Itthon » Művelődés

Ki mint veti táncát …- vendégelőadásra invitál a Táncműhely

Az Udvarhely Táncműhely meghívására április elsején városunkban vendégszerepel a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. március 28., 16:20
0 hozzászólás. 

A Ki mint veti táncát... című másfél órás előadást április 1-jén, vasárnap 19 órától mutatják be a Művelődési Házban.

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes 1999-ben alakult Kolozsváron tanuló magyar egyetemistákból. A háromévenete cserélődő tagság miatt folyamatosan újjászülető együttes célja, felkutatni minden lehetőséget, hogy a hagyományokat a még ápoló falusi emberekkel együtt mulatva megtanulhassák, megtartsák.

„Az a legrosszabb bennetek, ti fölmagasló emberek, hogy nem tanultatok meg táncolni úgy, ahogy táncolni kell – túltáncolni saját magatokon! Mit számít, hogy félresikerültek vagytok?" A koreográfus és az együttes tagjainak közös műhelyét Nietzsche Zarathustrájának fentebb idézett gondolatai vezették.

A néptánc műfaján belül és annak határait feszegetve próbáltak meg közelebb lépni a tánc jelenségéhez és valóságához, mintegy belülről megkeresni a táncban-való-lét igazát. Nem a megszokott sémákra, elbeszélő történeteket illusztráló, narratív vonalvezetést követő mozdulatsorokra építettek.

Az előadás sokat vagy éppen keveset sejtető alcíme népkézláb fantázia, melynek hangulati ívét a hétköznapi élet humoros vagy éppen drámai pillanatainak könnyed füzére képezi. Ebben a műsorban a hagyomány által átörökített formáknak és tartalmaknak ma is érvényes megfogalmazását keressük. Hitünk szerint a tánc, mint létforma nyújtja a legegyedibb létkarakterisztikát.

Ki mint veti táncát..., úgy tárja fel belső valóságát – folytathatnánk az ismert közmondást sajátos értelmezésben. Weöressel együtt így gondoljuk: a tánc, „...ember-erővel így teremt – egy lépésből végtelent"- ajánlja a nagyérdemű figyelmébe az előadást a rendező- koreográfus Orza Călin.

A Csereklye zenekar muzsikájára komponált Ki mint veti táncát...táncelőadás zenei szerkesztője Papp István „Gázsa".

Jegyekárak: felnőttek 15 lej, nyugdíjasok, diákok 8 lej.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."