Itthon » Művelődés

Miccs helyett házi ízekkel csalogat a 12. Míves Emberek Sokadalma

Nem lesz miccs és Cola, de bográcsban főtt, szénen sült hagyományos székely falatokkal, házi szörpökkel és a 70 kézműves sátorban több mint 100 kézműves mesterrel várja látogatóit a MES.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

MivesEmberekSokadalma_MivesEmberekSokadalma2011
MivesEmberekSokadalma_MivesEmberekSokadalma2011
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 27., 15:23
0 hozzászólás. 

Új partnerekkel, az előző évekhez képest jóval több támogatóval és nekik köszönhetően újdonságszámba menő programokkal gazdagodott az Artera Alapítvány által idén 12. alkalommal megszervezett a Míves Emberek Sokadalma. A július 29-i, pénteki ünnepélyes kapunyitást megelőzően a szervezők és a partnerszervezetek képviselői a rendezvény előkészületei közepette, a klasszikus helyszínen, a Székely Támadt vár belső udvarán ismertették „kulisszatitkokat." A három napos, vasárnap estig tartó, immár joggal hagyományosnak nevezhető rendezvény újdonságairól, a felnőtteknek és gyerekeknek szóló programokról Lőrincz Zsuzsanna az Artera Alapítvány elnöke, a szervezés oroszlánrészét felvállaló és lebonyolító Lázár Ibolya, az alapítvány munkatársa és a Sinka Arnold, a gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési egységének koordinátora a rendezvény helyszínén, a Székely Támadt vár udvarán, tartott sajtótájékoztatón számolt be.

MivesEmberekSokadalma_MivesEmberekSokadalma2011„Ebben az évben sikerült végre olyan partnereket, támogatókat találni, akikről ezelőtt 10 évvel még csak álmodtunk. Nekik köszönhető, hogy az idei MES sok-sok újdonsággal gyarapodott és még nagyobb hangsúlyt fektettünk a hagyományos termékek, ízek népszerűsítésére" - fogalmazott Lőrincz Zsuzsanna, a MES ötletgazdája és háziasszonya.

MivesEmberekSokadalma_MivesEmberekSokadalma2011Száműzték a miccset és a „műanyag" üdítőitalokat, de köszönhetően az Ízlikének és a Caritas vidékfejlesztési egysége által koordinált Átalvető brand-nek, a látogatók igazi házi finomságokat ehetnek-ihatnak, kóstolhatnak, sőt, az elkészítés fortélyait is elleshetik.

MivesEmberekSokadalma_MivesEmberekSokadalma2011Az Átalvető-brandet négy udvarhelyszéki település (Nyikómalomfalva, Székelyszentlélek, Pálfalva és Fenyőkút) 22 gazdája képviseli, akik a saját maguk termesztette, készítette háztájival (friss sajt, tej, zöldség, gyümölcs, házikenyér) és az ezekből készült ínyenc falatokkal gazdagítják a felhozatalt - újságolta Sinka Arnold. Hozzátette: „A mezőgazdálkodással foglalkozók támogatása 1990 óta szívügye a Caritasnak, ez a rendezvény pedig jó alkalom arra, hogy a gazdák termékeiket bemutassák, népszerűsítsék."

MivesEmberekSokadalma_MivesEmberekSokadalma2011A Haáz Rezső Múzeum szintén felkarolta a sokadalmat. A helyszínen lebonyolított múzeumpedagógiai foglalkozások mellett a látogatóknak a MES ideje alatt kedvezményes áron biztosítják a múzeumi belépőt.

A sokadalom egy, a kézműveseknek szóló nyílt szakmai fórummal rajtol, ahol a témában jártas szakemberektől kaphatnak a termékek értékesítéséről, az ehhez kapcsolható szolgáltatásokról értékes gyakorlati tanácsokat a résztvevők.

MivesEmberekSokadalma_MivesEmberekSokadalma2011A péntek délután 4 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitónak vendége lesz a frankfurti repülőtér küldöttsége, akik az Artera Alapítványon keresztül kerültek kapcsolatba és támogatják az Orbán Alapítványt - közölte Lőrincz Zsuzsanna. Hozzáfűzte, hogy a megnyitón nem csak a támogatás átnyújtására, de az Artrea-díjak kiosztására is sort kerítenek, de az csak a megfelelő időben derül ki, hogy idén melyik szervezet és kézműves találtatott érdemesnek az elismerésre.

A helyi és a környékbeli vállalkozók mellett önkénteseivel a Székelyudvarhelyi Diáktanács is kivette részét a szervezésből, a SzuDitnak köszönhetően idén diákok sátrai is színesítik a sokadalmat.

MivesEmberekSokadalma_MivesEmberekSokadalma2011A három napos program nagyon széles skálán mozog, a táncháztól a főzőversenyig, a kulturális programoktól a baranta bemutatóig és az íjkészítésig rengeteg mindenből lehet válogatni.

A MES ideje alatt minden nap 6 órakor díszőrséget állnak a székely vörös darabontok, lesz divat-és kézműves bemutató, a legkisebbeket pedig játszóházzal várja a Mesefalu. A vasárnapi, felnőtteknek meghirdetett Hencidától Boncidáig amatőr mesemondó vetélkedő díszvendége a 7. Csillag születik tehetségkutató nyertese, Utasi Árpi lesz. A jó hangulatról és a minőségi muzsikáról is gondoskodtak a szervezők, pénteken este például a nemEz együttes húzza a talpalávalót.

MivesEmberekSokadalma_MivesEmberekSokadalma2011„Úgy tapasztaltuk, hogy, bármennyire furcsa is, de a gazdasági válság kedvezett a kézműveseknek, a kisiparosoknak. Az alapítvány feladata, hogy a míves embereknek lehetőséget nyújtson a továbbtanulásra, és segítse azokat, akik a mesterséget művészi színvonalon akarják művelni. A Míves Emberek Sokadalma, amely jövőre reméljük, hogy a környező két utcát is „megtölti" a mesteremberek sátrával, pedig fóruma az erdélyi magyar kézműveseknek. Mindenkit tárt kapukkal várunk" - zárta a sajtótájékoztatót Lőrincz Zsuzsanna.

A Míves Emberek Sokadalmára a belépőárakat itt a részletes programot pedig ide kattintva lehet böngészni.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."