Itthon » Művelődés

Hétfőn „ébred” a Csipkerózsika!

A Grimm testvérek klasszikus meséje, a Csipkerózsika színpadi változatával kedveskedik ebben az évadban Thália ifjú híveinek a helyi színtársulat. A mesejáték bemutatója hétfőn lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. február 05., 13:31
0 hozzászólás. 

Mozgalmas, pörgős, színes, látványos, zenés-táncos, a közönséggel „beszélgető", elgondolkodtató és mindenek felett varázslatos – a Csipkerózsika című, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt mesés színházi élményt ígérő előadással rukkol elő ebben az évadban a Tomcsa Sándor Színház társulata. A meglepetésekben és csudás fordulatokban gazdag előadást Csurulya Csongor, a színház művészeti vezetője, Fazakas Misi, a darabot rendező és koreografáló Ivácson László m.v. munkatársa és a „bérletfelelős", Szarvas Zsuzsanna közönségszervező harangozta be.

SzaszaA csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és székelyudvarhelyi színtársulatok között létrejött, bevált, és már kiváló hagyománynak is számító hármas bérletcsere jegyében a zenés-táncos mesejátékkal nem csupán az udvarhelyi gyermekközönséget repíti el Meseországba a társulat, de Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is bemutatkozik az udvarhelyi Csipkerózsika – közölte bevezetőként Csurulya. Ez a csere volt egyik apropója annak, hogy a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely alapítója és vezetője, Fazakas Misi a darab apropóján Udvarhelyre „csábult" – ezt maga az érintett „vallotta be".

A mesejáték színrevitelénél a közönséget magával ragadó látvány kidolgozása igen fontos szempont volt, de ugyanakkor arra is törekedtek, hogy a nagykorúsítási folyamatot szimbolizáló mese filozófiáját is belelopják a darabba. Ezt a gyermekek számára túl komplikált üzenetet pedig egyszerűen,  érthető módon tálalják, különös hangsúlyt fektetve a színészek és a közönség közötti kommunikáció megteremtésére – mondta el Fazakas. Meglátása szerint ez az interakció az, ami a modern színjátszás egyik alapkövetelménye, olyan folyamat, amit egy korszerű színházi előadásnak el kell indítania. Fazakas véleménye szerint ettől lesz igazán élő és élvezhető a közönség számára a darab, hiszen „halálra van ítélve az a színházi előadás, amelyik nem kommunikál a közönséggel".

Az is fontos volt, hogy a gyereknézők figyelmét lekösse a színpadi játék, ne unatkozzanak, sőt, legyen lehetőségük arra, hogy „beleszóljanak" a darabba, irányítsák a történéseket (az egyik jelenetben szó szerint!), érjen el hozzájuk a z előadás üzenete és amikor a függöny legördül, akkor azzal az illúzióval távozzanak, hogy az ő személyes segítségükkel oldódtak meg a konfliktusok – foglalta össze a rendezői szempontok lényegét Fazakas Misi. A Csipkerózsika mesejáték rendezőinek másik bravúrja, hogy nem csak ezt a fajta, a színházban zajló párbeszédet kínálja fel a közönségnek, de az előadás során megfogalmazódó kérdések, gondolatok megbeszélésre, azaz a „színházon kívüli" beszélgetésre is kiváló lehetőséget nyújtanak.

Az előadás természetesen nem nélkülözi a „kötelező" mesés elemeket: a bűvös hetes szám, a jó és a gonosz között dúló örökös harcot megtestesítő szereplők mind felsorakoznak. Meglepő fordulatok, rendezői eljárások mentén bontakozik ki a száz éves álomba merülő, ám a királyfi bűvös csókjától életre kelő Csipkerózsika időtlen története. Érdekes az idősíkok felcserélése – Fazakas megfogalmazásában „dramaturgiai csavar", a mese „in medias res", azaz a közepén, az álomba dermedt királyság képével kezdődik.

El kell-e pusztítani vagy elég csak megváltoztatni a tudást szimbolizáló, de gonosz Sapientia tündért, győzedelmeskedik-e végül, épp úgy, mint a mesékben a jó? – ezekre a kérdésekre választ kapnak azok a gyermekek, akik jövő héten megnézik a mesejátékot. Alkalom lesz bőséggel, mert ebben a hónapban idő- és helyszűke miatt, ahogy Csurulya fogalmazott, „halálfutásban" követi egymást a kilenc gyermekbérletes előadás: jövő héten összesen hétszer. A Pumukli bérletes bemutatóra hétfőn, február 7-én 13 órakor kerül sor. Kedden (Vuk, Nyilas Misi gyerekbérlet), szerdán (Bambi, Árvácska gyerekbérlet) és csütörtökön (Füles, Kis herceg gyerekbérlet) délelőttönként 10 és 12 órakor kezdődnek az előadások. Február 10-17 között Gyergyószentmiklóson vendégszerepel a darabbal a társulat, február 18-án, pénteken délelőtt „hazajön" Csipkerózsika, így délelőtt 10 órakor a Csipike, 12 órakor pedig a Micimackó gyerekbérletesek követhetik figyelemmel a mesés történetet.

A Csipkerózsika zenés-táncos mesejátékot Ivácson László m.v. rendezte és koreografálta, munkatársa Fazakas Misi m.v. A darab zenéjét Apostolache Zeno m.v. szerezte, díszlet-és jelmeztervező Bagoly Zsuzsa m.v. Dramaturg: Bartha Lóránd m.v.

A darab főszereplőjét, Csipkerózsikát, Jakab Orsolya alakítja. További szerepekben: Dénes Gergely, László Kata, Barabás Árpád, Szűcs-Olcsváry Gellért, Vidovenyecz Edina, Szász Krisztina, P. Fincziski Andrea, Márton Réka, Dunkler Róbert, Posta Ervin, Kulcsár-Székely Attila, Antal D. Csaba.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."