Itthon » Művelődés

A Mustármag a Szent Miklós plébániatemplomban

Kulcsár-Székely Attila egyéni műsorát, az évad kilencedik, egyben utolsó színházi bemutatóját a trianoni emléknapon, június 4-én a Szent Miklós-hegyi plébániatemplomban láthatja a közönség.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

TomcsaSandorSzinhaz_Mustarmag
TomcsaSandorSzinhaz_Mustarmag
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. június 01., 12:02
0 hozzászólás. 


Az egyéni műsorról a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón árult el részleteket Kulcsár-Székely Attila és a darab rendezője, Csurulya Csongor.

Az , hogy a Tomcsa Sándor Színház művészétől, Kulcsár-Székely Attilától nem idegen az egyéni produkciók embert, színészt egyaránt próbára tevő világa mi sem bizonyítja jobban, hogy ebben az évadban már második alkalommal vállalkozott arra, hogy egymaga álljon a rivaldafénybe és „csináljon" nívós színházat. Kulcsár legutóbb A Virágot Algernonnak című, Daniel Keyes világhírű regényéből készült és Nagy István által rendezett monodrámában alakította igen hitelesen a szellemileg fogyatékos bugyutából zsenivé majd ismét bárgyún bugyutává váló főhőst, Charlie Gordont.

TomcsaSandorSzinhaz_MustarmagA színművész most egészen másra vállalkozott és egy teljesen más hangulatú, más témájú egyéni előadással rukkolt elő. A Mustármag a főszereplő személyén kívül csak annyiban „rímel" a korábbi produkcióra, hogy az előadás fókuszában ezúttal is az Ember áll. A jelképértékű, biblikus felhangú címet viselő Mustármag egyéni műsorban nem az írói képzelet szülte figura sorsa, személyisége bontakozik ki, hanem egy valós személyé, a hazájából száműzött, tragikus sorsú Wass Albert íróé.

„A Wass Albert írásaiból összeválogatott szöveg pátosz és sallangmentes, így akartuk megmutatni a közönségnek azt, hogy létezik egy olyan Wass Albert is, aki nem búsongó, nem pesszimista, múltba révedő és jövőtagadó, nem nacionalista és nem romángyűlölő" - fogalmazott Csurulya.

TomcsaSandorSzinhaz_Mustarmag

„Az ötlet, hogy egy olyan műsort készítsek, amelynek témája közel áll az emberekhez, könnyen mozdítható, különleges technikai hátteret nem igénylő produkció és amelyet el lehet vinni a szórványban levő magyar falvakba 2009 végén született, amikor a Fehér megyei Tür községben vendégszerepeltem a Virágot Algernonnak előadásommal. Az ottani katolikus pap, Kémenes Attila gondolata megtetszett, így esett a választás Wass Albertre és így született meg az egyharmad próza, kétharmad vers előadás" - mesélte Kulcsár.

Azt is elárulta, hogy a június 4-i előadás nem az első, az ősbemutatót Türben, május 8-án tartották, ezt egy több állomásos magyarországi turné és a ljubjanai fellépés követte, amelyek során bebizonyosodott, a Mustármagot jó földbe vetette Kulcsár, hiszen, amint azt a www.szinhaz.ro honlapon olvasható képes beszámolója is tanúsítja, az előadásnak mindenhol nagy sikere volt.

Az egyéni műsorban nem csak a szöveg, a zene is meghatározó és erőteljesen hangulathordozó szerepet kapott: az alapzenei aláfestést a Kormorán együttes, a Dalol a honvágy című dal zenei kíséretét pedig Derzsi Dénes „Dénkó" zenész komponálta.

TomcsaSandorSzinhaz

A Mustármag bensőséges hangulatához feltétlenül hozzátartozik a rendhagyó helyszín is.
„Az egyház a közösség megtartó ereje, a templom pedig szimbolikus hely, talál a műsorban elhangzó szöveghez. Az előadás nem követel nagy technikai hátteret, a díszlet maga a templom, a parókia vagy imaház. A helyszínválasztás szinkronban van azzal a szándékunkkal, hogy ezt a műsort minden nehézség nélkül eljuttassuk a legeldugottabb szórvány magyar településekre is. Elsősorban azért, hogy, hogy az ott élő közösségeknek, akik anyagi és játéktér hiánya miatt csak ritkán részesei egy előadásnak, igazi színházi élményt nyújtsunk. Ennek a programnak az alapvető célja a nemzeti öntudat erősítése anélkül, hogy más nemzetek érzéseit sértenénk" - mondta Csurulya.

A rendező felhívta a figyelmet a műsor plakátjára is, amelyen stilizáltan jelenik meg a Mentor Kiadó gondozásában megjelent Wass Albert életműsorozat kötetein látható jellegzetes motívum.

A Mustármag című egyéni műsort az udvarhelyi közönség június 4-én, szombaton délután 4 órától a Szent Miklós plébániatemplomban nézheti meg első ízben. Az előadás ingyenes, de a helyek száma korlátozott, ezért aki úgy dönt, hogy ott akar lenni a bemutatón, az a színház jegypénztárában időben jelezze helyfoglalási szándékát.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."