Itthon » Művelődés

Udvarhelyen a Portugál!

A Portugál című kortárs dráma bemutatójára készül a Tomcsa Sándor Színház társulata - a részletekről Zakariás Zalán rendező és Csurulya Csongor művészeti vezető tájékoztattak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Portugal
Portugal
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 21., 17:19
0 hozzászólás. 


Az évad harmadik bemutatója igen viszontagságos körülmények között bonyolódó színpadi próbák és a Katona József – pályázaton elnyert költségvetés eredménye – harangozta be az új nagyszínpadi előadás „eléggé hányvetett" előéletét Csurulya Csongor művészeti vezető. Minden - sajnos már helyi hagyománynak számító - anyagi és technikai nehézségen túl a társulatnak és Zakariás Zalán rendezőnek sikerült rekordidő alatt tető alá hozni az előadást, így március 24-én este a felújításért évek óta „nyikorgó" udvarhelyi deszkákon ismét megtörténik az, amit úgy emlegetünk: „színház-csoda".

"Elvesztett vagy soha nem birtokolt dolgok iránti vágyódás, sóvárgás, belenyugvó csendesség, egyszerűség, nyugalom. Béke. Halál. Ilyesmi." – így vall a bemutatásra kerülő Portugál című kortárs darab szerzője, Egressy Zoltán arról a tragikomédiáról, amely bő egy évtizeddel ezelőtt indult diadalútjára és amely a magyar színjátszásban meghonosította az úgynevezett portugál-érzést. Az udvarhelyi színtársulat produkciója ennek a földrajzi koordinátáktól egyáltalán nem függő, bárhol, bármikor és bárki által megtapasztalható életérzésnek az át - és megélését kínálja fel a közönségnek - mindezt a vendégrendező, Zakarás Zalán sajátos koncepciójában.

Portugal

Az Egressy által 1997-ben írt darab „adta magát", kiválasztása nem jelentett gondot, egyrészt mert a színház vezetőségének „megrendelése" kortárs műre vonatkozott, másrészt pedig „sajnos kevés olyan magyar kortárs darab van, amit szívesen megrendezek" – válaszolta meg a „miért a Portugál?" kérdést Zakariás Zalán rendező. (Zakariást nem kell bemutatni az udvarhelyi közönségnek, hiszen úgymond „hazajáró lélek" a helyi színtársulatnál – elég, ha csak a múlt évad egyik sikerdarabját, Visniec És a csellóval mi legyen című, szintén kortárs produkciójának színrevitelét említjük.)

A Portugál egy, a szokásokba belemerevedett, Isten háta mögötti kis faluban (Irgács) játszódik, kulcsfigurája a helység mindennapi nyugalmát megjelenésével fenekestül felfordító, Portugáliába készülő Idegen - vázolta röviden a cselekményt a rendező. Mi történik az „átutazóval", hová és meddig ér el végül, miként változik meg sorsa és miként változtatja (?) meg a világtól elzártan élő település jellegzetes, egymással „perelő" figuráinak életét? Mi is tulajdonképpen a - valójában statikus történések síkja alatt mindvégig meghúzódó, a részleteket, a figurákat egységbe kovácsoló fő motívum, az a bizonyos „portugál-érzés"?

Portugal

Zakariás szerint „a tragédiát és a komédiát egy témán belül nagyon szépen ötvöző" Portugál ennek a senkitől sem idegen, vágy - elvágyódás érzésnek a megélését kínálja fel a nézőknek. A szereplők jellemének ellentmondásos kettőssége - „egy időben elhagyott, szánalmas és mocskos figurák, ugyanakkor sajnálatra méltó, naiv, érdekes" - teszi a lélektani mondanivalót emberivé, földszagúvá – fejtegette Zakariás.

A rendező szerint a megfeszített tempót kívánó, az abnormális körülmények miatt a szükséges normálisnál jóval rövidebbre szűkített próbafolyamat során a bosszúságokon kívül igazi csodák is történtek. Például a darab naturalista nyelvezetében rejlő lehetőségek közös, színész-rendező kiaknázásával egy érdekes, realisztikus világ is feltárult - ez a felfedezés pedig szintén alapvető meghatározója az előadás hangulatának.

A Portugál című tragikomédia díszletét Csiki Csaba m.v., a jelmezeket György Eszter m.v. tervezte. A két felvonásos nagyszínpadi előadásnak Toásó István, Lőrincz József a fény- és hangfelelőse. A darab szereplőit Márton Réka, Antal D. Csaba, Kulcsár-Székely Attila, Szűcs- Olcsváry Gellért, Posta Ervin, Barabás Árpád, László Kata, Dunkler Róbert, Jakab Orsolya, Dénes Gergely színművészek alakítják.

Portugál - márciusi előadások rendje:

Bemutató előadás: március 24. csütörtök, 19 óra - Tomcsa Sándor bemutató bérlet
Március 25, péntek, 20 óra - Nyirő József felnőtt bérlet
Március 29. kedd, 19 óra - Móricz Zsigmond diákbérlet
Március 30., szerda, 19 óra - Arany János diákbérlet

Az előadásokra a színház jegypénztárában szabadon is válthatók jegyek. A  darab áprilisi bemutatóinak időpontjaival kapcsolatosan információkat a www.szinhaz.ro honlapon találnak az érdeklődők.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."