Itthon » Művelődés

Elkeltek az Úrilányok, menők a csillogó vámpírok

Úrilányok Erdélyben, Alkonyat-sorozat és A viskó: falták, vették, vitték az udvarhelyi olvasók. Olvasási, könyvvásárlási szokások és az év top 10 könyve Udvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/konyvtop10
Itthon_Muvelodes/konyvtop10
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. november 17., 10:02
0 hozzászólás. 

„Sokan bejönnek a boltba, de kevesen vásárolnak. Legtöbben csak lapozgatják, nézegetik a könyveket – aztán visszateszik a polcra" – a minden boltban elhangzó mondat akár mottó is lehetne.

Itthon_Muvelodes/konyvtop10

Fotó: Csedő Attila

A könyveladás soha nem volt jó biznisz, Udvarhelyen pedig ebben az esztendőben még annyira sem, mint tavaly – mondják a város központi könyvesboltjainak tulajdonosai, eladói. Véleményük szerint a korábbi évekhez viszonyítva városunkban

a könyveladás stagnált, de inkább visszaesett.

 

A mustránk során is megtapasztaltuk, a boltokban sem a délelőtti, sem a délutáni órákban nem tolongtak a vásárlók. Az eladók állítják: a csúcsszezon a ballagás és a karácsony előtti időszak. De még ekkor sem kell attól tartani, hogy a vásárlók kifosztják a boltokat.

Itthon_Muvelodes/konyvtop10

A nyári turistaszezon sem lendít nagyot az iparon. Az anyaországi turisták sem sokat áldoznak a könyvekre, ha mégis, akkor a díszes kiadású, sok fotóval és kevés információval felturbózott Erdély, Székelyföld csodáit sommásan bemutató kiadványokat vadásszák.

A spórlósabbja és a praktikusabban gondolkodók megelégszenek egy térkép-szuvenírrel is. A „tetszetős borító magvas tartalom nélkül" jelenség csapdájába a helyi vásárlóközönség is beleesik – ez főként a gyermekkönyvek esetében jellemző.

Itthon_Muvelodes/konyvtop10

Szakadt közhely, de való: a televízió, internet megölte az olvasási kedvet, az érett korú olvasók tábora is megcsappant és az aranyifjúság jó, ha a kötelező házi olvasmányon átrágja magát.

 

Befellegzett a klasszikusoknak

A boltok polcain egymás mellett porosodik Dosztojevszkij és Jókai. Aki már anno megvásárolta a könyvet, az nem költ egy újabb kiadásra, az új vásárló-generáció pedig a most divatos könyveket preferálja.

Itthon_Muvelodes/konyvtop10

Az is tény, hogy van, aki szívesen költené pénzét könyvre – csakhogy a gazdasági krach idején éppen nekik nem futja erre a „luxusra". Zömében ők a Gutenberg-galaxisban ingyen kalandozók, azaz a Városi Könyvtár olvasótábora.

Érdekes, hogy amiként a könyveladás, úgy a könyvkölcsönzési kedv sem ívelt felfele. A könyvtár olvasószáma évek óta konstans. A 19 000 beiratkozottból körülbelül 5500-an lépik át havi rendszerességgel az intézmény küszöbét, ez napi 200-220 látogatót jelent.

Itthon_Muvelodes/konyvtop10

A Városi Könyvtár, az Árnika, a Bagolyvár és a Corvina könyvesboltok munkatársai segítségével összeállított top tízes udvarhelyi könyves lista szerint nálunk is a könnyen emészthető szellemi eledel a trendi menü.

 

Menő a vérszívó romantika

Idén az Úrilányok, A viskó és a vámpíros sztorik voltak a legkapósabbak – Stephenie Meyernek a 102 éves vámpír és Bella szerelmét ecsetelő Alkonyat-sorozatát elkapkodták az olvasók a boltok és a könyvtár polcairól, akárcsak a tinédzserek szívét megdobogtató Vörös pöttyös sorozatot.

Itthon_Muvelodes/konyvtop10

A nagy vihart kavart Wm. Paul Young könyvet, A viskót szintén sokan átrágták, de a Coelho-mánia lecsengőben van, akárcsak a Wass Albert-könyvek. Igaz, utóbbi a Bagolyvár Könyvesbolt tízes toplistáján még szerepel.

Ami a gyermek- és ifjúsági irodalmat illeti a boltokban már elcsitult, a könyvtárban tart még a Harry Potter-láz. A Corvinában, a Bagolyvárban listavezető Bartos Erika Anna, Peti, Gergő sorozata, de a Márton Áron-téri boltban kelendő volt Exupéry kis hercege és Lázár Ervin Négyszögletű kerekerdő című könyve is.

Itthon_Muvelodes/konyvtop10

A Kossuth utcai Árnikában Hervay Gizella Kobakja, a könyvtárban pedig Simon Francesca Rosszcsont Petije volt idén a kedvenc. A meséskönyvek közül a Mesetár és az Egyszer volt gyűjtemény van a topon, a tinédzser lányok körében Kertész Erzsébet könyvei hódítanak.

Az eléggé borsos árú szakkönyveket nem kapkodják el, de az Árnikából vitték mint a cukrot az Erdélyi ízek szakácskönyvet. Emlékiratok kategóriában Horthy Miklós visszaemlékezései (Emlékirataim) vezeti a listát és az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller könyveire is bőven akadt idén vevő.

Itthon_Muvelodes/konyvtop10

A Corvinában Böjte Csaba Iránytű a végtelenhez című könyve kéz a kézben halad Lukács Csaba Diktátorok könyve című kötetével. Az Árnikában Ignácz Rózsa művei és dr. Gellérd Judit nemrég városunkban is bemutatott, Lehúzom saruim könyve tartozik még a legnépszerűbbek közé.

 

Módi még Csernus dokit olvasni

Ingyen kikölcsönözve vagy pénzért egyaránt. A könyvtárlátogató hölgyek és urak közül nem kevesen A férfi és A nő Csernus-könyvekből tanulják egymást. Akik „az ismerd meg önmagad" mozgalom hívei és saját személyiségük feltérképezésén fáradoznak, azok a két Péter könyveit bújják.

Itthon_Muvelodes/konyvtop10

Mindegyik könyvesboltban kelendő áru és a könyvtárlátogatók ebben az évben is rongyosra olvasták a populáris-ezoterikus irodalom magyar guruja, Müller Péter és a tavaly elhunyt pszichiáter és zseniális előadó, Popper Péter könyveit. Beszédes az is, hogy a Corvina top 10-es listáján szerepel Gary Champan Egymásra hangolva - Öt szeretetnyelv a házasságban című könyve is.

Az udvarhelyi olvasóközönség ízlésvilágára alaposan rányomta bélyegét az éppen aktuálisan hódító trend. Nem módi már Mikszáth és nem divat még Bodor Ádám – a magyartanárok nevében is reméljük, ők is sorra kerülnek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."