlani nem tudnak. Szerinte ezt az egyébként a többi kulturális intézmény számára is hasznos és áldásos együttműködést kezdeményezni, megoldást találni a helyzetre mindenekfelett a fenntartó, azaz a városi önkormányzat feladata.

_I6R1T7fs2FI_TRhYE5lAmeI/AAAAAAAADXg/CWVji2DGt94/s640

Az Irma, te édes! zenés komédiát ebben a hónapban nyolc alkalommal játsszák, ezen a héten kétszer, csütörtökön és pénteken este hét órától.

A csütörtöki (január 13.) bemutatóra a Tomcsa Sándor bemutató bérlet, a pénteki (január 14.) előadásra a Nyirő József felnőtt bérlet érvényes, jegyek szabadon is válthatók. A bemutató jegy ára 12 lej, a pénteki, illetve a következő előadásokra a felnőttjegy 10, a nyugdíjas- és diákjegy 8 lejbe kerül. Szarvas Zsuzsanna, a színház közönségszervezője ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a december 30-i elmaradt előszilveszteri előadásra váltott jegy nem veszett kárba, hiszen az a darab bármelyik januári előadására érvényes.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
robertandras
2011-01-11 10:13:59
ez rendben van...
Nincs azzal semmi baj, hogy megcsuszott a bemutato, amit viszont nem ertek, a jegy ara dragabb volt a bemutato eloadasra, mert bemutato eloadas... de igy? :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."